- De Indiase ondernemer Gautam Adani strijdt met zijn landgenoot Mukesh Ambani om de titel van rijkste man van Azië.
- Volgens de miljardairsindex van Bloomberg was Adani begin deze week een fractie rijker dan Ambani, maar woensdag zijn de rollen weer omgedraaid.
- Adani is eigenaar van een conglomeraat dat onder meer in de grondstofhandel actief is.
- Lees ook: Indonesische student werd ‘per ongeluk’ miljonair door NFT’s te maken van serie selfies waarin hij ‘saai kijkt’
In Azië strijden twee Indiërs om de titel van ‘rijkste persoon’. Volgens de Bloomberg Billionaires Index veroverde Gautam Adani maandag even de eerste plaats door collega-ondernemer Mukesh Ambani van Reliance Industries in te halen. Maar woensdag stond Ambani weer nipt voor met een geschat vermogen van 89 miljard dollar, tegen 86 miljard dollar voor Adani.
Hiermee staan de twee Indiërs respectievelijk op plaats 10 en 11 op de ranglijst van rijkste mensen ter wereld van Bloomberg.
Het fortuin van Adani is dit jaar toegenomen met 10 miljard dollar. Het grootste deel van het vermogen van de 59-jarige ondernemer is afkomstig van aandelen in bedrijven van de Adani Group, het conglomeraat dat hij heeft opgericht. Daar zit onder meer havenbedrijven en de grondstofhandel in kolen bij.
Vooral de beurswaarde van Adani Green Energy is dit jaar hard gestegen met een plus van ruim 40 procent, terwijl het elektriciteitsbedrijf Adani Transmission dit jaar 15 procent meer waard is geworden.
Twee Indiërs behoren tot de rijkste mensen in Azië
Adani heeft het goed voor elkaar, zeker als je bedenkt dat hij in de jaren tachtig de universiteit verruilde voor een baan als diamantsorteerder, aldus het tijdschrift Business Today. Hij begon in 1988 met het importeren en exporteren van andere grondstoffen en breidde geleidelijk uit naar andere sectoren met behulp van leningen, meldde zakenkrant The Financial Times.
Adani overleefde ook twee gevaarlijke gebeurtenissen. Naar eigen zeggen is hij in 1998 met zijn kompaan, Shantilal Patel, ontvoerd, aldus The Indian Express. Daarbij zou een losgeld van omgerekend twee miljoen dollar zijn betaald voor de vrijlating van de twee zakenlieden.
Adani heeft hier verschillende rechtszaken over gevoerd. In 2005 werden zes mannen vrijgesproken van de aanklacht wegens gebrek aan bewijs, meldde NDTV. In 2018 werden nog eens twee mannen vrijgesproken nadat de aanklagers hun betrokkendheid bij de vermeende ontvoering niet hadden kunnen aantonen, meldde Times Now India.
Adani ontsnapte ook aan de dood tijdens de terroristische aanslagen in Mumbai in 2008. Hij was in het Taj Mahal Hotel in het centrum van de stad toen terroristen het gebouw belegerden, en hij verborg zich in de kelder tot er de volgende dag hulp kwam. Bij aanslagen in de stad vielen 166 doden.
De inmiddels weer rijkste man van Azië, Mukesh Ambani, behoort tot een puissant rijke Indiase ondernemersfamilie. De Ambani's hebben belangen in veel sectoren, van de olie-industrie tot telecombedrijven. Afgelopen jaar zou Mukesh Ambani nog een bod hebben overwogen op de Nederlandse tak van T-Mobile.