- Ook op financiële markten wordt nauwlettend gekeken naar de strijd om het Amerikaanse presidentschap.
- De keuze tussen naar verwachting Donald Trump of Joe Biden kan invloed hebben op onder meer de dollar.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst legt uit hoe de Amerikaanse verkiezingsstrijd in 2024 invloed uitoefent op de rente- en valutamarkt.
ANALYSE – Donald Trump heeft dinsdagnacht een belangrijke stap gezet in de aanloop naar de strijd om het Amerikaanse presidentschap later dit jaar. In de staat New Hampshire versloeg hij rivaal Nikki Haley bij de voorverkiezingen voor het lijsttrekkerschap van de Republikeinse partij.
Ruim een week eerder had Trump in Iowa ook al aan het langste eind getrokken. Hoewel Haley voorlopig nog in de race blijft, scharen steeds meer prominente Republikeinen zich achter Trump. Het moet heel raar lopen als hij niet uiterlijk op 5 maart als enige overblijft als Republikeinse presidentskandidaat.
Op die zogeheten superdinsdag vinden namelijk de voorverkiezingen plaats in de grote staten Californië en Texas, waar meer dan een derde van het totaal aantal kiesmannen te verdienen is. Rond die tijd verschuift de aandacht van de financiële wereld naar wat een verkiezingsoverwinning van Trump of de zittende president Joe Biden betekent voor de economie.
Op valutamarkten overheerst de gedachte dat handelsbarrières die Trump wil gaan opwerpen voor de Amerikaanse economie, gunstig uitpakken voor de dollar. Zakenbank JPMorgan verwacht dat een verhoging van de importtarieven met 10 procent de handelsgewogen waarde van de Amerikaanse munt met 4 tot 6 procent kan doen stijgen.
Aan de andere kant zouden de investeringsplannen van Biden juist tot een zwakkere dollar moeten leiden. Door het hoge begrotingstekort en de oplopende staatsschuld kunnen marktpartijen hun vertrouwen in de houdbaarheid van de Amerikaanse overheidsfinanciën verliezen.
Overigens liet de praktijk een heel ander beeld zien tijdens de respectievelijke presidentstermijnen van Trump (2016-2020) en Biden (2021-2024). Onder het bewind van Trump ging de dollar met 13 procent onderuit, terwijl de munt sinds het aantreden van Biden juist met 10 procent is gestegen.
Daarin zit overigens een belangrijke les: het is verstandiger om als bedrijf een valutabeleid uit te stippelen aan de hand van economische- en renteontwikkelingen, dan om te proberen in de kaarten te kijken bij politici.
Federal Reserve moet rekening houden met Amerikaanse verkiezingen
Volgende week donderdag zou er wat betreft de renteontwikkeling al een verrassing kunnen komen. Dan vindt namelijk een beleidsvergadering van de Federal Reserve plaats over de Amerikaanse rente. Het moet echter heel raar lopen als de beleidsrente dan al een tandje wordt teruggeschroefd.
In december is de Amerikaanse inflatie namelijk weer iets omhoog gekropen naar 3,4 procent. Bovendien wijzen economische cijfers erop dat de arbeidsmarkt nog altijd behoorlijk krap is. Als Fed-voorzitter Jerome Powell er toch voor kiest om de beleidsrente te verlagen, zet hij in één klap zijn zorgvuldig opgebouwde imago als inflatiebestrijder op het spel.
Voor de rest van 2024 staan nog zeven vergaderingen van de Federal Reserve ingepland. De verwachting is dat de Amerikaanse beleidsrente dit jaar in kleine stapjes daalt tot een niveau van circa 4 procent. Het wordt nog een interessante uitdaging voor de Federal Reserve om ervoor te zorgen dat de renteverlagingen geen politieke lading krijgen.
Een te snelle rentedaling kan uitgelegd worden als een poging om de economie een impuls te geven, wat positief kan uitpakken voor Joe Biden als zittende president. Een te lange pas op de plaats remt de groei juist af, wat dan weer in het voordeel kan werken voor Donald Trump.
De Federal Reserve moet voorzichtig handelen: voorlopig zal de verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten dus meer vuurwerk opleveren dan het rentebeleid.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.