Apple-fans hadden al zo hun vermoedens, maar nu is het hoge woord eruit: de draadloze oplaadmat AirPower komt er niet.
De techgigant kondigde AirPower in september 2017 aan en liet toen een matje zien dat draadloos meerdere apparaten tegelijk kon opladen, zoals de Apple Watch, iPhone en AirPods. De release zou in 2018 volgen, maar vorig jaar bleef het muisstil rond AirPower.
Ook bij de lancering van de AirPods 2 op 20 maart geen woord over AirPower. Ondertussen werden verwijzingen naar de draadloze oplaadmat stilletjes van de website verwijderd.
Nu bevestigt Apple in een e-mail dan eindelijk dat het product officieel is gecanceld. “Na veel inspanning hebben we geconcludeerd dat AirPow niet aan onze hoge standaarden kon voldoen”, schrijft Apple-bestuurder Dan Riccio. “We bieden onze excuses aan aan klanten diere uitkeken naar de lancering van dit product.”
AirPower had last van oververhitting
Apple geeft geen reden voor het schrappen van AirPower, maar volgens ingewijden liep het bedrijf tegen grote technische problemen aan die uiteindelijk onoplosbaar bleken.
De belofte van AirPower was dat je meerdere apparaten tegelijk op kunt laden. Daarbij moest het niet uitmaken waar je de iPhone, Apple Watch of AirPods legt op de mat.
Om die apparaten op te laden, zijn spoelen van verschillen formaten nodig. Volgens bronnen waren er 20 tot 30 spoelen in de draadloze oplaadmat verwerkt. Dat hoge aantal zorgt voor storing, ofwel interferentie. En dat probleem kreeg Apple niet onder controle.
Verder zou de oplaadmat te heet worden, wat ten koste gaat van de oplaadsnelheid. De accu's van de apparaten die erop liggen warmen dan bovendien op, waardoor ze sneller slijten.
Tot slot zou Apple er niet in zijn geslaagd om de hardware en software van de verschillende apparaten goed te laten samenwerken.
Apple nam te veel risico
Volgens Apple-kenner John Gruber laat het AirPower-fiasco zien waarom het gevaarlijk is om producten aan te kondigen die nog niet af zijn.
"Iemand keek in september 2017 naar de technische uitdagingen die er nog waren en overtuigde het management dat ze er wel uit zouden komen. Omdat Apple altijd dit soort problemen weet op te lossen", schrijft hij op zijn blog Daring Fireball.
Maar binnen het bedrijf waren er ook technici die serieuze twijfels hadden bij het ontwerp. Die zeiden dat het nooit kon werken, omdat oververhitting op de loer lag.
"De verkeerde kant won die discussie", concludeert Gruber.
Lees meer:
- De Samsung Galaxy S10 is ondanks wat kleine teleurstellingen een van de beste smartphones ooit gemaakt
- 9 redenen waarom de iPhone XR een betere koop is dan de iPhone XS
- Dit is de smartphone van de toekomst, zonder poorten of knoppen
- De Nokia 9 PureView heeft 5 camera’s, een opvallend dunne behuizing en kost €599
- Ik heb de AirPods van Apple en de Galaxy Buds van Samsung getest – de winnaar is duidelijk