- De Amerikaanse centrale bank staat te trappelen om de beleidsrente te verlagen.
- Bij de grote techbedrijven blijft niet alleen de AI-hype de koersen ondersteunen, maar doen ook aandeleninkoopprogramma’s hun werk.
- Na de beurscorrectie van april is de S&P 500-index intussen op een belangrijk kruispunt aangekomen, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – Het cijferseizoen op de beurs is nog in volle gang en dat zorgt soms voor forse koersuitslagen van individuele aandelen. Zo steeg het aandeel Philips maandag in Amsterdam met bijna 27 procent, maar verloor bouwer BAM donderdag dik 13 procent. In de VS kon zwaargewicht Apple vrijdag bijna 6 procent bijschrijven, maar verloor bijvoorbeeld koffieketen Starbucks dinsdag dik 16 procent.
De ogen waren ook gericht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, waarbij de aandacht vooral uitging naar de persconferentie van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve
De Amerikaanse beleidsrente bleef zoals verwacht onveranderd, kort gezegd omdat de inflatie gewoon nog te hoog en te hardnekkig is. Wel gaat de Federal Reserve sleutelen aan het tempo waarin de berg aan opgekochte obligatieleningen op de balans van de centrale bank wordt afgebouwd.
Het tempo waarin het obligatiebezit van de Fed wordt verkleind, gaat omlaag van 60 miljard dollar per maand naar 25 miljard dollar per maand. De afbouw van het schuldenbezit van de centrale bank heeft een verkrappend monetair effect, omdat de dollars die de Fed ontvangt bij de aflossing uit de omloop worden gehaald. Als de centrale bank het tempo van de afbouw verlaagt, heeft dit dus een minder sterk monetair verkrappend effect.
In onze optiek zijn dit de eerste tekenen dat geldkraan weer langzaam wordt opengedraaid. Opvallend bij de toelichting van Powell op het rentebesluit was verder dat hij aangaf dat de voorkeur van de centrale bank ligt bij het verlagen van de beleidsrente, zodra dat enigszins mogelijk is.
Daarbij stelde Powell dat ook een sterk vertragende arbeidsmarkt reden kan zijn om de rente te verlagen. Oftewel: hetzij een vertragende arbeidsmarkt, hetzij een dalende inflatie kan reden zijn voor de Federal Reserve om in actie te komen.
Arbeidsmarkt VS vertoont (eindelijk) scheurtjes
En alsof Powell een glazen bol had: vrijdag was daar voor het eerst in lange tijd een tegenvallend officieel banenrapport. In april bleken er in de VS 175.000 banen bij te zijn gekomen, wat veel minder was dan economen hadden verwacht en de laagste banengroei sinds oktober 2023.
In de grafiek hieronder zie je het verschil tussen het daadwerkelijke banencijfer en de verwachting van economen op maandbasis, waarbij er in april voor het eerst sinds 2021 sprake was van een forse negatieve verrassing.
Toch is één maand van tegenvallende arbeidsmarktcijfers nog niet genoeg om de centrale bank tot actie te bewegen. Pas als er nog twee of drie van dit soort tegenvallers komen én de Amerikaanse werkloosheid ruim boven de 4 procent gaat uitkomen, wordt het een ander verhaal.
Voor de Federal Reserve is het wel te hopen dat als de economie verslechtert, ook de inflatie verder afkoelt, want anders krijgen we stagflatie en zit de centrale bank in een lastige spagaat.
Een scenario van stagflatie valt niet geheel uit te sluiten, als je kijkt naar de mate waarin groeicijfers voor respectievelijk de Amerikaanse economie en de inflatie afwijken van de verwachtingen. In de onderstaande grafiek is te zien dat de inflatiedata (groene lijn) recent hoger uitvallen dan verwacht, terwijl de economische groeidata lager zijn dan verwacht (rode lijn).
Powell lijkt erop te gokken dat het met de inflatiedata uiteindelijk mee zal vallen, maar dat blijft lastig te voorspellen. De binnenkomende data schetsen in onze optiek toch een wat minder rooskleurig beeld dan Amerikaanse overheid zou willen.
Techreuzen: Apple en Amazon
In onze bijdrage van afgelopen week gingen we dieper in op het koersbeeld bij de Magnificent 7, de grote techbedrijven op de Amerikaanse beurs. Deze week kwamen twee leden van die club, Apple en Amazon, met de kwartaalcijfers naar buiten. Daarbij bleek dat naast de AI-ontwikkelingen ook de rol van aandeleninkoopprogramma's een cruciale factor blijft, zoals we eerder hebben benadrukt.
De cijfers van Apple vormden een fraaie bevestiging van het belang van aandeleninkoopprogramma's als fundament onder de koers. Apple kondigde namelijk aan voor maar liefst 110 miljard dollar eigen aandelen te gaan inkopen, wat overeen met grofweg 4,5 procent van alle uitstaande aandelen.
Hoewel de omzet van Apple in eerste kwartaal van dit jaar opnieuw daalde door de terugval van de verkoop van iPhones en Macbooks, waren de winst- en omzetcijfers nog wel iets beter dan verwacht.
Afgelopen week schreven wat het technische koersbeeld betreft, dat het aandeel Apple dit jaar in een zijwaartse trendkanaal terecht was gekomen en boven de grofweg 180 dollar per aandeel weer op de radar zou komen.
En voilà, in de grafiek hieronder zie je dat beleggers heel enthousiast reageerden op de cijfers en het aangekondigde aandeleninkoopprogramma.
Door het uitnemen van de grens van 180 dollar, lijkt vanuit technische optiek een beweging naar de recente records het meest waarschijnlijk en daarna wellicht meer. Hiermee is onze visie gedraaid van neutraal naar positief, met als eerste koersdoel de records rond de 200 dollar
Dan Amazon. Deze techreus overtrof alle verwachtingen, maar doet vooralsnog niets op het gebied van de inkoop van eigen aandelen. Wellicht door de forse investeringen die het bedrijf heeft gedaan in de ontwikkeling van AI-technologie, maar ook op het gebied van pakketbezorging. Zo maakte Amazon recentelijk bekend dat het bedrijf niet alleen meer pakketten verstuurt, maar dat het die ook aanzienlijk sneller op de bestemming krijgt.
Vorige week gaven we al aan dat het aandeel Amazon een houdertje is, totdat het tegendeel wordt bewezen. We zien vooralsnog geen reden om deze visie aan te passen. In de grafiek hieronder zie je dat het aandeel op koers ligt om de recordstanden te testen. Als die worden gekraakt, lijken hogere koersen waarschijnlijk.
Amerikaanse S&P 500 koerst af op belangrijke kruispunt
Tot slot kijken we nog even naar het bredere beursbeeld. Hieronder zie je de brede S&P 500-index, waarbij we de grafiek van de future hebben genomen. De S&P zit nog steeds in een correctiefase, maar de koers hikt tegen een belangrijk kruispunt aan.
Als de eerste horizontale rode lijn en ook de dalende trendlijn (weergegeven als stippellijn) significant opwaarts worden doorbroken, lijkt de correctiefase voorbij en kunnen we op zoek naar hogere koersen en wellicht de records verder aanscherpen.
Zolang de S&P 500 maar niet onder de grofweg 4.950 punten komt, zijn de vooruitzichten goed. Mocht je onze eerdere suggestie hebben opgevolgd om een beschermende optie op deze index te kopen boven de 5.200 puntengrens, dan zal het je weinig uitmaken en zul je altijd een jaarwinst van 6 procent of meer behouden.
We houden er rekening mee dat het effect van de aandeleninkoopprogramma’s van bedrijven z'n werk gaat doen, de rente uiteindelijk gaat dalen en de geldkraan van de centrale bank langzaam weer open gaat. Aandelenkoersen kunnen hierdoor naar verwachting weer een stevige meewind krijgen.
Wil je profiteren van een deep dive met Michael Nabarro en Gökhan Erem? Dat kan op 16 mei aanstaande tijdens een exclusieve bijeenkomst over het thema: Wanneer barst de bubbel op de beurs? Topexperts praten je bij in een interactieve sessie: kijk hier voor meer informatie en schrijf je in!
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.