Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen gaat naar de beurs in Amsterdam.
Dat werd donderdag formeel bekendgemaakt zonder daarbij een datum te noemen. Geluiden over een beursgang van de onderneming op Beursplein 5 deden al langer de ronde.
Bij de beursgang wordt ongeveer 15 procent van de bestaande aandelen naar de markt gebracht. Die worden via een onderhandse plaatsing bij institutionele beleggers in onder meer de Verenigde Staten en Nederland aangeboden. Verdere details brengt Adyen op een later moment naar buiten.
Volgens het Financieele Dagblad biedt de beursgang een goede gelegenheid voor het personeel en de aandeelhouders om een flinke klapper te maken. Alle 750 personeelsleden hebben aandelenopties. Op basis van de interne verrekenkoers is de aandelenkoers sinds 2013 vertienvoudigd, stelt de krant.
“Een beursnotering biedt een elegante manier om een prijs te bepalen als mensen willen kopen of verkopen. Het biedt een uitstapmogelijkheid”, aldus bestuursvoorzitter Pieter van der Does tegenover het FD.
De helft van de aandelen van Adyen is in handen van externe investeerders. Tot de investeerders in Adyen behoort onder meer het beleggingsbedrijf Iconiq Capital, waarin bekende namen uit de Amerikaanse technologiesector meedoen zoals Facebook-topman Mark Zuckerberg en topman Jack Dorsey van Twitter. Ook het Singaporese staatsinvesteringsfonds Temasek behoort tot de investeerders van Adyen.
Adyen naar schatting 5 tot 10 miljard euro waard
De schatting voor de beurswaarde van Adyen ligt tussen de 5 en 10 miljard euro, maar de komende weken moet blijken wat beleggers echt voor het bedrijf over zouden hebben.
Adyen regelt betalingen voor duizenden bedrijven, waaronder Facebook, Spotify, Uber en Netflix. In Nederland horen De Bijenkorf, Coolblue en Rituals tot de bekende klanten. Adyen wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende technologiebedrijven van Europa.
Vorig jaar voerde Adyen 3,7 miljard betalingen uit met een totale waarde van 108,3 miljard euro. Dat leverde het bedrijf een omzet op van 218,3 miljoen euro en een nettowinst van 71,3 miljoen euro.
Voor dit jaar verwacht Adyen een stijging van de netto-omzet met tenminste 40 procent. De winst wil het bedrijf de komende jaren volledig benutten om verdere groei te bekostigen. Nieuwe aandeelhouders hoeven dus nog niet op dividend te rekenen.
Adyen heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam staan en daarnaast nog veertien kantoren in de VS, Azië, Latijns-Amerika en Europa. Daar werken in totaal 668 medewerkers.