- De VS trekken zich “zeer binnenkort” terug, als er geen overeenkomst wordt bereikt tussen Rusland en Oekraïne, aldus president Donald Trump.
- Amerikaanse voorstellen voor een staakt-het-vuren en het beëindigen van de oorlog in Oekraïne bevatten versoepeling van de westerse sancties tegen Rusland.
- De Verenigde Staten zouden ook bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
- Lees ook: Oekraïne en VS tekenen memorandum dat moet leiden tot deal over grondstoffen
De Verenigde Staten gaan zich met andere zaken bezighouden als er niet snel een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne komt. De VS trekken zich “zeer binnenkort” terug als er geen overeenkomst wordt bereikt, aldus president Donald Trump. Hij zei echter ook dat hij nog steeds gelooft dat er een goede kans is om het conflict te beëindigen.
De Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio had eerder vrijdag al duidelijk gemaakt dat Washington niet eindeloos gaat proberen vrede in Oekraïne te bewerkstelligen als er geen kans op succes is. De regering wil binnen enkele dagen bepalen of het kan lukken. Trump “heeft nog meer prioriteiten in de wereld”, aldus de bewindsman.
Ook in een gesprek met NAVO-chef Mark Rutte benadrukte Rubio dat als er niet snel een duidelijke weg naar vrede opduikt, de VS zich zullen terugtrekken uit de bemiddelingspogingen voor vrede, aldus een woordvoerder van de bewindsman.
Amerikaans plan bevat versoepeling sancties tegen Rusland
Amerikaanse voorstellen voor het staken of stoppen van de oorlog in Oekraïne bevatten versoepeling van de westerse sancties tegen Rusland. Het plan richt zich op het stoppen van de vijandelijkheden. Indien dat langere tijd lukt, zouden de strafmaatregelen tegen Rusland versoepeld moeten worden.
De Amerikaanse voorstellen zijn volgens anonieme Europese bronnen voorgelegd aan de Europeanen bij overleg in Parijs. Amerikaanse gezanten spraken er met Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Oekraïne. Europese landen zien voorlopig niets in versoepeling en werken juist aan extra sancties.
Er wordt in de plannen niet uitgegaan van terugtrekking van Russische troepen uit de bezette delen van Oost- en Zuid-Oekraïne. De frontlijn zou 'bevroren' worden, zoals wel vaker in oorlogen die in een impasse geraken en waarbij strijdende partijen aanspraken op grondgebied handhaven.
VS naar verluid bereidt om Russische annexatie Krim te erkennen
De Verenigde Staten zouden ook bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
De Krim werd in 2014 door het Kremlin ingenomen na een invasie en een daaropvolgend referendum tijdens de bezetting. De internationale gemeenschap heeft zich verzet tegen de erkenning van het schiereiland als Russisch, om de illegale annexatie niet te legitimeren.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft herhaaldelijk gezegd dat hij geen grondgebied aan Moskou zal afstaan.
Onduidelijkheid over veiligheidsgaranties voor Oekraïne
Oekraïne zou zijn hoop op NAVO-toetreding volgens de plannen moeten opgeven. Rusland zegt een Oekraïens NAVO-lidmaatschap niet te kunnen accepteren. De VS voelen er ook niet voor.
Rusland noemt het legeren van westerse troepen in Oekraïne, waaraan bondgenoten van de regering in Kyiv onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werken, eveneens onverteerbaar. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio zei vrijdag dat Oekraïne het recht heeft om daarover afspraken te maken met andere landen.
De VS reageren tot dusver wisselend op de plannen van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen. Die hoopt juist de Amerikanen over te halen de 'veiligheidsgaranties' in wording te ondersteunen met de belofte om zo nodig hulp te bieden.
Oekraïnes bondgenoten zouden volgens Rusland ook de militaire hulp aan dat land moeten stoppen. Dat is onbespreekbaar voor Kyiv en de meeste Europese landen. De Amerikaanse steun stokt sinds het aantreden van president Donald Trump.