• De Amerikaanse centrale bank verstoorde deze week het beursfeestje met een waarschuwing dat de rente in de VS komend jaar maar beperkt omlaag gaat.
  • Hoewel dit geen enorme verrassing mag heten, trapten aandelenbeleggers toch even op de rem.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken waar komend jaar de kansen in de VS liggen.

ANALYSE – Met de kerstdagen voor de boeg gooide de Amerikaanse centrale bank nog even wat koud water over de enthousiaste aandelenmarkten. De boodschap voor 2025 is dat de beleidsrente in de VS minder hard omlaag gaat dan eerder werd verwacht. Wat betekent dat voor de kansen op de Amerikaanse beurzen in het komende jaar?

Voordat we wat dieper ingaan op deze vraag, een paar observaties over het Amerikaanse rentebesluit van deze week. De Federal Reserve verlaagde afgelopen woensdag zoals verwacht de beleidsrente met 0,25 procentpunt. Voor 2025 voorziet de centrale bank vergeleken met de voorgaande prognose een iets hogere economische groei van 2,1 procent, maar ook een hogere inflatie van 2,5 procent.

Hiermee erkent de centrale bank dat de inflatie in de VS een taai karakter heeft en nog wel even boven het gewenste niveau van 2 procent blijft. Trouwe lezers weten dat wij hier al eerder voor hebben gewaarschuwd.

Ook de constante bijstellingen van de verwachtingen door de Fed (in september stonden er voor 2025 nog vier renteverlagingen van een kwartje ingetekend, en nu nog maar twee) zorgen voor erosie van het vertrouwen in de beleidsmakers. Dat maakt het er niet makkelijker op.

Zoals aangegeven is de centrale bank best positief over de economische vooruitzichten, maar als je onder de motorkap van de Amerikaanse economie kijkt, zijn er nog altijd flink wat risico's. Van belang hierbij is op de korte termijn vooral wat Donald Trump gaat doen, als hij vanaf 20 januari voor de tweede keer president van de VS wordt. De hamvraag voor velen is waar de scheidslijn komt te liggen tussen verkiezingsretoriek en de daadwerkelijke uitvoering van de plannen die Trump heeft aangekondigd.

Wat betreft de gevolgen voor de beurs, kan enige terughoudend geen kwaad na twee fantastische beleggingsjaren. Zeker als je vooral had gefocust op de winnaars, mag er intussen best een kurk geknald worden.

Voor 2025 houden we er rekening mee dat de rendementen op de beurs niet het niveau van 2023 en 2024 zullen bereiken. Dit heeft te maken met de enorm hoge verwachtingen die momenteel zijn ingeprijsd en de voorsprong die in de VS al is genomen op toekomstige winstgroei van bedrijven. Een beetje tegenwind kan daarbij meteen hard aankomen, zoals woensdag al bleek bij het rentebesluit van de Federal Reserve.

Kortom, selectie wordt in onze optiek belangrijker dan dicht bij de index blijven, omdat de verschillen tussen individuele aandelen en sectoren groter zullen worden. Overigens heeft indexbeleggen best goed gewerkt de afgelopen twee jaar, afhankelijk van de gekozen beursindex natuurlijk. In de VS was het wat dit betreft een stuk beter toeven dan in Europa, zoals we hebben besproken in onze bijdrage van afgelopen week.

Waar liggen in de VS de kansen in 2025?

In deze bijdrage ligt de focus op de kansen in de VS. Recentelijk hebben we geschreven dat de Amerikaanse aandelenmarkt niet goedkoop is, als je bijvoorbeeld kijkt naar de waardering van de S&P 500-index. Toch verwachten we dat er wel kansen komen in 2025 om op aantrekkelijkere niveaus in te stappen.

Gelet op de retoriek van Trump en de dreiging van hogere Amerikaanse importtarieven, lijkt het erop dat lokale bedrijven in de VS meer kunnen profiteren. Hiervoor hebben wij de Russell 2000-index in het vizier.

De Russell 2000 is een aandelenindex die bestaat uit Amerikaanse smallcapaandelen. In deze index zijn de tweeduizend kleinste beursfondsen van de NYSE, Nasdaq en de OTC Markets opgenomen.

Hieronder zie je de grafiek van Russel 2000 op weekbasis. Te zien is dat deze index tot dusver flink is achtergebleven, terwijl de S&P 500, de Nasdaq Composite en de Dow Jones record op record hebben geboekt.

Mocht de getekende rode weerstandslijn breken, dan is dat een mooi startschot om in deze index positie te kiezen. Bereikt deze index toch eerst de onderkant van de bandbreedte bij de groene horizontale lijn, dan is dat ook wellicht een prima optie. Bij een correctie is wel van belang om helder te hebben waarom de index terugzakt.

Op sectorniveau kijken we hieronder naar twee Amerikaanse beurssectoren waar we positief over zijn en één waar we niet zo veel van verwachten. Hoewel dit een dynamisch proces is, wagen we ons toch aan een voorspelling voor 2025.

We beginnen met de minst favoriete sector en dat is energie. We houden er rekening mee dat olieprijzen in 2025 onder druk blijven staan en dat het overaanbod op de markt langer zal aanhouden.

Hieronder zie je de grafiek van de sector energie in de VS, met in het onderste gedeelte de relatieve prestatie van deze sector afgezet tegen de S&P 500-index. Duidelijk is dat je dit jaar per saldo weinig zou zijn opgeschoten met een brede belegging in de energiesector en vooralsnog zien we dat in 2025 niet snel veranderen.

Dan twee sectoren die tot onze favorieten behoren, beide in de techhoek: het gaat dan om respectievelijk de sector hardware en apparatuur, en de sector semiconductors.

De sector hardware en apparatuur laat een prima opgaande trend zien. Deze sector presteert sinds mei relatief gezien ook aanzienlijk beter dan de S&P 500-index, zoals te zien is in het onderste deel van de grafiek.

De sector halfgeleiders zit enigszins gevangen in een soort opgaande driehoek, waarbij we verwachten dat de rode lijn in de onderstaande grafiek in 2025 zal sneuvelen.

Onze positieve verwachtingen voor de twee techsectoren zijn gebaseerd op vertrouwen in de innovatieve kracht van de bedrijven die daar opereren. Het gaat daarbij bovendien om ondernemingen met uitstekende groeivooruitzichten én zeer sterke balansen. Ofwel de combinatie van groei en kwaliteit. Daarnaast zorgen de enorme inkoopprogramma’s van aandelen vaak voor een fijne meewind.

Als je iets breder wilt kiezen voor techbedrijven, kun je ook een tracker nemen op de Nasdaq 100-index, want hier zitten waarschijnlijk ook de grote winnaars voor de toekomst in. Dan spreid je ook tegelijk wat risico.

Een variant hierop is een ETF genaamd QQQ, die in principe de performance van de Nasdaq 100 volgt. De grafiek van deze indextracker zie je hieronder.

Voor de QQQ ETF geldt dat als deze terugvalt in de groene zone van de opgaande trendlijn, wij hem weer in het vizier krijgen. Wellicht ten overvloede, maar de trend moet uiteraard wel positief blijven.

We sluiten af met de grafiek van de S&P 500-index op weekbasis. In onze bijdrage van begin deze maand gaven we al aan dat er weinig upside meer inzat. Toch verstoorde de koude douche van de Fed de kerstrally waar beleggers op hoopten, wel erg snel.

Ook bij de S&P 500 houden we in de gaten waar er bodemvorming zal plaatsvinden. Zolang de trend stijgend blijft, zijn de dips in de groene zone aantrekkelijke koopmomenten.

Wij gaan er ook even tussenuit en wensen iedereen fijne feestdagen en uiteraard een goede jaarwisseling!

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.