De Anglicaanse kerk stuurt hoge geestelijken op een speciale MBA-cursus. Dat moet het financieel management een kwaliteitsimpuls geven.

Paus Franciscus liet van zich spreken met maatregelen die de Heilige Stoel professioneler moeten maken. Zo wil hij een einde maken aan het financiële wanbeheer in de kerk. Maar een oude concurrent zit niet stil, schrijft de Economist. De Anglicaanse kerk, de staatskerk van Engeland en groot in veel voormalige Britse koloniën, voert een ambitieus plan uit om de managementvaardigheden van hoge geestelijken op te krikken.

Drie miljoen euro voor opleidingen

Om te beginnen gaan 36 bisschoppen en dekens op een speciale mini-MBA-cursus, die wordt verzorgd door INSEAD. De komende twee zet de Anglicaanse kerk 3 miljoen euro opzij om 150 bisschoppen te laten studeren aan de INSEAD-campus van INSEAD in Fontainebleau.

Het idee komt van Lord Green, voormalig Brits minister van Handel en voorzitter van HSBC, die een rapport met aanbevelingen. Een groot deel van de clerus maakt promotie binnen de kerk, om op een topfunctie uit te komen zonder veel formele leiderschapstraining. Volgens het rapport moet er een cultuurverandering plaatsvinden.

Erfgoed beheren

In de mini-MBA komt financieel beheer aan bod, hoe je het best onroerend erfgoed kunt beheren, en hoe je een goed managementteam om je heen verzamelt. De kerk zit ruim in zijn slappe was: de investeringen van de kerk beliepen 6,1 miljard pond in 2013 (vandaag bijna 8 miljard euro). Toch staat de kerk voor grote uitdagingen. Oude gebouwen moeten worden beheerd, terwijl het kerkvolk de afgelopen halve eeuw is gehalveerd.

De vraag is hoe theologen gaan reageren op termen als "talentenvijver" en "alumninetwerk". De deken van Christ Church College, onderdeel van de universiteit van Cambridge, moet alvast niets van de plannen hebben. Die "vinden hun oorsprong niet in theologische of spirituele wijsheid", schrijf hij in een kerkblad. "Het gaat om basale hedendaagse benaderingen van management, die worden opgediend met wat theologische franje."

Kerkleider met olieverleden

Dat de leider van de Anglicaanse kerk achter het rapport staat hoeft minder te verwonderen. Deze Justin Welby heeft een opmerkelijk cv voor een geestelijke: toen hij aartsbisschop van Canterbury werd, had hij er een jarenlange carrière in de olie-industrie op zitten.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl