- De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft onverwacht sterk presteren, zo bleek vrijdag uit het maandelijkse banenrapport.
- Er kwamen meer banen bij dan verwacht en dat voedt de vrees voor loonstijgingen en een aanhoudend hoge inflatie.
- Op financiële markten stegen rentes vrijdag in de middag, maar bij het slot van de beurs draaide de markt.
- Lees ook: Topbelegger Ray Dalio legt uit dat de rente nog wel even kan doorstijgen – dat is pijnlijk voor aandelen
De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september veel sterker gegroeid dan kenners hadden verwacht, ondanks de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank om de economie af te koelen.
Volgens het belangrijke banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 336.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld.
Economen rekenden in doorsnee op 170.000 nieuwe banen. In augustus waren dat er nog 227.000. Dat cijfer werd opwaarts bijgesteld. De werkloosheid in de VS bleef stabiel op 3,8 procent.
Het banenrapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het risico van loonstijgingen en daarmee een aanhoudend hoge inflatie aanwezig blijft.
Aangezien de Amerikaanse centrale bank de inflatie terug wil brengen naar een niveau van 2 procent, zal de Federal Reserve bij een aanhoudend sterke arbeidsmarkt geneigd zijn om de beleidsrente nog verder op te schroeven en ook voor een langere tijd op een hoog niveau te houden. Hiermee moet de economische vraag en daarmee ook de inflatie worden afgeremd.
Beleggers vrezen echter dat renteverhogingen de economie in een recessie kunnen storten.
Stijging rente risico voor aandelen
Op obligatiemarkten stegen rentes vrijdag in eerste instantie in reactie op het arbeidsmarktrapport. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening schoot omhoog naar 4,84 procent, het hoogste niveau in 16 jaar.
De stijging van rentes is een bedreiging voor aandelenmarkten Dit komt mede doordat het rendement op veilige staatsleningen hierdoor relatief aantrekkelijk wordt vergeleken met het verwachte rendement op aandelen, die op korte termijn sterke kunnen schommelen en meer risico meebrengen.
Daarnaast betekent een hogere rente dat de contante waarde van toekomstige winsten van bedrijven lager wordt. Dit is vooral negatief voor aandelen van groeibedrijven die pas verder in de toekomst winst verwachten te boeken.
Aan het eind van de dag keerde de situatie op de beurs echter. Rentes deden een stap terug en dat gaf aandelen wat lucht.
De Dow-Jonesindex steeg vrijdag uiteindelijk 0,9 procent tot 33.407,58 punten. De bredere S&P 500 won 1,2 procent tot 4308,50 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,6 procent hoger tot 13.431,34 punten.