,,We zien een klein technisch herstel in navolging van Wall Street en zullen 2 tot 3 punten hoger openen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Volgens Koenders is de markt ,,zeer oververkocht”.

Beleggers zullen volgens de handelaar donderdag met name letten op het effect van de toespraak van de Italiaanse premier Silivio Berlusconi, die woensdag de markten probeerde te sussen. Ook zal de aandacht uitgaan naar de veiling van een tienjarige Spaanse obligatielening, die deze ochtend zal plaatsvinden, en de wekelijkse steunaanvragen in de Vereningde Staten.

Rentebesluit en persconferentie ECB

Vanwege de schuldencrisis zullen ook het rentebesluit en de persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag scherp in de gaten worden gehouden. Naar verwachting zal de ECB het belangrijkste rentetarief handhaven op 1,5 procent.

Japan greep donderdag op de valutamarkten in, in een poging een verdere stijging van de toch al dure yen af te zwakken. Een sterke yen wordt als ongunstig gezien omdat het de producten van Japanse exporteurs relatief duur maakt.

Nikkei

In Tokio werd positief gereageerd op de interventie. De Nikkei-index eindigde 0,2 procent hoger op 9659,18 punten. Elders in Azië was de stemming donderdag overwegend negatief.

Tegenvallend nieuws over de Amerikaanse dienstensector dreunde woensdag door op de aandelenbeurzen. De AEX-index en tal van andere graadmeters bereikten de laagste standen van dit jaar. De AEX-index in Amsterdam sloot woensdag met een verlies van 2,9 procent op 310,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,9 en 2,3 procent in.

Dow Jones

De Dow-Jones index sloot echter 0,3 procent hoger op 11.896,44 punten. De S&P 500-index steeg 0,5 procent tot 1260,34 punten en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 0,9 procent tot 2693,07 punten.

Bank en verzekeraar ING deed donderdag de boeken open over het tweede kwartaal. ING heeft de nettowinst in het tweede kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met bijna een kwart zien toenemen tot ruim 1,5 miljard euro. Volgens bestuursvoorzitter Jan Hommen zijn de economische omgeving en de toestand op de financiële markten nog steeds onzeker. ING blijft daarom scherp letten op de kosten.

Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever zag de omzet in het eerste halfjaar toenemen door hogere prijzen te rekenen voor zijn producten. Volgens het bedrijf is dat echter niet ten koste gegaan van de verkopen, die stegen ook. De omzet van Unilever klom met 4,1 procent in de eerste zes maanden van dit jaar.

De euro was donderdag voorbeurs 1,4299 dollar waard tegen 1,4325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl