• Een woningcorporatie wil de loze ruimte naast rijtjeshuizen benutten door daar appartementen tegenaan te plakken, meldt Binnenlands Bestuur.
  • Het pand wordt even hoog als de hoekwoning van het rijtjeshuis waar het tegenaan staat en krijgt een levensloopbestendig appartement en twee startersappartementen.
  • De zogenoemde ‘hoekwoningaanpak’ kan 100.000 extra woningen opleveren in bestaande wijken die vooral uit gezinswoningen bestaan.

Veel rijtjeshuizen hebben naast de hoekwoning vaak loze ruimte die best gevuld kan geworden met nóg een huis – of meerdere. Een woningcorporatie in het oosten van het land wil appartementen tegen de hoekwoning plakken. Dat kan 100.000 woningen opleveren in bestaande wijken.

De gemeente Rheden en woningcorporatie Vivare hebben de koppen bij elkaar gestoken om hiermee aan de slag te gaan, schrijft vakblad Binnenlands Bestuur. Vivare telt 24.000 sociale huurwoningen en constateerde dat veel wijken uit de jaren zestig en zeventig bestaan uit gezinswoningen die niet voldoen aan de vraag van starters en ouderen die kleiner willen wonen.

Het gaat om blokken rijtjeshuizen met, zo zag Vivare, vaak loze ruimte naast de hoekwoning. In het plan dat ‘hoekwoningaanpak’ is gedoopt, worden drie gestapelde appartementen tegen de hoekwoning aangeplakt. Het pand is even hoog als het hoekhuis.

Op de begane grond komt dan een levensloopbestendig appartement van zo’n 60 vierkante meter met één slaapkamer. Daarboven komen twee startersappartementen. Als er geen plek is naast de rijtjeshuizen, dan kan een hoekwoning verbouwd worden tot appartementencomplexje.

"Wij kunnen met deze ingreep een volledige wooncarrière in de eigen buurt faciliteren", zegt conceptontwikkelaar Peter van Antwerpen tegen Binnenlands Bestuur. Volgens hem is het een heel efficiënte manier van maatschappelijk geld benutten, want er ligt al bestrating en er is al "volwassen groen", infrastructuur en een sociale cultuur.

Vivare start binnenkort een pilot met de hoekwoningaanpak in Elst.

LEES HET HELE ARTIKEL OP BINNENLANDS BESTUUR: Hoekje erbij kan 100.000 huizen opleveren