- Vanaf woensdag 5 augustus moet iedereen vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje dragen op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam.
- De mondkapjesplicht gaat gelden voor onder meer de Wallen en de Kalverstraat in Amsterdam en de Coolsingel en de Lijnbaan in Rotterdam.
- Ook in de binnenstad van Groningen worden de coronamaatregelen aangescherpt.
Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. Dat hebben de veiligheidsregio’s besloten.
In Amsterdam gaat het om vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat en in Rotterdam geldt de mondkapjesplicht voor winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De maatregelen gaan op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar.
Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio Amsterdam nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten.
Naast de Wallen en de Kalverstraat moeten mensen ook op de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45 een mondkapje gaan dragen.
Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld. De nieuwe maatregel is een experiment en het naleven van de 1,5 meter afstand op deze plekken blijft gelden.
De veiligheidsregio Amsterdam gaat de mondkapjesplicht snel op diverse manieren communiceren, zodat bewoners, ondernemers en bezoekers ervan op de hoogte zijn. Zo komen er vanaf dinsdag borden in de aangewezen gebieden en krijgen winkeliers posters die ze kunnen ophangen. Tijdens drukke weekenden wijzen hosts op het dragen van een mondkapje en delen ze ook gratis exemplaren uit.
Rotterdam-Rijnmond grootste brandhaard
Woensdag werd bekend dat veiligheidsregio's het dragen van mondkapjes mogen verplichten om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. De burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb vroegen eerder al om een onderzoek naar het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, aangezien het steeds drukker wordt in de steden en mensen te weinig afstand houden.
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat in een verklaring over de mondkapjesplicht weten: "Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving."
Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.
Winkeliers tonen begrip voor mondkapjesplicht
Detailhandel Nederland begrijpt de mondkapjesverplichting in drukke delen van Amsterdam en Rotterdam. "Winkeliers hebben veiligheid hoog in het vaandel, zowel richting de klanten als het winkelpersoneel", aldus een woordvoerder. "Het moet echter duidelijk zijn dat de handhaving niet bij de winkelier kan liggen, wij zijn dienstverlener."
"Daarnaast vinden we het belangrijk dat duidelijk gecommuniceerd wordt waar deze verplichting geldt. Onduidelijkheid is funest voor het vertrouwen van de consument", aldus Detailhandel Nederland.
Marktkooplui zijn teleurgesteld over de maatregelen die Amsterdam en Rotterdam nemen: "Wij waren hier al bang voor", zegt voorzitter Henk Achterhuis van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel. "We zijn er niet blij mee, maar dit zijn de consequenties van bezoekers die zich niet aan de regels houden."
Achterhuis verwacht overigens niet dat de mondkapjesplicht mensen ervan zal weerhouden om naar de markt te komen.
Ook Groningen neemt extra maatregelen
De Veiligheidsregio Groningen voert vrijdag nieuwe coronamaatregelen in voor de horeca in een deel van de binnenstad van Groningen. Volgens de veiligheidsregio is dat nodig omdat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen.
Vooral binnen de Diepenring in het centrum wordt het op vrijdag- en zaterdagnacht tussen 02.00 en 03.00 steeds drukker waardoor bezoekers geen 1,5 meter afstand kunnen houden.
Een van de maatregelen is dat horecagelegenheden op vrijdag- en zaterdagnacht na 01.30 geen bezoekers meer mogen binnenlaten. Mensen die al binnen zijn, mogen tot sluitingstijd blijven. Verder moeten alle eetgelegenheden, nachtwinkels en loketten voor de verkoop van producten om 01.30 uur dicht. Ook de terrassen moeten vanaf 01.30 uur gesloten worden. Verder is het na 01.30 uur verboden om lachgas te verkopen.
Ondernemers die zich niet aan de nieuwe regels houden lopen het risico dat het bedrijf wordt gesloten. De horecaondernemers zijn via een brief op de hoogte gesteld.
De maatregelen gelden voor onbepaalde tijd en worden wekelijks geëvalueerd. Als het nodig is kunnen de maatregelen worden uitgebreid naar andere dagen en locaties.