- De Duitse bondskanselier Angela Merkel zit in thuisquarantaine.
- Een arts die Merkel vrijdag bezocht blijkt het coronavirus te hebben.
- Maandag testte Merkel negatief op een coronatest.
- Duitsland verscherpt de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.
- In het openbaar mag je maximaal met twee personen samen zijn.
UPDATE Maandag: De eerste test die duidelijk moet maken of bondskanselier Angela Merkel het coronavirus heeft opgelopen is negatief. Een regeringswoordvoerder zei dat Merkel geen infectie heeft en dat deze week meer tests volgen.
Merkel zit sinds zondagavond in thuisisolatie na contact met een arts die door het coronavirus was besmet. Ze kreeg dat zondagavond te horen nadat ze op een persconferentie uitleg had gegeven over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus.
Duitsland verscherpt de maatregelen tegen het coronavirus drastisch. Personen mogen hooguit nog met zijn tweeën in het openbaar bij elkaar zijn, behalve families en andere huishoudens. De regel geldt zeker twee weken. Overtreders moeten rekening houden met een boete tot 25.000 euro.
Onverstandige mensen moeten worden bestraft, hard en helder, verdedigde een regionaal leider de stap. “Niet het verlaten van de woning is het probleem, maar het nauwe, directe contact.”
Contactverbod brengt Duitsland dicht bij volledig lockdown
Het contactverbod was het resultaat van overleg tussen de regering in Berlijn en de deelstaten. Van de zestien deelstaten haakt alleen Beieren af, omdat daar al een verdergaand uitgaansverbod geldt. Daar mogen alleen personen uit één huishouden nog met elkaar naar buiten.
Verder is zondag besloten dat overal in Duitsland alle restaurants en andere eetgelegenheden dicht moeten, als ze nog open zijn. Ook onder meer kappers moeten stoppen.
De autoriteiten kondigden afgelopen maandag al een pakket maatregelen af, waaronder de sluiting van veel winkels en beperkte openingstijden voor restaurants. Sommige deelstaten gingen echter verder, waaronder Beieren dat grotendeels op slot ging. Dat leidde weer tot onvrede bij andere deelstaten. De roep om een gezamenlijke aanpak werd steeds luider.