- De brede S&P 500-index in de VS is bezig met een indrukwekkende rally.
- Een stijging van de aandelenmarkt in aanloop naar de presidentsverkiezingen, is historisch gezien goed voor de regerende partij in de VS.
- Toch is het allerminst zeker dat Democrate Kamala Harris de winst in de wacht sleept bij de verkiezingen van dinsdag 5 november.
- Lees ook: Gokmarkten voorzien overtuigende verkiezingswinst van Trump – vraag is wel hoe representatief ze zijn
De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft in theorie voordeel van de sterke stijging van aandelenmarkten in de afgelopen maanden. Maar de vraag is of deze historische indicator bij de verkiezingen van 5 november evenveel waarde heeft als in het verleden.
De geschiedenis laat zien dat wanneer de S&P 500-index hoger stond in de drie maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de zittende partij in 4 van de 5 gevallen won.
Aan de andere kant won de oppositiepartij in bijna 9 van de 10 gevallen, als de S&P 500-index lager stond in de drie maanden voorafgaand aan de verkiezingen.
Deze beursindicator is een zeer accuraat signaal geweest bij elke verkiezing sinds 1928. In theorie zou dat Kamala Harris dit keer in de kaart moeten spelen.
Marktexperts die Business Insider sprak, merken echter op dat er dit keer zowel op de beurs als in de politiek sprake is van uitzonderlijke omstandigheden.
Worden verkiezingen van 2024 in de VS een herhaling van 1968?
Analist Sam Stovall van CFRA Research geeft aan dat er een aantal opvallende overeenkomsten zijn tussen de huidige presidentsverkiezingen en het jaar 1968, waarin de genoemde correlatie tussen de aandelenmarkt en de verkiezingsuitslag niet opging.
In 1968 koos de Democratische president Lyndon Johnson ervoor om zich niet herkiesbaar te stellen en werd hij vervangen door vicepresident Hubert Humphrey. Een dergelijke wissel heeft ook in 2024 plaatsgevonden. President Joe Biden is afgehaakt als kandidaat bij de Democraten en heeft plaatsgemaakt voor vicepresident Kamala Harris.
Een andere parallel is dat de Amerikaanse centrale bank in 1968 de rentetarieven tussen 31 juli en 31 oktober flink verlaagde. Dit jaar heeft de Federal Reserve in september een forse renteverlaging doorgevoerd.
Volgens analist Stovall kregen de Democraten in 1968 ook te maken kregen met een rusteloze bevolking die schreeuwde om verandering. Destijds ging het om de impopulaire oorlog in Vietnam. Dit keer zouden de hoge inflatie in de VS en immigratieproblemen de kansen van de Democraten kunnen schaden.
“Daarom kan de opmars van de aandelenbeurs, net als in 1968, een weerspiegeling zijn van opluchting over een politieke wisseling van de wacht, in tegenstelling tot een keuze voor continuïteit", zegt Stovall tegen Business Insider.
Andere analisten wijzen erop dat er dit jaar verschillende factoren zijn die de aandelenmarkt stuwen. Daarbij speelt vooral de hype rond kunstmatige intelligentie een belangrijke rol, waardoor het lastig is om een verband te leggen tussen de ontwikkelingen op de beurs en de politieke situatie in de VS.
“We denken niet dat de beurs een goede voorspeller is van de verkiezingsuitslag, omdat de aandelenmarkt sterk gedreven wordt door de resultaten bij een klein aantal techbedrijven die profiteren van de AI-boom”, zegt CEO Jay Hatfield van adviesbureau Infrastructure Capital Advisors tegen Business Insider.
Bovendien zijn er misschien betere indicatoren dan de beweging van S&P 500-index die iets zeggen over de uitslag van de verkiezingen. Zo zijn beleggingen die inspelen op een mogelijke winst van Donald Trump in oktober in waarde gestegen.
Tot de 'Trump trade' behoren onder meer de koers van de bitcoin, aandelen Trump Media and Technology Group en de dollar. Deze beleggingen zijn allemaal gestegen in anticipatie op een tweede presidentschap van Trump.
Miljardair en topbelegger Stanley Druckenmiller vertelde persbureau Bloomberg afgelopen maand dat de financiële markt “de sterke overtuiging heeft dat Trump gaat winnen”.