• Bij de start van het bedrijfscijferseizoen noteren diverse Amerikaanse beurzen op recordstanden.
  • Beleggers tonen zich ongevoelig van potentiële risico’s rond de hardnekkig inflatie en geopolitieke spanningen.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken het technische beeld op de rente- en aandelenmarkt.

ANALYSE – Op de Amerikaanse beurs scherpten diverse aandelenindices vrijdag de recordstanden aan. Aandelenbeleggers laten risico’s zoals de hardnekkige inflatie en geopolitieke spanningen links liggen en gaan optimistisch het bedrijfscijferseizoen in.

In deze bijdrage kijken we kort naar de eerste golf van bedrijfscijfers van vooral grote financiële instellingen in de VS. Vervolgens stippen we de problematiek rond de hardnekkige inflatie aan en tot slot bezien we met een technische blik de stand van de rente- en aandelenmarkt bij de start van het cijferseizoen.

Vrijdag werd de opening van het kwartaalcijferseizoen gedomineerd door de resultaten van enkele grote financiële instellingen in de VS: Blackrock, JP Morgan Chase en Wells Fargo.

Over vermogensbeheerder BlackRock hoeven beleggers zich geen zorgen te maken. BlackRock heeft in het afgelopen kwartaal de omzet en winst verder zien stijgen, terwijl het beheerd vermogen op jaarbasis met 26 procent steeg tot meer dan 11.500 miljard dollar. Tja, dat zijn nog eens bedragen en het aandeel noteerde vrijdag dan ook rondom nieuwe recordstanden.

Ook zakenbank JP Morgan Chase overtrof weer eens de verwachtingen. De financiële reus profiteerde vooral van de hoge rentestanden in de VS. Het aandeel scherpte dan ook de recordstanden aan. Topman Jamie Dimon waarschuwde wel voor de geopolitieke risico’s en wees hij op kritieke problemen, waaronder de grote begrotingstekorten in de VS.

De bank Wells Fargo had het een stuk lastiger en rapporteerde vrijdag een lagere winst en omzet in het derde kwartaal, waarbij onder meer sprake was van een aanzienlijke daling van de netto rentebaten. Echter, het winstcijfer bleek wel beter dan verwacht, waardoor het aandeel vrijdag de recordstanden van 2017 naderde.

Het wordt overigens wel interessant om te zien hoe banken zullen omgaan met de verwachte rentedalingen en hoe groot die invloed zal zijn. Schommelingen van korte en langlopende rentes vinden plaats op structureel hogere niveaus dan een paar jaar geleden. Dat maakt dat de banken het best goed kunnen doen.

Tot zover heeft de bankensector in de VS de prestaties van de S&P 500-index redelijk kunnen bijhouden, maar de laatste koersontwikkelingen tonen animo om een inhaalslag te maken, zoals de onderstaande grafiek van de sector voor banken laat zien. Dat zou de S&P 500 een extra steun in de rug geven.

Amerikaanse inflatie blijft hardnekkig

Op het macrofront bleek deze week dat de Amerikaanse inflatie hardnekkiger is dan economen hadden verwacht. De belangrijke kerninflatie kwam in september zelfs op 3,3 procent uit, gemeten op jaarbasis.

De prijzen voor producenten bleven in september onveranderd op maandbasis, maar ook hier stegen de kernprijzen op jaarbasis met 2,8 procent, terwijl dat in augustus nog 2,6 procent was. Onderliggend blijft de kerninflatie dus taai.

Voorafgaand aan de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijsindex deze week hoopten beleggers dat de centrale bank ruimte zou krijgen om vaart te maken met verdere verlagingen van de beleidsrente. Het lijkt er nu echter op dat een rentestap van nog eens 0,5 procentpunt van tafel is.

Wellicht verlaagt de centrale bank de rente wel in twee stappen van telkens 0,25 procentpunt. Dit zal uiteraard ook afhangen van de geopolitieke ontwikkelingen en wellicht de Amerikaanse verkiezingen.

Rente schommelt, maar hoofdrichting is dalend

Met aan de ene kant aanhoudende onzekerheid over de inflatie in de VS en aan de andere kant aandelenmarkten die op recordstanden aan het cijferseizoen beginnen, kijken we naar het technische beeld op respectievelijk de Amerikaanse rente- en aandelenmarkt.

De rentemarkten koelen per saldo af, waarbij wel sprake is van duidelijke schommelingen. We bekijken dat deze keer aan de hand van 2-jarige staatslening in de VS, dus een obligatie met een kortere looptijd.

De grafiek hieronder toont de koers van de 2-jaars staatslening, die tegengesteld beweegt aan de rente. De hoofdrichting van de koers is opwaarts gericht op de middellange termijn. Sinds begin dit jaar is sprake van een omslag naar een cyclus van hogere toppen en bodems, zoals te zien is bij de groene bogen in de grafiek. 

De verwachting is dat de meest recente koersdaling een volgende hogere bodem zal opleveren. Dit is in lijn met het feit dat de groene lijn van het 50-daags voortschrijdend gemiddelde boven de rode lijn van het 200-daags voortschrijdende gemiddelde noteert.

De implicatie van dit koersbeeld is dat er in de eerste twee kwartalen van 2025 een poging tot een hogere top wordt gedaan, waarmee de rente dus verder kan dalen.

S&P 500: opwaartse trend duidt op hogere koersen

Kijken we naar de aandelenmarkt dan trekt de beurs zich per saldo weinig aan van de geopolitieke risico’s, hoge (kern)inflatie, oplopende begrotingstekorten en recordschulden van overheden.

De focus van beleggers ligt op bedrijven die hoge winsten blijft boeken doordat men de inflatie kan doorberekenen. Daarnaast weten grote techbedrijven en een aantal andere large caps beleggers te enthousiasmeren met gigantische aandeleninkoopprogramma's, die inmiddels meer dan 1000 miljard dollar bedragen. Verder is er vertrouwen dat de monetaire verruimingscyclus van de centrale bank ervoor zorgt dat een recessie kan worden voorkomen.

In de onderstaande grafiek is te zien dat dit leidt tot nieuwe records, ondersteund door een opgaande trend voor de S&P 500-index die richting hogere koersen wijst. Het rentebeeld en het sentiment rondom bijvoorbeeld de bankensector ondersteunen een verdere stijging in de komende maanden.

Gek genoeg zoeken beleggers toch ook een veilige haven, want ook de goudprijs blijft de records aanscherpen. Dit is waarschijnlijk een “hedge” voor als er toch gekke dingen gebeuren en daarnaast werkt goud uitstekend als inflatiebescherming.

Komende week komen er nog meer grote Amerikaanse banken met de kwartaalcijfers naar buiten. Verder is het de beurt aan enkele belangrijke chipfondsen, waaronder TSMC uít Taiwan en dicht bij huis ASML.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.