- Prinses Amalia gaat na de zomer Politics, Psychology, Law and Economics studeren in Amsterdam.
- De opleiding aan de Universiteit van Amsterdam is Engelstalig en leert studenten onderwerpen van verschillende kanten te bekijken.
- Haar vader Willem-Alexander, oma Beatrix en overgrootmoeder Juliana studeerden allen in Leiden.
- Lees ook: Prinses Amalia ziet af van toelage van €4.000 per dag tijdens haar studietijd: ‘Ik vind dat ongemakkelijk’
Prinses Amalia gaat wonen en studeren in Amsterdam. Ze begint in september aan de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
De oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaat in de hoofdstad een woonruimte huren met enkele medestudenten.
Amalia heeft daarmee voor een andere studentenstad gekozen dan haar vader en oma. Zowel Willem-Alexander als Beatrix studeerden in Leiden. De prinses had het afgelopen jaar een tussenjaar, waarin ze vooral vrijwilligerswerk heeft gedaan. Daarvoor behaalde Amalia haar gymnasiumdiploma.
De Universiteit van Amsterdam zegt trots te zijn op de komst van de prinses. Ook burgemeester Femke Halsema heet haar welkom in de stad. “We hopen dat ze een mooie studententijd tegemoet gaat.”
Wat gaat Amalia studeren?
De opleiding die Amalia gaat volgen is Engelstalig en combineert rechtsgeleerdheid, economie, politicologie en psychologie. Zo leren de studenten onderwerpen van verschillende kanten te bekijken, stelt decaan Radboud Winkels van de UvA-opleiding op de website van de universiteit. "Denk aan de coronacrisis: het ging niet alleen over gezondheid, maar ook over belangen van ondernemers, over eenzaamheid en over fundamentele rechten."
In het eerste jaar zal de kroonprinses interdisciplinaire vakken als ‘Law, justice and morality', 'Politics, power and governance’ en ‘Decision making’ gaan volgen. Aan het eind van elk semester moeten PPLE-studenten een project presenteren met een sociaal thema als veiligheid, solidariteit en wereldwijde gerechtigheid. In het tweede jaar moeten Amalia en haar mede-studenten een specialisatie kiezen: politiek, psychologie, recht, economie of business.
Voor de studie geldt een aanmeld- en selectieprocedure. Die heeft de prinses in het afgelopen jaar in zijn geheel doorlopen, aldus de RVD.
Tegelijk met Amalia beginnen 220 andere studenten aan de opleiding PPLE. Het collegegeld voor de opleiding bedraagt 4.418 euro per jaar volgens de website van de UvA. Daarmee is deze studie twee keer zo duur als de meeste voltijdopleidingen. Wie zoals de troonopvolgster voor het eerst gaat studeren, betaalt het eerste jaar de helft.
Welke opleiding kozen eerdere troonopvolgers?
Prinses Amalia breekt met haar keuze voor Amsterdam met de Leidse traditie binnen de Oranje-familie. Zowel haar vader Willem-Alexander als haar oma Beatrix en overgrootmoeder Juliana studeerden in Leiden.
Hieronder een overzicht van de studiekeuzes van troonopvolgers in het verleden:
Juliana: universitaire opleiding op maat in Leiden
Prinses Juliana was het eerste lid van de Koninklijke familie dat aan een universiteit ging studeren. Ze volgde van september 1927 tot januari 1930 een verkorte opleiding aan de Rijksuniversiteit Leiden die geheel was toegesneden op de taak van Koningin die haar wachtte en op haar persoonlijke belangstelling.
Ze volgde vakken op het gebied van recht en religie en verder onder meer sinologie en Frans. Ze wilde 'op voet van gelijkheid' verkeren met andere studenten en liet zich tutoyeren en aanspreken als Jula.
Tijdens de opleiding woonde ze in een villa in het nabijgelegen Katwijk. Juliana sloot haar opleiding af met een eredoctoraat met de bekende historicus Johan Huizinga als promotor.
Beatrix: rechten en sociologie in Leiden
Prinses Beatrix ging in 1956 Rechten en Sociologie studeren in Leiden. Ze volgde daarbij onder meer colleges in de theoretische en toegepaste sociologie, rechtswetenschap, economie, parlementaire geschiedenis en staatsrecht.
Ze woonde tijdens haar studietijd in een studentenhuis aan het Rapenburg. Beatrix wilde in tegenstelling tot haar moeder aangesproken worden met Koninklijke Hoogheid en niet getutoyeerd worden. In 1961 slaagde zij voor haar doctoraalexamen.
Irene: Spaans in Utrecht
Prinses Irene is de tweede dochter van koningin Juliana en prins Bernhard en zij studeerde vanaf 1959 Spaanse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1963 kreeg ze haar diploma.
Margriet: Frans en kunstgeschiedenis
Prinses Margriet volgde een jaar colleges Frans en (kunst)geschiedenis in Montpellier en daarna enkele inleidende colleges op het gebied van recht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Vervolgens deed de jongere zus van Beatrix een opleiding voor helpster eerste klasse van het Rode Kruis in ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort.
Christina: pedagogiek
De jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard studeerde vanaf 1966 pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar rondde die opleiding niet af. Daarna volgde de als prinses Marijke geboren Christina een zang- en muziekopleiding in Canada.
Willem-Alexander: geschiedenis in Leiden
Koning Willem-Alexander studeerde vanaf 1987 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij woonde net als zijn moeder Beatrix in een studentenhuis aan het Rapenburg en kreeg vanwege zijn vrolijke studentenleven de bijnaam 'Prins Pils'.
In 1993 behaalde hij zijn doctoraalexamen met een nooit openbaar gemaakte afstudeerscriptie over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk om een 'status aparte' aan te nemen binnen de NAVO en de rol van oud-president Charles de Gaulle daarin.
Friso: ruimtevaarttechniek, bedrijfseconomie en een MBA
De inmiddels na een tragisch skiongeval overleden tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus volgde maar liefst vier studies. Hij deed Mechanical Engineering aan de Universiteit van Berkeley, ruimte- en luchtvaarttechniek aan de TU Delft, bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en haalde zijn MBA aan het European Institute of Business Administration in Fontainebleau in Frankrijk.
Constantijn: rechten in Leiden
Prins Constantijn studeerde net als zijn oudste broer, moeder en oma in Leiden. Hij deed de opleiding rechten en behaalde in 1995 zijn master in de richting burgerlijk recht. Later volgde hij nog een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration in het Franse Fontainebleau.