Google heeft maandag de nieuwste versie van Android uitgebracht voor Pixel-telefoons. Andere telefoons zoals de OnePlus 6 en Nokia 7 Plus volgen deze herfst, aldus de zoekgigant.
De update naar Android 9.0 Pie is gratis en een verbetering ten opzichte van Android 8.0 Oreo, dat al een uitstekend besturingssysteem ws.
Ik heb Android Pie inmiddels een volle dag gebruikt en ben ervan overtuigd dat dit, afgezien van enkele minpuntjes, de beste software voor smartphones is van dit moment.
Dit zijn de redenen:
Allereerst een tegenvaller.
Ik heb een Pixel 2 van Google, een van de weinige telefoons waar Android Pie nu beschikbaar voor is. De andere twee toestellen zijn de originele Google Pixel en de Essential Phone.
Volgens Google krijgen de meeste toptoestellen ergens deze herfst de update naar Pie. De meeste Android-gebruikers moeten dus nog even wachten.
Het beste aan Android Pie zijn alle slimme, subtiele verbeteringen die zijn doorgevoerd.
Visueel gezien is Android Pie een vooruitgang, en dat zit 'm in een hoop kleine dingen. Alles oogt een tikje vriendelijker, met zachtere randen en felle kleuren.
Wat meteen opvalt, zijn de subtiele aanpassingen aan het lockscreen. Als je telefoon vergrendeld is, zie je nu naast de tijd en datum ook de actuele weersvoorspelling. Onder aan het lockscreen is verder het accupercentage te zien.
Het zijn kleine veranderingen, maar ze zijn erg nuttig in de dagelijkse praktijk.
Ik heb maar een grote klacht en dat is de nieuwe manier van switchen tussen apps. Voorheen werden alle geopende applicaties getoond als een stapel 'kaarten'. Dat is nu een carrousel geworden, een stuk minder overzichtelijk. Bovendien moet je een groter swipe-gebaar naar boven maken om een app te sluiten.
Ik vind het nieuwe multitask-venster minder makkelijk in gebruik. En dat is jammer, omdat tussen apps switchen een cruciaal onderdeel is van Android.
De camera-app openen vanaf het lockscreen gaat nu anders.
Ik ben al jarenlang gewend dat op het vergrendelscherm van smartphones - zowel bij iOS als Android - zich rechtsonder een camera-icoontje bevindt. Swipe je vanaf daar omhoog, dan open je de camera-app.
Natuurlijk zijn er andere manieren om snel bij de camerafunctie te komen. Op de Pixel en Pixel 2 kun je bijvoorbeeld twee keer snel achter elkaar op de powerknop drukken. Met Android Pie is dat nu de standaard manier geworden. Weg is het camera-icoontje op het lockscreen.
Het was even omschakelen, maar ik ben er inmiddels aan gewend. De powerknop-methode is simpel en werkt razendsnel.
Het volume is nu veel makkelijker te regelen.
Een van de grootste veranderingen is de volumeregeling.
Bij eerdere Android-versies was dat erg onoverzichtelijk, maar daar heeft Google nu iets aan gedaan. De volumeregeling heeft nu een eigen menuscherm (het middenste screenshot hierboven), met sliders voor de beltoon, het gespreksvolume, het afspelen van media en de wekker.
Ook wordt de volumeregeling niet meer horizontaal boven aan het scherm weergegeven, maar verticaal naast de fysieke knop op het toestel. En standaard pas je nu het mediavolume aan, niet de beltoon. Op een apparaat waar je muziek en video mee afspeelt, is dat veel logischer.
Mijn telefoon voelt iets sneller aan.
Misschien ligt het aan mijn Pixel 2 of misschien verzin ik het, maar mijn smartphone voelt met Android Pie iets sneller aan. Alledaagse dingen als een vingerafdruk scannen, het wisselen tussen apps of het openen en sluiten ervan lijken soepeler te gaan.
Af en toe hapert de telefoon even; dan duurt het bijvoorbeeld een seconde voordat de camera-app is geopend. Maar over het algemeen lijkt de Pixel 2 beter te presteren na de update. Of dat op de lange termijn en bij andere Android-toestellen ook zo is, moet natuurlijk nog blijken.
Datzelfde geldt voor nieuwe functies als 'Adaptive Battery', waarmee Android slimmer met de accu probeert om te gaan. Gaat de batterij langer mee dankzij Android Pie? Die vraag kun je pas beantwoorden na de telefoon langere tijd te hebben gebruikt.