De minister van Financiën van de Verenigde Staten vindt dat Griekenland goed op weg is met hervormingen, en dat eurolanden schuld moeten kwijtschelden. Cruciaal, want Berlijn wil het IMF als toezichthouder erbij houden. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Heeft u vertrouwen in de ECB als toezichthouder van het Europese bankwezen? Dan kunt u eens kijken naar de aandelen van de Italiaanse banken Banco Popolare en Banca Popolare di Milano Scarl. De handel in beide aandelen is vanochtend stilgelegd nadat persbureau Bloomberg News meldde dat de twee banken dicht bij een fusie zijn.

De Popolares zouden tezamen met 245 miljard euro aan activa de op twee na grootste bank in Italië zijn (ter vergelijking: ING’s balanstotaal bedraagt 842 miljard euro). Zouden de Popolares fuseren, dan zou dat de eerste (grote) fusie zijn sinds de ECB in 2014 de toezichthouder van het bankwezen in de Eurozone werd.

De Popolares zijn al maanden lang in gesprek over een fusie. Dat de kogel nog niet door de kerk is, komt door de ECB. De ECB wil dat de banken hun balans versterken met onder meer een aandelenemissie. Leningen van dubieuze kwaliteit hangen namelijk als een molensteen om de nek van het Italiaanse bankwezen. Uit cijfers van de Banca D’Italia blijkt dat bijna 13 procent van de kredietportefeuille van dubieuze kwaliteit is, een record.  

2. Duitsland wil alleen Griekenland noodleningen blijven verstrekken zolang het IMF in Athene is om een oogje in het zeil te houden. Berlijn heeft namelijk geen vertrouwen in het toezicht van de ECB en de Europese Commissie.

Het IMF wil op zijn beurt alleen betrokken blijven bij de Griekse bailout als de Europese schuldeisers bereid zijn Griekenland te helpen met verregaande schuldenverlichting (het IMF is ’s werelds meest preferente schuldeiser en neemt geen verlies). In het grondvest van het IMF staat dat het alleen mag lenen aan solvente landen. Als een land insolvent is, moeten bestaande schuldeisers eerst een verlies nemen.

Het IMF schond zijn eigen regels toen het in 2010 en weer in 2012 geld leende aan een insolvent Griekenland onder druk van Europa. De maat lijkt nu echter vol te zijn voor de VS, de grootste aandeelhouder in het IMF. Jack Lew, de Amerikaanse minister van Financiën, zei gisteren dat Griekenland veel “belangrijke” hervormingen heeft doorgevoerd en dat Europa nu over de brug moet komen.

Lew gaat echter een stap verder dan voorheen. Lew zei dat Europa niet alleen de voorwaarden voor de noodleningen moet versoepelen (langere looptijd, lagere rente en later beginnen met aflossen), er moet ook “wat van de schulden worden kwijtgescholden”. De eis van kwijtschelding is nieuw en lijkt te zijn ingegeven door de cruciale rol die Griekenland speelt in de migrantencrisis.

3. Syrië ligt dan wel in puin, maar Syrische hackers kunnen nog steeds de Amerikaanse beurs in beweging brengen. De Amerikaanse Justitie heeft drie Syriërs aangeklaagd voor het hacken van de systemen van persbureaus AP en Reuters.

Zo zouden de Syrische hackers op 23 april de Twitter feed van AP hebben overgenomen en hebben getweet dat President Obama gewond zou zijn geraakt bij een bomaanslag. Door de nep tweet kelderde de Dow Jones met 143 punten. Het drietal zou deel uitmaken van het digitale leger van President al-Assad, beweren aanklagers.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. Nein, nein, nein. Duitsland geeft (zoals verwacht) geen gehoor aan de oproep van ECB-president Draghi om de economie fiscaal te stimuleren. De centrale bank wil dat landen met gezonde staatsfinanciën en handelsoverschotten – lees Duitsland en Nederland – overheidsinvesteringen verhogen en financieren met schulden.

Uit de ontwerpbegroting voor 2017 blijkt dat Duitsland dit jaar en tot 2020 de begroting in balans zal houden. Duitsland gaat tot 2020 de uitgaven met ruim 30 miljard euro verhogen, maar dat wordt gefinancierd door hogere belastinginkomsten. Volgend jaar gaat Duitsland 10 miljard euro extra uitgeven in het kader van de migrantencrisis, maar dat betekent dat ergens anders de uitgaven met 6,7 miljard euro worden verlaagd.

5. Delta Lloyd heeft vanochtend de details van de claimemissie bekendgemaakt. De naar de AMX gedegradeerde verzekeraar gaat 228 miljoen aandelen uitgeven tegen een koers van 2,85 euro. Dat is een korting van 35,8 procent vergeleken met de slotkoers van maandag.

Bestaande aandeelhouders krijgen een claim voor elk aandeel dat ze bezitten. Een claim geeft recht op een nieuw aandeel. Delta Lloyd gaat de opbrengsten gebruiken om schulden af te lossen.

6. Volgens De Financiële Telegraaf is grootaandeelhouder Fubon spekkoper bij de emissie. Het Taiwanese Fubon wordt hoogstwaarschijnlijk de underwriter van de emissie. Sowieso kan Fubon inschrijven op de emissie naar rato van zijn belang van 7 procent in Delta Lloyd.

Als de emissie slaagt, is dat op zich goed voor de koers. Mocht Delta Lloyd niet alle stukken verkopen, dan kan (en moet) Fubon de overgebleven stukken opkopen. Volgens de krant is het einddoel van Fubon een overname van Delta Lloyd – op termijn wel te verstaan. 

Fubon heeft daarvoor als grootste aandeelhouder en met uitzicht op een commissariaat (als het kapitaalbelang 15 procent of meer bedraagt mag Fubon een commissariaat op eisen) de beste papieren in huis, schrijft de krant.

7. Met nog vier handelsdagen voor de boeg zijn Europese beurzen een hectisch en wild eerste kwartaal opvallend rustig aan het afsluiten. Aan het einde van de ochtend stonden de meeste beurzen licht hoger in saaie handel, een voortzetting van de zijwaartse trend van de afgelopen weken. De AEX noteerde op 444 punten en staat daardoor voor het kwartaal (en het jaar) op een winst van 0,5 procent.

Begin februari stond er nog een verlies van meer dan 10 procent op de borden. Beleggers vreesden het uit de hand lopen van de valutaoorlog op een moment dat de wereldeconomie wankelde. De Fed die niet langer agressief aanstuurt op renteverhogingen, de tamme monetaire verruiming van de ECB en het uitblijven van een sterke devaluatie van de Chinese yuan hebben de gemoederen tot bedaren gebracht. 

Met name opkomende landen hebben geprofiteerd van de voorzichtige Fed. De MSCI Emerging Market index staat meer dan 20 procent boven de bodem van januari en inmiddels op een jaarwinst van bijna 5 procent.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl