- In de aanloop naar de ongekende demonstraties tegen de autoriteiten die in China plaatsvinden, beperkte Apple de functionaliteiten van de deeldienst AirDrop in het land.
- De beperkingen, die de de tijdsduur voor het delen van foto’s en documenten terugbrengt naar tien minuten, zijn alleen in China ingevoerd.
- In het hele land zijn demonstraties uitgebroken vanwege de onvrede om de zeer strenge coronamaatregelen.
- Lees ook: Olieprijs en Aziatische beurzen omlaag: rellen in China die autoriteit van president Xi Jinping ter discussie stellen, baren onrust
Terwijl in China demonstraties tegen de overheid aanzwellen, heeft Apple de functionaliteiten van AirDrop – een deeldienst van onder meer foto’s en documenten voor iPhone-gebruikers en eigenaren van Mac-computers – beperkt.
De beperkingen zijn al rond 7 november ingevoerd, constateerde 9to5Mac eerder deze maand, en zijn enkel van kracht in China. Airdrop wordt door demonstranten gebruikt om onder andere posters te verspreiden die zich uitspreken tegen president Xi Jinping, de overheid en het strenge coronabeleid in het land.
Gebruikers in China kunnen nog slechts voor een duur van tien minuten data ontvangen van ieder ander Apple-apparaat om zich heen. Normaliter is er geen tijdslimiet.
Apple wil wereldwijd AirDrop beperken
Airdrop is een belangrijk communicatiemiddel geworden om de strenge internetrestricties in China te omzeilen en speelde een belangrijke rol in het organiseren van de grootschalige demonstraties in Hongkong in 2019, schrijft Quartz.
Apple heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar. Eerder deze maand liet het techconcern aan persbureau Bloomberg weten dat de beperking voor Airdrop breder wil uitrollen om het ongewenst delen van informatie te voorkomen.
Vooralsnog blijft deze beperking alleen van kracht in China. Critici waarschuwen dat dit het organiseren van demonstraties in het land bemoeilijkt.
Burgers de straat op na brand in Urumqi
Chinese burgers zijn afgelopen weekend in verschillende steden de straat opgegaan, nadat tien mensen waren omgekomen bij een brand in de stad Urumqi. Omwonenden geven de strenge coronamaatregelen de schuld van deze tragische doden. Deze zouden de brandweer hebben belemmerd om op tijd de brand te blussen. Video's laten zien hoe brandweerlui van een afstand proberen de vlammen te bestrijden.
Zaterdag escaleerde de spanning in Urumqi tijdens een wake voor de slachtoffers. Deze bijeenkomst veranderde in een protest tegen de coronamaatregelen en de overheid, schrijft The Financial Times.