Google is bezig met zijn grootste evenement van het jaar: de ontwikkellaarsconferentie I/O.
Het bedrijf liet er onder meer allerlei nieuwe functies en verbeteringen aan de nieuwe versie van Android zien.
Naast de standaard vernieuwingen aan het ontwerp zijn in besturingssysteem Android P vooral de investeringen te zien die Google heeft gedaan in kunstmatige intelligentie.
Tijdens Google I/O werden onder meer functies van Android P getoond die leren van jouw telefoongebruik en die informatie kunnen inzetten om je telefoon vlotter te laten werken.
Ook interessant: Android P helpt je in te zien hoe verslaafd je bent aan je telefoon. Misschien, heel misschien, zorgt het ervoor dat je het apparaat wat minder gebruikt.
Er zijn verschillende nieuwe toepassingen. Dit is er nieuw aan Android P:
Adaptive Battery voorspelt hoe je je telefoon gebruikt om zo de levensduur van je batterij beter te managen.
Android P kent een eigenschap die ervoor zorgt dat apps minder vaak zinloos op de achtergrond draaien, Adaptive Battery genaamd. Het leert in de loop der tijd welke apps je wanneer gebruikt... en welke helemaal niet.
Het gebruikt die informatie om de inhoud van de batterij te sturen naar de apps die je op het punt staat te gaan gebruiken.
Volgens Dave Burke van Google laten tests zien dat het aantal apps dat onnodig open staat, met dertig procent vermindert in Android P. Daarmee beweert hij niet dat de batterij dertig procent langer meegaat, noch dat je dagenlang met je telefoon kunt zonder op te laden. Maar gedurende een normale dag zou Adaptive Battery er wel voor kunnen zorgen dat je accu wat later op de dag leeg is.
Adaptive Brightness gaat een stap verder dan het eenvoudigweg aanpassen van de helderheid van het scherm aan de hand van je omgeving.
De meeste smartphones passen al automatisch de helderheid van je scherm aan op basis van je omgeving. Adaptive Brightness laat je handmatig de helderheid aanpassen zonder dat de automatische instellingen verloren gaan. Vervolgens leert-ie van je gewoonten.
Burke stelt dat met Adaptive Brightness de helft van de testgebruikers minder vaak handmatig de helderheid hoefde aan te passen dan in vorige versies van Android.
App Actions.
App Actions leert wat je meestal doet in een app op bepaalde momenten van de dag en geeft je een snelkoppeling die bij je gewoonten past. Als je altijd Spotify opent om 14.00 uur 's middags en nummers van Lady Gaga luistert, kan App Actions jou op een gegeven moment, tegen de klok van 14.00 uur, een snelkoppeling aanbieden naar muziek van Lady Gaga.
Slices stelt acties voor als je in Google Search naar een app zoekt.
Als je op je telefoon naar een app zoekt, kun je bij de zoekresultaten een 'slice' gepresenteerd krijgen met acties die je doorgaans met die app uitvoert.
Slices werkt ook contextueel. Als je via Google Search zoekt op Hawaï, krijg je een snelkoppeling naar je vakantiefoto's van Hawaï. Het idee is dat je minder vaak een app daadwerkelijk hoeft te openen om er een actie mee uit te kunnen voeren.
De nieuwe manier om door je telefoon te navigeren: swipe-gebaren.
De traditionele zwarte navigatietoetsen van Android zijn verdwenen. In Android P zit onder aan je scherm een homebutton in de simpele vorm van een balk. Het is de enige toets.
In Android P kun je over de navigatiebalk vegen en tikken om bepaalde acties uit te voeren, zoals switchen tussen apps. Deze nieuwe manier van navigeren is alleen beschikbaar op Android-toestellen zoals de Pixel 2 van Google.
Swipe omhoog om naar je recent gebruikte apps te gaan.
Swipe twee keer omhoog om naar al je apps te gaan in het app-overzicht.
Quick scrub - veeg op de homeknop naar links of rechts om te scrollen tussen recent gebruikte apps.
Het volume is veel makkelijker aan te passen.
De volumebalk verschijnt in Android P naast je fysieke volumetoetsen. De balk is verticaal, waardoor het makkelijker zou moeten zijn om het balkje te verschuiven met je duim of vinger, in vergelijking met de horizontale balk die Android-systemen eerst hadden.
Als je het volume aanpast, past Android P automatisch het mediavolume aan, zelfs als je niet naar muziek luistert of een video bekijkt.
Het draaien van je scherm is niet meer zo frustrerend.
In Android P kun je je scherm nog altijd vastzetten, zodat het niet alle kanten op draait. Maar nieuw is dat je kunt kiezen welke apps dat 'vastzetten' kunnen negeren. Dus als je je foto's altijd in landschapsmodus bekijkt, dan opent de app standaard in die modus. Ongeacht of je scherm is gelockt.
Met Android Dashboard kun je aangeven wat de maximale tijd is dat je een app wilt gebruiken.
De nieuwe Dashboard-functie is ontworpen rond 'digitaal welzijn'. Het laat je statistieken zien over hoe vaak en hoelang je apps gebruikt, hoe vaak je je apparaat ontgrendelt en hoeveel notificaties je hebt ontvangen. Het doel van Dashboard is dat je bewuster omgaat met je telefoon.
Met Android P kun je ook managen hoelang je bepaalde apps wilt gebruiken. Het geeft een seintje als je in de buurt van jouw limiet komt en wanneer je tijd erop zit. Als dat laatste gebeurt, wordt het icoontje van je app grijs. Je kunt de app nog altijd gebruiken, maar de grijze kleur helpt je eraan te herinneren dat je over je tijd bent.
'Shush' is de Niet Storen-modus als je ook echt niet gestoord wil worden.
Als je je telefoon met zijn gezicht naar beneden op tafel legt, schiet het apparaat in de Niet Storen-modus. Die functie voorkomt dat je scherm oplicht en je uit je concentratie haalt.
Je kunt een lijst met contacten toevoegen die je te allen tijde kunnen bellen of berichten, ook al staat Niet Storen aan.
Ontspan-modus
De Ontspan-modus schakelt automatisch de Niet Storen-modus in en stelt je scherm in op zwart-wit, op het tijdstip dat jij hebt ingesteld als bedtijd. Een grijs scherm zou de hersenen minder stimuleren en ervoor zorgen dat je je telefoon weglegt.
De kleuren op je scherm komen terug als je weer wakker bent.