- De Amerikaanse Senaat heeft zondag het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd.
- Aan de goedkeuring van de ‘Inflation Reducation Act’ gingen achttien maanden aan moeizame onderhandelingen vooraf.
- Critici wijzen erop dat de klimaatinvesteringen bij lange na niet voldoende zijn om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.
- Lees ook: Ineenstorting klimaat onvermijdelijk, waarschuwt wetenschapper: ‘De wereld wordt snel onherkenbaar’
De Amerikaanse Senaat heeft zondag het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden goedgekeurd. Aan de goedkeuring gingen achttien maanden aan moeizame onderhandelingen vooraf.
De 50 Democraten in de Senaat stemden voor de plannen, de 50 Republikeinen waren tegen. De beslissende stem moest derhalve van vice-president Kamala Harris komen. Daarmee was een wetgevingspakket ter waarde van in totaal 430 miljard dollar goedgekeurd. Volgende week zal door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden het pakket naar verwachting ook goedkeuren, waarop Biden het kan ondertekenen.
Het plan kwam tot stand na moeizame gesprekken met de conservatieve vleugel van de Democratische Partij, in het bijzonder de senatoren Kyrsten Sinema en Joe Manchin, en Senaatsleider Chuck Schumer. Om de twee senatoren tevreden te stellen, moesten flinke concessies worden gedaan. De huidige ‘Inflation Reduction Act’ is een sterk afgeslankte versie van het oorspronkelijke en veel omvangrijkere ‘Build Back Better’-plan, dat in totaal 2.000 miljard dollar aan investeringen omvatte.
Uiteindelijk trekt de VS tot 2030 zo’n 370 miljard dollar uit voor investeringen in het klimaat, die deels moeten worden bekostigd door inkomsten uit belastingverhogingen.
De Amerikaanse president Joe Biden is vooral in zijn nopjes met de klimaatinvesteringen die hij "de grootste investering in de geschiedenis om klimaatverandering te bestrijden" noemt. Volgens hem zullen de plannen onder meer banen in de VS creëren en de energiekosten voor Amerikanen helpen verlagen. Het wetsvoorstel zou er volgens de Democraten voor moeten zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 met 40 procent is afgenomen.
Critici ter linkerzijde van Biden wijzen er echter op dat de klimaatinvesteringen bij lange na niet voldoende zijn om te voldoen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015, namelijk het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Bovendien loopt het met de hoogte van de investeringen in het klimaat wel los. Die worden immers uitgesmeerd over acht jaar en komen op jaarbasis neer op ongeveer 46 miljard dollar. Dat is nog geen 6 procent van de Amerikaanse militaire uitgaven, die volgens het ministerie van Defensie in 2021 nog 801 miljard dollar bedroegen.