- Door de stijgende zorgpremie en lagere zorgtoeslag gaan mensen met een hoge zorgvraag en een relatief laag inkomen in 2024 flink meer betalen.
- Volgens een analyse van vergelijkingssite Poliswijzer.nl gaan vooral studenten, gepensioneerden met alleen AOW en mensen met een restitutiepolis erop achteruit.
- Gepensioneerden met alleen AOW krijgen mogelijk te maken met de grootste lastenverzwaring en moeten tot 944 euro per jaar meer betalen.
- Lees ook: De duurste en goedkoopste zorgverzekeringen voor het basispakket in 2024 – nog maar paar restitutiepolissen over
Nederlanders met een hoge zorgvraag en een laag inkomen kunnen in 2024 te maken krijgen met een flinke lastenverzwaring tot 944 euro per jaar. Dit komt doordat er naast een stijging van de gemiddelde zorgpremie met negen euro per maand, vanaf volgend jaar ook minder zorgtoeslag zal worden uitgekeerd en de dekking van zorgverzekeringen verandert.
Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Poliswijzer.nl.
Volgens de analyse gaan vooral studenten, gepensioneerden met alleen een AOW-uitkering en mensen met een restitutiepolis die zorgtoeslag ontvangen, de veranderingen in de portemonnee voelen.
Studenten gaan netto bijbetalen
Als je als student zorgtoeslag ontvangt en je dit jaar gekozen hebt voor een van de goedkoopste zorgverzekeringen, dan houd je daar aan het eind van de maand geld aan over. Dat komt omdat de zorgtoeslag dan hoger is dan de premie van de zorgverzekering. Zonder het eigen risico te verhogen levert dat netto zo'n 29 euro per maand voordeel op en met een eigen risico van 885 euro zelfs 51 euro.
Maar vanaf volgend jaar houdt deze groep alleen nog geld over, om precies te zijn 7,50 euro per maand, als ze kiezen voor de goedkoopste polis met een eigen risico van 885 euro.
Voor een basisverzekering zonder extra eigen risico moet er namelijk per saldo zo'n 5 euro per maand worden bijbetaald, omdat de ontvangen zorgtoeslag dan net wat lager is dan de premie van de zorgverzekering.
Gepensioneerden met alleen AOW kunnen er flink op achteruit gaan
Daarnaast moeten ook gepensioneerde stellen die alleen een AOW-uitkering ontvangen, rekenen op een flinke lastenstijging. De kosten van een basisverzekering, een tandartsverzekering en 12 fysiobehandelingen per jaar leverden bij elkaar een premie van 324 euro per maand op in 2023 voor de goedkoopste polissen.
Het stel in dit voorbeeld kreeg 265 euro per maand aan zorgtoeslag, zodat ze nog 59 euro per maand zelf betaalden.
Maar in 2024 betaalt dit stel voor hetzelfde pakket 380 euro per maand. De zorgtoeslag zakt voor deze groep tot 243 euro per maand. Ze betalen dan 137 euro per maand zelf. De lastenverzwaring bedraagt dan bijna 79 euro per maand.
Voor gepensioneerde stellen in deze situatie betekent dat een lastenverzwaring tot 944 euro per jaar.
Restitutiepolis gaat met gemiddeld 20 euro per maand omhoog
Tien procent van alle Nederlanders heeft een restitutiepolis, een type zorgverzekering waarbij je als verzekerde vrij bent om te kiezen uit ziekenhuizen en zorgverleners. Deze polissen zijn over het algemeen iets duurder dan de standaard naturapolis. Dit jaar kost de goedkoopste restitutiepolis 140,75 euro per maand en ontvang je maximaal 154 euro zorgtoeslag. Dat levert een netto voordeel van bijna 14 euro op per maand op.
In 2024 is de goedkoopste restitutiepolis 160,95 euro per maand, dat is ruim 20 euro per maand meer. Doordat de zorgtoeslag in 2024 daalt tot 127 euro per maand, moeten deze verzekerden in 2024 33,95 euro per maand zelf bij gaan leggen.
Dat is per saldo een lastenverzwaring van bijna 48 euro per maand. Als er ook nog aanvullende verzekeringen nodig zijn, zoals een tandverzekering van 500 euro en of extra fysiobehandelingen, dan loopt de lastenverzwaring op tot 68 euro per maand oftewel 816 euro per jaar.
Volgens Jorn Alders, zorgexpert van Poliswijzer, worden vooral de lage inkomens en dus de mensen die zorgtoeslag krijgen hard getroffen. "De kans is groot dat de groep die zorgtoeslag ontvangt aanvullende verzekeringen voor de tandarts en fysiotherapie achterwege gaan laten, terwijl ze die zorg eigenlijk niet kunnen missen. Dit jaar konden ze deze aanvullende verzekeringen nog uit de zorgtoeslag betalen, maar in 2024 moet deze groep deze zorgkosten zelf dragen en is het dus de vraag of zorg gaan mijden."