• Ancora Health is een Nederlandse startup die zich focust op het gezond houden van klanten.
  • Het bedrijf wil zoveel mogelijk ziektes die te voorkomen zijn ook daadwerkelijk voorkomen.
  • Ancora gebruikt hiervoor eigen software, maar ook een persoonlijke aanpak met een coach voor elke deelnemer.

Ancora Health wil iets doen wat maar weinig bedrijven in de gezondheidsindustrie durven: voorkomen dat je ziek wordt. Aan gezonde mensen kun je immers geen medicatie verkopen. Er valt dus niets aan te verdienen.

Ancora ziet dat anders en ontwikkelde een softwareplatform om dit te bewijzen. De Groningse startup (met studio’s in Amsterdam en Eindhoven) wil jou inzicht geven in jouw gezondheid en met simpele uitleg en makkelijke doelstellingen mensen helpen om zo gezond mogelijk te blijven.

Een van de studio’s van de startup, opgericht door Rahul Gannamani, Sridhar Kumaraswamy en José Castela Forte, bevindt zich in een nieuw pand aan het water in de Amsterdamse Houthavens. Bij binnenkomst wordt direct duidelijk dat het er hier anders aan toe gaat dan in de rest van de medische wereld.

Wittejassencomplex

“We willen dat mensen zich hier op hun gemak voelen, we hebben niets aan het wittejassencomplex van mensen,” vertelt Ruben Stavenuiter, arts bij Ancora. Hij heeft dan ook geen witte jas aan of een stethoscoop om zijn nek.

Stavenuiter vertelt over de werkwijze van Ancora, vanaf het moment dat de deelnemer zich aanmeldt, tot het moment hij zelf in staat is om controle te nemen over zijn gezondheid. “Het begint allemaal hier in deze ruimte, hier starten we als het ware met de nulmeting van de deelnemer in kwestie.”

De ruimte in kwestie doet aan als een relaxed appartement met bank en bureau, afgezien van de moderne medische apparatuur die er staat. "We werken hier met de beste en nieuwste apparaten om ervoor te zorgen dat we een zo duidelijk mogelijk beeld van de deelnemer krijgen."

In de ruimte wordt onder andere de bloeddruk, het vetpercentage en lichaamssamenstelling, de bmi, de lengte en de handknijpkracht van de persoon gemeten. Dit wordt gelijk door de uitvoerende arts in het systeem ingevoerd en op het tv-scherm aan de muur getoond. “We nemen de deelnemer op een laagdrempelige manier mee door de gemeten data. Hieruit kunnen we al vrij veel vaststellen en de eerste tips en trucs geven”, aldus Stavenuiter.

Maar Ancora gaat verder dan alleen wat basismetingen. Dat wordt duidelijk in een klein hok naast de relaxruimte. “Dit is het punt waar sommige mensen een beetje zenuwachtig worden. Hier wordt bloed afgenomen. Door een professional natuurlijk”, legt Stavenuiter lachend uit. “Afhankelijk van wat we willen weten bepalen we de hoeveelheid die er nodig is. Dat kan variëren van één tot meerdere buisjes. Daarnaast doen we iets wat maar weinig andere partijen doen: we nemen DNA af.”

Dat klinkt heftiger dan dat het is, want meer dan een wattenstaafje door de mond van de deelnemer halen is het niet. “We werken samen met de Erasmus Universiteit om het DNA te analyseren. Hier komt veel waardevolle informatie uit, zoals aanleg voor diabetes en andere ziektes.”

Stavenuiter plaatst hier wel een kanttekening bij, want in theorie kan er enorm veel data uit het bloed- en DNA-onderzoek gehaald worden, maar Ancora beperkt zich tot de dingen waar ze mee en aan kunnen werken. “Iemand vertellen dat ze genetische aanleg voor bijvoorbeeld kanker hebben, is niet wat we doen. Wij richten ons op de risico’s waar iemand door leefstijlaanpassingen samen met ons aan kan werken.”

Ancora Health Amsterdam. Foto: Ancora Health
Ancora Health Amsterdam. Foto: Ancora Health

Ontbijt is inbegrepen

Na de prik in de arm en het wattenstaafje in de mond mag de deelnemer doorlopen naar een kleine keuken met bar. Op dat moment is een diëtist bezig met het klaarmaken van een gezond ontbijt.

“Met deze stap willen we de mensen die hier komen niet alleen iets lekkers voorschotelen – ze moeten nuchter verschijnen voor de tests – maar willen we ze gelijk laten zien dat een voedzaam ontbijt met gezonde producten ook makkelijk en lekker kan zijn. Het is een les en een relaxmoment tegelijk”, aldus Stavenuiter.

Nu er weer wat energie in het lichaam zit, is het tijd voor wat fysieke tests. In een kamer met uitzicht op het water aan andere kant van kantoor staat een grote hometrainer, een onderzoeksbed en een bureau met een computer. De fiets is gericht op het uitzicht – met opzet. “Als je dan toch moet presteren, dan kun je maar beter gelijk van het uitzicht genieten”, lacht Stavenuiter.

Met de fiets en het bed wordt de werking van de longen en het hart gecontroleerd, zowel in rust als in actie. “Als hier wat uitrolt, dan zullen we dat direct met de deelnemer bespreken. Als het heel ernstig lijkt, dan kunnen we zelfs direct vanuit hier doorverwijzen naar de longarts of de cardioloog in het ziekenhuis, maar dat komt maar zeer zelden voor, gelukkig.”

Met de tests is het niet per se de bedoeling om te kijken wat de maximale prestaties van de persoon in kwestie zijn. Ancora is meer geïnteresseerd in de inspanning tijdens trainingen.

“Als je altijd op je maximale niveau bijvoorbeeld aan het hardlopen bent, dan ben je niet aan het trainen maar aan het presteren.” vertelt Stavenuiter. “Je zult maar weinig professionele atleten zien die elke dag presteren, dat doen ze alleen op het moment suprême. Ze trainen voor de ene keer dat ze moeten presteren. En dat trainen en de manier waarop het moet gebeuren is voor iedereen anders. Dat proberen we hier uit te zoeken.”

De ruimte met uitzicht op het water. Foto: Ancora Health
De ruimte met uitzicht op het water. Foto: Ancora Health

Meer dan informatie over gezondheid alleen

Na de fysieke sessie neemt de arts samen met de deelnemer de resultaten door, legt uit wat ze betekenen en wat ermee gedaan kan worden. Zo gaat het elke stap van de weg. “We willen niet zomaar een persoon de informatie over zijn of haar gezondheid geven, we willen ook dat diegene snapt wat het betekent en wat ermee kan”, vertelt Rahul Gannamani, mede-oprichter en Head of Health Engagement van het bedrijf, die net binnen komt lopen.

Om daarvoor te zorgen krijgt elke deelnemer aan het Ancora Health-programma een persoonlijke coach toegewezen. Deze zal sowieso de eerste 16 weken beschikbaar zijn voor vragen en uitleg, maar ook voor de nodige motivatie. “We hebben hierover nagedacht. We willen dat de persoon in kwestie gemotiveerd blijft en de skills krijgt om een duurzame en positieve gedragsverandering te ondergaan.” 

Daarbij speelt persoonlijk contact met een coach een belangrijke rol. Maar ook die 16 weken zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gedragsverandering na ongeveer 3 maanden ingebakken is. Ancora doet daar nog een klein schepje bovenop.

De tests gaan tot nu toe vooral om fysieke dingen, maar de startup houdt ook de mentale staat van de kandidaat in de gaten. Hiervoor doet het eveneens een nulmeting, maar dan in de vorm van een vragenlijst die voor aanvang van de fysieke tests ingeleverd dient te worden. Hieruit wordt opgemaakt wat de status is van iemands welzijn en emotionele veerkracht, maar ook hoeveel stress ze ervaren.

De software doet het zware werk

Na het bezoek aan het kantoor van Ancora duurt het een paar weken voordat alle resultaten binnen zijn en in het onlineplatform gegoten zijn. Dit platform is waar het uiteindelijk allemaal op aankomt. Dit is het stuk software waar de gebruiker het meest interactie mee heeft, al zijn informatie van haalt en de meeste tijd op doorbrengt. Dat moet dus goed en duidelijk in elkaar zitten. 

Om er zeker van te zijn dat de deelnemer het snapt, krijgt hij of zij een gedegen uitleg van de arts. In een videocall vertelt de arts alle ins en outs van het platform, en neemt hij ook de actiepunten met de deelnemer door en beantwoordt hij eventuele vragen.

Heeft de deelnemer later nog vragen, of is hij gewoon nieuwsgierig naar wat alle waardes in het systeem betekenen, dan kan hij alle informatie hierover in de software terugvinden. “We willen niet zomaar informatie geven en vervolgens de deelnemer aan zijn lot overlaten. We willen juist dat diegene weet waar hij mee bezig is. Dat betekent dus ook alle informatie delen zo diep als mogelijk is”, legt Gannamani uit. 

Beeld van het softwareplatform van Ancora Health. Afbeelding: Ancora Health
Beeld van het softwareplatform van Ancora Health. Afbeelding: Ancora Health

Alles bij Ancora gebeurt vanuit het oogpunt van de eindgebruiker. Die moet er iets aan hebben. Snel geld verdienen is niet het doel. Daarom maakt het bedrijf geen platform dat met kunstmatige intelligentie vage voorspellingen doet over gezondheid.

“We werken voor één persoon en dat ben jij, degene die ons platform gebruikt. We willen dat jij alle informatie over jouw gezondheid in handen hebt. We willen je als het ware wapenen tegen de manier van werken die nu normaal is”, legt Gannamani met krachtige lichaamstaal uit.

Het superpersoonlijke startpunt

Maar het superpersoonlijke startpunt betekent niet dat Ancora het niet groots wil aanpakken. Het bedrijf werkt nu veel met werkgevers die hun werknemers iets extra’s willen bieden en ze zo aan zich willen binden. Het voordeel voor Ancora hierbij is dat ze veel data verzamelen en daarmee usecases voor de toekomst kunnen bouwen. Hiermee spreken ze grotere partijen als verzekeraars en overheden aan om naar hun product en werkwijze te kijken. 

Ancora is nu bijvoorbeeld bezig met het opstarten van een diabetes type 2-remissieprogramma met ongeveer 500 personen. “Op dit moment geeft een verzekeraar ongeveer 3.000 tot 5.000 euro per jaar uit aan de zorg voor een diabetes type 2-patiënt. Wij denken dat we deze kosten met duizend euro per jaar kunnen verlagen, omdat we zien dat mensen na ons programma minder of zelfs geen medicatie hoeven te gebruiken”, zegt Gannamani.

Tegelijkertijd kijkt de startup ook naar de kleinere ondernemer. Ancora ziet een verdienmodel in het aanbieden van het platform via bijvoorbeeld sportschoolhouders of diëtisten die hun klanten iets meer willen bieden dan de concurrentie doet. 

Ancora kan de komende jaren dus flink groeien, maar nooit ten koste van de eindgebruiker, zegt Rianne Meijerman, hoofd new business development. “We staren ons niet blind op financiële KPI’s op korte termijn, maar willen echt structureel verandering aan brengen in de zorg. We hebben minimaal vijf jaar nodig om resultaat te laten zien. De complexiteit van het zorglandschap is wat het belangrijk maakt om de juiste investeerders aan te trekken. Deze investeerders snappen dat wij met verschillende factoren te maken hebben en dus niet een typisch softwarebedrijf zijn."

Ancora Health Passport. Afbeelding: Ancora Health
Ancora Health Passport. Afbeelding: Ancora Health

Is Ancora Health schaalbaar?

Of een product met zo’n persoonlijke aanpak überhaupt schaalbaar is? “Jazeker!” zegt Gannamani met een glimlach. “Op dit moment kan één coach ongeveer 100 deelnemers bedienen. Dit zou je redelijk snel kunnen uitbouwen. Ook technisch zijn we klaar voor een opschaling. We werken bijvoorbeeld aan een mobiele app die het bereik aanzienlijk moet vergroten.”

Daarnaast werkt het bedrijf samen met coachingpartners en is er ook de mogelijkheid om de onboarding op de locatie van de werkgever of virtueel te doen. "We zitten dus niet 'vast' aan de huidige fysieke locaties in Amsterdam en Eindhoven. Zo kunnen we snel van de 100 mensen naar de duizenden schalen", aldus Gannamani.

Een coach is overigens niet zomaar iemand. Deze moet een gezondheidsachtergrond hebben en wordt vervolgens verder opgeleid door de professionals van Ancora, alvorens hij of zij aan de slag gaat met deelnemers.

“We zoeken voor de coaching dus niet naar huisartsen, hoewel je dit wellicht zou denken. Een huisarts wil in de meeste gevallen niet coachen. Dat is beneden zijn werkniveau", zegt Gannamani. "Deze mensen zijn in het vak gestapt voor de uitdagendere problemen, niet om zich bezig te houden met de hoeveelheid stappen die een persoon per dag zet en of hij of zij wel netjes zijn boontjes eet.”

LEES OOK: Total bodyscan: APK voor je lichaam of kwakzalverij?