• Na München, Frankfurt en Parijs heeft Amsterdam de meest oververhitte huizenmarkt van Europa, blijkt uit een analyse van de Zwitserse bank UBS.
  • De coronapandemie heeft vooralsnog geen dempend effect gehad op de ontwikkeling van de huizenprijzen in grote steden, maar dat komt mogelijk nog.
  • In de meeste steden zijn de huren al gedaald. Dat is volgens UBS een teken dat er een correctie op komst is.

De huizenprijzen in 25 grote steden wereldwijd blijven ondanks de recessie stijgen. Amsterdam behoort tot de top vijf van Europese steden met de meest oververhitte huizenmarkt, blijkt uit het rapport Global Real Estate Bubble Index van de Zwitserse bank UBS.

De grootste zeepbellen op de Europese huizenmarkt zijn volgens UBS München en Frankfurt, op de voet gevolgd door Parijs en Amsterdam. Buiten Europa zijn de huizenprijzen in Toronto en Hongkong zo hoog dat ze waarschijnlijk niet duurzaam zijn.

“Het is niet duidelijk hoe de hogere werkloosheid en de sombere vooruitzichten voor gezinsinkomens de huizenprijzen zullen beïnvloeden, maar helder is wel dat de stijging van de afgelopen vier kwartalen niet duurzaam is op korte termijn”, zegt Chief Investment Officer Mark Haefele van UBS Global Wealth Management. “In de meeste steden zijn de huren al gedaald en dat is een indicatie dat er een correctie op komst is.”

Ook in Amsterdam is de gemiddelde huurprijs voor het eerst sinds 2012 gedaald, meldde vastgoedjournaal.nl vorige week.

Bron: UBS Global Real Estate Bubble Index
Bron: UBS Global Real Estate Bubble Index

In veel Europese steden zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar met meer dan 5 procent gestegen, het hardst in München, Frankfurt en Warschau. Van de 25 onderzochte steden wereldwijd zagen alleen Madrid, San Francisco, Dubai en Hongkong een prijsdaling.

Dat de coronapandemie vooralsnog de huizenprijzen niet heeft gedrukt, heeft volgens UBS drie oorzaken. Ten eerste werken economische ontwikkelingen vertraagd door in de huizenprijs. Ten tweede hebben de meeste potentiële huizenkopers in de eerste helft van 2020 hun inkomen niet terug zien vallen. En tot slot hebben veel regeringen tijdens de lockdowns steunmaatregelen afgekondigd voor huiseigenaren, zoals woonlastensubsidies en lagere belastingen.

De coronapandemie kan op middellange termijn een dempend effect hebben op de huizenprijzen, zegt Haefele. "Aan de ene kant blijven de opstuwende factoren voor wonen in steden van kracht, zoals het aanbod van banen en topvoorzieningen, maar aan de andere kant lijkt de pandemie de trend te versnellen dat mensen de stad zelf verlaten en naar de gebieden er direct omheen trekken."

Begin september concludeerden drie Nederlandse economen juist dat er in Amsterdam helemaal geen sprake is van een zeepbel. Volgens universitair docent Matthijs Korevaar van de Erasmus Universiteit en de hoogleraren Marc Francke van de Universiteit van Amsterdam en Piet Eichholtz uit Maastricht zijn de torenhoge prijzen realistisch, omdat die worden veroorzaakt door de woningschaarste en de lage rente.

LEES OOK: Wonen buiten de grote stad? Zoveel huis kun je krijgen voor 5 ton in 10 regio’s waar huizenprijzen het hardst stijgen