Het Amerikaanse Congres doet onderzoek naar de dominantie van de techbedrijven Facebook, Apple, Amazon en Google.
Op woensdag 29 juli moeten de CEO’s van de vier techbedrijven voor een openbare hoorzitting verschijnen.
Uit navraag van Business Insider blijkt dat sommige Congresleden die betrokken zijn bij het onderzoek zelf aandelen hebben van de techreuzen.
Het Amerikaanse Congres is een onderzoek gestart naar de marktdominantie van de grote techbedrijven Facebook, Apple, Amazon en Google. Voor woensdag 29 juli staat een hoorzitting gepland met de CEO’s van de vier bedrijven.
Uit navraag van Business Insider blijkt dat drie leden van het Huis van Afgevaardigden die betrokken zijn bij het onderzoek zelf aandelen bezitten in minimaal één van de vier techbedrijven.
De Republikeinse vertegenwoordiger van het Huis van Afgevaardigden, Jim Sensenbrenner, is lid van de commissie die het onderzoek naar de grote techbedrijven leidt. Volgens de meest recente melding van zijn financiële belangen bezit Sensenbrenner voor 100.000 dollar aandelen Apple, Facebook, Google en Amazon.
De Democrate Zoe Lofgren en de Republikein Steve Chabot, beiden lid van het Huis van Afgevaardigden, bezitten ook aandelen van één of meer grote techbedrijven. Lofgren en Chabot houden als leden van de juridische commissie van het Huis toezicht op de commissie die het mededingsonderzoek doet.
Een woordvoerder van Sensenbrenner gaf tegenover Business Insider aan dat de techaandelen onderdeel zijn van een beleggingsportefeuille die hij niet actief beheert. Volgens Lofgren gaat het om passieve pensioenbeleggingen.
Op zich is het niet verboden voor leden van het Amerikaanse Congres om te beleggen in bedrijven. Maar op het moment dat een volksvertegenwoordiger onderzoek doet naar een onderneming, kan wel de schijn van belangenverstrengeling ontstaan.
Bazen techbedrijven getuigen voor commissie
Op 29 juli worden Amazon-topman Jeff Bezos, Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Alphabet/Google ondervraagd door de speciale onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Daarbij gaat het om de vraag of de techbedrijven hun dominante marktpositie misbruiken om de concurrentie te beperken.
Het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden kan verstrekkende gevolgen hebben, als Amerikaanse politici tot de conclusie komen dat de grote techbedrijven zo machtig zijn dat kleinere concurrenten geen kans meer maken
Naast het onderzoek van de volksvertegenwoordigers lopen er ook andere mededingingszaken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat mogelijk een mededingingszaak starten tegen Google; en tegen Amazon en Facebook lopen er ook onderzoeken.