In 2017 lanceerde Apple een smartphone die er totaal anders uitzag dan alle andere telefoons die toen te koop waren.
Inmiddels zijn telefoonfabrikanten er wereldwijd in geslaagd om dat design over te nemen.
Dat is zonde, want concurrentie leidt normaal gesproken tot innovatie. Je zou kunnen stellen dat veel telefoonfabrikanten een mooie kans om Apple in te halen, hebben laten liggen.
In de iPhone X zat namelijk een behoorlijke imperfectie, die door andere fabrikanten gretig is overgenomen: de notch, een uitsparing boven in het scherm waarin de camera verstopt zit.
De iPhone X had ‘m – bijna – als eerste, nu hebben bijna alle smartphones er één. Kijk maar.
Dit is de OnePlus 6:
Dit is de LG G7 ThinQ:
Dit is de Huawei P20 Pro:
Dit is de Asus Zenfone 5:
En dit is de gloednieuwe Pixel 3 XL van Google, die eerder deze week werd aangekondigd:
Zoals je ziet, zijn de overeenkomsten met de iPhone X niet te missen.
Alle smartphones hebben plotseling - zoals Apple het noemt - een 'notch'. Hoewel de Essential Phone als eerste de inkeping had, een paar maanden voor de iPhone X uitkwam, was het officieel nog geen 'ding' tot het peperdure Apple-toestel in de verkoop ging.
Met name Google stimuleert de doorvoering van de inkepingen op Android-telefoons. In de nieuwste versie van de Android-software is het voor telefoonfabrikantezelfs makkelijk om een notch in te bouwen.
Goed of niet, het kopiëren van Apple is niets nieuws
Apple's smartphone-ontwerpen hebben de industrie, en ontelbaar veel na-apers, jarenlang geïnspireerd. De vingerafdrukscanners en virtuele assistent kwamen nauwelijks voor, totdat Apple deze functies in een iPhone stopte.
Tegenwoordig kun je geen smartphone meer vinden zonder.
Dit jaar gebeurde het dus weer. In de 12 maanden nadat Apple de iPhone X onthulde, met het nagenoeg randloze scherm en de inkeping bovenaan, introduceerden verschillende telefoonfabrikanten hun nieuwe smartphones, die - met notch en al - exact op de iPhone X lijken.
Grappig genoeg is de notch juist een imperfectie van de moderne smartphones. Apple wilde destijds een iPhone maken die aan de voorkant volledig uit scherm bestond, maar dat is niet gelukt.
De camera en verschillende andere sensoren moeten toch ergens zitten, en dus zijn ze in de notch verstopt. De inkeping is een smet op een verder randloos toestel.
Android-fabrikanten missen gouden kans om Apple in te halen
Het is daarom best interessant om te zien dat maar weinig telefoonfabrikanten hun best doen om de notch weg te werken en zo het probleem op te lossen. Daardoor zou je bijna denken dat het geen ontwerpfout is.
Toegegeven, er zijn een aantal bedrijven die echt wel nieuwe dingen proberen.
Zo heeft Samsung ervoor gekozen om niet voor de uitsparing te gaan met de Galaxy S en Note-telefoons. En een handvol kleinere bedrijven zoals de Chinese startup Vivo experimenteren met manieren om de camera aan de voorkant te verbergen wanneer als hij niet in gebruik is.
Desondanks zijn er veel bedrijven, inclusief Google, die de uitsparing simpelweg accepteren en implementeren, zonder het ontwerp uit te dagen of zelfs het formaat te wijzigen.
Wellicht denken telefoonfabrikanten dat het beter is om er hetzelfde uit te zien als de concurrent dan om zelf iets nieuws te proberen. Maar er komt een dag, wellicht sneller dan gedacht, waarop de iPhone geen notch meer heeft.
Ook dan zullen andere telefoonfabrikanten dat voorbeeld weer volgen en de uitsparingen uit hun telefoons bannen.
Als we over een paar jaar terugkijken op het notch-tijdperk, zullen we ons afvragen waarom ze niet gewoon wat innovatiever zijn geweest. Waarom liepen zo veel telefoonfabrikanten simpelweg achter Apple aan en kopieerden ze klakkeloos de ontwerpen van de iPhone, terwijl ze de gouden kans hadden om het bedrijf in te halen?