Een firewall voor drones, dat wil de Amerikaanse startup SkySafe gaan bouwen. Dronebedrijven zijn echter niet blij met een systeem dat hun vliegtuigen kan overnemen.
Op Schiphol en andere grote luchthavens zijn er teams die vogels wegjagen. Want als er een beest in de motor van een toestel komt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben.
Met de toenemende populariteit van drones, zijn scenario’s voorstelbaar waarbij een drone en een vliegtuig elkaar tegenkomen. Dat zou eerder deze week al gebeurd zijn met een kist van British Airways nabij de Londense luchthaven Heathrow.
Om vliegvelden en andere plekken met een aan banden gelegd luchtruim te beschermen wil de Amerikaanse startup SkySafe een systeem opzetten om drones te kunnen overnemen. Een soort firewall bedoeld voor luchthavens, maar ook voor energiecentrales en gevangenissen.
“Drones in de lucht in de fik steken is ‘pretty cool'”, zegt Grant Jordan, CEO van SkySafe. De oud-MIT-student werkte voor de Amerikaanse luchtmacht aan anti-dronesystemen en ontwikkelde toen ‘giant lasers’. Dat vertelt hij aan The Verge. “Ik heb ze persoonlijk in actie gezien en ze zijn verbazingwekkend, maar een civiele toepassing hebben ze niet echt.”
Veilige landing
SkySafe wil ervoor zorgen dat drones niet kunnen komen waar ze niets te zoeken hebben of een risico vormen. Over de technologie achter de vinding is Jordan niet open, maar het moet leiden tot een veilige landing van de betreffende drone. "We doen de detectie maar grijpen ook in. We nemen de controle volledig over en de drone ziet ons als de geautoriseerde bestuurder. Dan kunnen we de drone naar een veilig punt brengen en hem laten landen."
De startup heeft de steun van een groep investeerders onder leiding van het gerenommeerde bureau Andreessen Horowitz. Die steken 3 miljoen dollar in SkySafe.
Versleuteling is duur
Militaire drones zijn beschermd tegen de 'aanval' van SkySafe zodat ze niet overgenomen kunnen worden. Maar om commerciële drones hetzelfde niveau van versleuteling te geven, zou ze te duur maken.
Niettemin staan de dronemakers niet te trappelen om hun vliegtuigjes overgenomen te laten worden. "Om eerlijk te zijn heb ik nog geen techniek gezien die alle drones kan tegenhouden", zegt Chris Anderson van 3D Robotics. "Het overgrote deel van ongewenst gedrag komt voort uit onwetendheid, niet vanuit de verkeerde intenties."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl