,,De AEX opent onveranderd. De politici hebben de markt in slaap gesust, maar de tijd tikt ondertussen door. Draghi heeft maandag opnieuw het opkoopprogramma van obligaties van zwakke eurolanden verdedigd en Moody’s heeft de vooruitzichten voor Europa neerwaarts bijgesteld. Voor de rest is het wachten op Amerikaanse macrocijfers. Wellicht dat die voor wat beweging kunnen zorgen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
Kredietbeoordelaar Moody’s heeft maandagavond het vooruitzicht van de kredietwaardigheid van de Europese Unie verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Volgens de beoordelaar heeft dit te maken met de mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van de lidstaten die het meest bijdragen aan de EU: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.
Bedrijvenfront
Aan het bedrijvenfront liet Ahold weten de strategische opties voor het belang van 60 procent in het Zweedse supermarktbedrijf ICA te onderzoeken. Een beursgang van ICA in Stockholm behoort daarbij tot de mogelijkheden.
De beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van wat de ECB deze week gaat doen. In Tokio sloot de Nikkei 0,1 procent lager.
Labor Day
Europese beleggers vestigden maandag hun hoop op acties van de centrale banken. Hoewel de vakantieperiode is afgelopen waren de omzetten echter laag. Dat kwam vooral doordat Wall Street gesloten bleef vanwege Labor Day.
De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,8 procent hoger op 331,89 punten. De MidKap-index klom 0,6 procent tot 507,22 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen de 0,8 en 1,2 procent.
Prijsstabiliteit
De stemming op de Europese beurzen werd gesteund door uitspraken van ECB-president Mario Draghi. Draghi liet in een vergadering met europarlementariërs weten dat het opkopen van staatsleningen met een looptijd tot 3 jaar binnen de bevoegdheid van de ECB past. De verschillen tussen de rentes die landen in Noord- en Zuid-Europa op hun staatsleningen betalen, zijn volgens Draghi te groot en de ECB kan niet anders dan ingrijpen om prijsstabiliteit te garanderen.
De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2609 dollar waard, tegen 1,2597 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 97,13 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 115,82 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl