- Apen vallen in Mexico uit de bomen, vanwege de extreme hitte in het land.
- Uitdroging nekt de apen “binnen een kwestie van minuten”, aldus een lokale bioloog tegen persbureau AP.
- Door de opwarming van de aarde komen extreme hittegolven vaker voor.
- Lees ook: 5 kantelpunten voor klimaatrampen die door opwarming aarde mogelijk al ingezet zijn
De temperaturen stijgen in Mexico en de onverbiddelijke hitte aldaar zorgt er zelfs voor dat apen door uitdroging uit bomen vallen.
Tot liefst 85 brulapen zijn dood aangetroffen in de Mexicaanse staat Tabasco, waar het kwik deze week naar verwachting oploopt tot 45 graden Celsius.
De mantelbrulaap, bekend om zijn roep, is in 2020 geclassificeerd als een bedreigde soort door de International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Lokale autoriteiten en vrijwilligers verzamelden de lichamen van de dieren in de bossen. Om de overgebleven dieren te helpen om de hittegolf te overleven, plaatsten zij daarnaast emmers vol water en fruit in het leefgebied van de lokale apen.
Uitgedroogde apen naar de dierenarts
Het Amerikaanse persbureau Associated Press meldt dat enkele bezorgde vrijwilligers de apen zelfs naar lokale dierenartsen hebben gebracht.
"Ze vroegen of ik enkele apen uit hun truck kon onderzoeken", zegt dierenarts Sergio Valenzuela tegen AP. Hij behandelde vijf apen die vrijwilligers bij hem aanleverden. De dieren waren er slecht aan toe. Ze waren gedehydrateerd en grieperig.
"Ze waren zo slap als vodden. Het was een zonnesteek", zegt Valenzuela.
Volgens een plaatselijk bureau voor de civiele bescherming in Tabasco zijn de apen overleden vanwege uitdroging, zo meldde het afgelopen weekend in een statement aan persbureau Reuters.
Apen 'vielen als appels uit de bomen'
Volgens bioloog Gilberto Pozo ontstond de golf aan ongevallen met apen rond 5 mei en was er afgelopen weekend sprake van een piek, zo zei hij tegen AP. "Ze vielen uit de bomen als appels", zegt Pozo. "Ze bevonden zich in een staat van ernstige uitdroging en overleden in een kwestie van minuten."
Het Mexicaanse Ministerie van Milieu zei maandag in een verklaring dat het zijn best doet de doodsoorzaak van de apen te achterhalen. Het orgaan adviseerde inwoners direct aan de bel te trekken bij de lokale autoriteiten als ze dode dieren tegenkomen.
Begin mei werden er in tien steden in Mexico recordtemperaturen gemeten. Het ging om onder meer de hoofdstad Mexico-Stad, aldus Reuters. Op 9 mei bereikten de temperaturen daar zelfs ruim 34 graden, wat extreem is voor de stad die juist bekendstaat om zijn gematigde temperaturen.
Temperaturen stijgen wereldwijd vanwege onder meer de niet aflatende uitstoot van CO2 en tijdelijke klimaatfenomenen zoals El Niño.