- De betalingsdienstverlener Ant Group kan mogelijk alsnog naar de beurs.
- Vorig jaar werd er door de Chinese regering een stokje gestoken voor de beursgang van de financiële reus.
- De Chinese overheid heeft besloten harder op te treden tegen machtige concerns die tot nu toe veelal de vrije hand kregen.
- Zo zou Ant Group, op aandringen van Chinese toezichthouders, overwegen zich te hervormen tot financiële instelling.
De grote financiële dienstverlener Ant Group, wiens megabeursgang vorig jaar nog door Chinese autoriteiten werd gedwarsboomd, kan mogelijk alsnog naar de beurs.
Maar dan moet er eerst nog wel een aantal problemen worden opgelost, heeft het hoofd van de Chinese centrale bank Yi Gang gezegd.
Vorig jaar had de beursgang van Ant Group de grootste ooit moet worden. Op de beurzen van Shanghai en Hongkong zou het bedrijf bij beleggers voor een bedrag van 35 miljard dollar vers kapitaal ophalen.
Althans, als de Chinese regering daar geen stokje voor gestoken had. De reden hiervoor ligt waarschijnlijk bij de kritiek die Alibaba-topman Jack Ma in oktober vorig jaar uitte op het Chinese systeem van financieel toezicht. Ook zou er sprake zijn van vermeend concurrentieverstorend gedrag.
Inmiddels wordt het hele zakenimperium van miljardair Ma onder de loep genomen. De Chinese overheid heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht in handen hebben, en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren.
Achter de schermen zou ook aan een proces worden gewerkt om orde op zaken te stellen bij Ant Group. Zakenkrant The Wall Street Journal meldt op basis van ingewijden dat Ant zichzelf officieel zou willen omvormen tot financiële instelling.
Volgens de krant werd hier door Chinese toezichthouders op aangedrongen. Door de hervorming zou het bedrijf onder strenger toezicht van de Chinese centrale bank komen te vallen.
Jack Ma dook drie maanden onder
De geruchtenmolen rond de ingreep van de Chinese overheid werd extra aangezwengeld doordat Ma na de ontwikkelingen bijna drie maanden lang niet in het openbaar verscheen.
Er was veel speculatie dat hij zou zijn 'verdwenen' omdat hij kritiek had geuit op Chinese overheidsreguleringen.
Pas recent liet Ma weer wat van zich horen. Hij sprak leraren toe tijdens een digitale bijeenkomst op Chinese sociale media en zei dat hij meer tijd wilde besteden aan filantropie.
Als reactie op het opduiken van Ma schoot het aandeel Alibaba vorige week ruim 8 procent omhoog op de beurs in Hongkong.