Analisten van KBC Securities en Morgan Stanley zijn te spreken over verf- en chemiebedrijf AkzoNobel. Vooral vanwege de lage waardering op de beurs.

Dinsdag publiceert verf- en chemieconcern AkzoNobel de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. De Nederlandse multinational die is opgenomen in de AEX-index, gaf eerder aan dat 2016 een uitdagend jaar zou worden, met lastige marktomstandigheden in Brazilië, Rusland en China

Maar analisten van KBC Securities en Morgan Stanley zijn behoorlijk positief over het aandeel AkzoNobel.

In een recent rapport over zelfhulpprogramma’s die bedrijven opzetten om kosten te besparen, de balans op orde te krijgen en de organisatiestructuur efficiënter te maken, laten analisten van Morgan Stanley zich positief uit over AkzoNobel.

De zakenbank richt zich in het rapport op ondernemingen die er alles aan doen om zich te weren tegen de huidige onzekere marktomstandigheden. De bedrijven zijn nu nog laag gewaardeerd, maar als de herstructureringsprogramma’s vruchten afwerpen, kan de weg naar boven snel gevonden worden, zo is de gedachte.

Helemaal interessant zijn de gevallen waarin de reorganisatieplannen het minst zijn ingeprijsd op de beurs. Volgens Morgan Stanley is dat bij AkzoNobel het geval.

De marktvorsers stellen dat het verf- en chemiebedrijf afgelopen jaar al genoot van de voordelen van de herstructurering. Binnen de kernactiviteiten van AkzoNobel werden de hoogste marges sinds 2009 gerealiseerd, aldus Morgan Stanley.

Omzet- en winstgroei AkzoNobel

Ook volgens analist Wim Hoste van KBC Securities heeft de verfgigant in de afgelopen jaren stappen in de goede richting gezet met het herstructureringsprogramma. Al blijft het onduidelijk wanneer het bedrijf daar op operationeel niveau echt van zal profiteren.

Hoste noemde de cijfers over het vierde kwartaal van 2015 namelijk nog "vrij zwak". Met name de autonome omzetontwikkeling viel tegen.

Voor het eerste kwartaal van 2016 verwacht de analist van KBC een omzetstijging op jaarbasis van één procent naar 3,6 miljard euro, waarbij het bedrijfsresultaat (EBIT) kan stijgen met negen procent naar 332 miljoen euro.

Hoste houdt rekening met 14 miljoen euro aan herstructureringslasten in het afgelopen kwartaal tegen 11 miljoen euro aan reorganisatiekosten in het eerste kwartaal van 2015. De nettowinst kan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar stijgen van 160 naar 204 miljoen euro.

Ruimte voor verdere verbeteringen

Morgan Stanley denkt dat het herstructureringsprogramma niet door iedereen goed begrepen wordt. "In tegenstelling tot wat de markt denkt, is er wel degelijk ruimte voor verdere operationele verbeteringen in 2016", aldus de specialisten van de Amerikaanse zakenbank.

Alleen de aard van deze verbeteringen zal anders zijn, zo wordt er gesteld. Zo zullen kostenbesparingen niet zozeer meer op projectbasis plaatsvinden, maar zal het met name gaan om doorlopende verbeteringen.

Morgan Stanley heeft een Overwogen-advies voor AkzoNobel, terwijl KBC Securities een Accumuleren-advies hanteert met een koersdoel van 74 euro. Op een rood Damrak koerste het aandeel maandag 0,3 procent lager op 60,68 euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl