Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vijf Chinese regeringsambtenaren aangeklaagd om cyberspionage. Ze zouden Amerikaanse handelsgeheimen hebben gestolen.

Het zou gaan om informatie van zes Amerikaanse bedrijven in de kernenergie-, metaal- en zonne-energiebranche. Ook een vakbond werd het doelwit van de spionage.

Bruikbaar voor Chinese staatsbedrijven

De onderschepte informatie zou bruikbaar zijn voor Chinese concurrenten waaronder staatsbedrijven, maakte de Amerikaanse minister van Justitie, Eric Holder, maandag bekend. De Verenigde Staten hebben nooit eerder een ander land beticht van internetspionage.

De Chinezen ,,hebben voorzieningen van de militaire diensten en inlichtingendiensten gebruikt om Amerikaanse bedrijven online te bespioneren’, vertelde een bron eerder aan tv-zender NBC.

China wil ‘rectificatie’

China doet de beschuldigingen af als ‘verzonnen’ en wil dat de Verenigde Staten de beschuldiging direct rectificeert. De ‘zogenaamde vervolging’ zou de samenwerking tussen China en de VS en het wederzijdse vertrouwen kunnen schaden, liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een reactie.

Volgens persbureau Reuters moet de aanklacht als symbolisch worden gezien. Wel kan ermee worden voorkomen dat de ambtenaren nog langer naar de VS of naar landen die een uitleveringsverdrag met Amerika hebben, kunnen reizen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl