- De 25-jarige Yubo Ruan is oprichter van het blockchainbedrijf Parallel Finance.
- Hij belegde al heel vroeg in succesvolle altcoins als solana en polkadot.
- Ruan legt uit hoe je kansrijke cryptoprojecten kunt identificeren en hoe hij DeFi naar het grote publiek wil brengen.
- Lees ook: Een exclusief inkijkje in het leven van ‘Bitcoin Beach’: het kuststadje in El Salvador heeft een volledige crypto-economie opgezet
Yubo Ruan heeft op zijn 25ste al heel wat meer bereikt dat veel leeftijdsgenoten. Toen hij nog op de middelbare school zat in Beijing, richtte Ruan zijn eerste bedrijf op: Alisimba Technologies. Hij won tot nu toe al 13 innovatieprijzen en verwierf vijf patenten.
Eenmaal op de universiteit zette hij het durfkapitaalfonds Skylight Investment op om te investeren in disruptieve technologieën. In 2017 kwam hij met een tweede investeringsfonds, 8 Decimal Capital, dat zich vooral richt op blockchain en cryptobedrijven.
Nu heeft de serieondernemer zich het zeer ambitieuze doel gesteld om DeFi – gedecentraliseerde financiële diensten op cryptoplatforms – naar een miljard mensen te brengen met zijn startup Parallel Finance.
Het op het ecosysteem van cryptoplatform Polkadot gebouwde Parallel Finance wordt gesteund door prominente investeerders als het Founders Fund van Peter Thiel, Polychain Capital, Pantera Capital en Lightspeed Ventures. De startup werd na een investeringsronde in augustus 2021, waarmee 22 miljoen dollar werd opgehaald, gewaardeerd op 150 miljoen dollar.
Ruan kwam begin 2014 voor het eerst in aanraking met crypto. Hij werkte in het beroemde Garage Café in Beijing, dat bitcoin accepteerde als betaalmiddel, aan zijn eerste bedrijf toen hij een groep miners van bitcoins en ether ontmoette. Een aantal daarvan groeide later uit tot grote cryptospelers in China.

Die ervaring maakte voor hem duidelijk hoe belangrijk het is om er vroeg bij te zijn. In 2019 belegde hij met 8 Decimal Capital een bedrag van zes nullen in cryptomunt 'sol' van Solana dat toen tussen de 30 dollarcent en 33 dollarcent waard was en ook meer dan een miljoen dollar in de 'dot' van Polkadot voor een prijs van minder dan een dollar.
Die vroege beleggingen hebben heel goed uitgepakt. Solana is inmiddels qua grootte de vijfde cryptomunt ter wereld en de koers van de 'dot' noteert momenteel rond de 140 dollar. De 'dot' van Polkadot is nu de tiende cryptomunt ter wereld en koerst op zo'n 25 dollar.
Hoe je vroegtijdig winnende cryptoprojecten herkent
Naast die twee succesvolle projecten belegde Ruan ook al vroeg in chia (XCH), chainlink (LINK), 0X (ZRX) en het digitale investeringsplatform Securitize.
Hij kijkt bij het identificeren van kansrijke cryptoprojecten naar drie verschillende factoren: netwerkeffecten, de waardering en de kwaliteiten van de oprichter.
In de tech- en cryptowereld betekent het netwerkeffect dat hoe meer mensen gebruik maken van een netwerk, hoe meer waarde het vertegenwoordigt. Sociale media als Facebook, Instagram en TikTok tonen aan hoe sterk netwerkeffecten kunnen zijn. Ook grote cryptomunten zoals de bitcoin het Ethereum-platform meer waard zijn geworden, naarmate meer mensen zich aansloten bij hun netwerken.
In tegenstelling tot wat vaak gangbaar, is houdt Ruan van beleggen in crpytomunten die ogenschijnlijk duur zijn. Hij richt zich liever niet op goedkope muntjes, maar denkt dat duurdere projecten kunnen wijzen op een betere toekomst en een groter beleggersvertrouwen, zolang ze maar niet overdreven hoog worden gewaardeerd.
"Toen wij in Solana gingen beleggen was het netwerk, ondanks de lage koers van de dot van 33 cent, al honderden miljoenen waard", herinnert hij zich. "Dat was op dat moment tamelijk krankzinnig, omdat het heel duur was voor een netwerk dat nog nooit iets concreets had gelanceerd."
Iets vergelijkbaars gold voor Polkadot waar hij in belegde toen de 'dot' minder dan 1 dollar waard was, maar het hele project al op meer dan een miljard dollar werd gewaardeerd, zegt Ruan.
Die relatief hoge waarderingen waren volgens hem goed te begrijpen, als je kijkt naar het cv van de oprichters. Zo was oprichter Gavin Wood van Polkadot ook medeoprichter van het uiterst succesvolle Ethereum, waar tegenwoordig de meederheid van de Defi- en NFT-activiteiten op plaatsvindt.
"Ongeveer 40 procent van mijn oordeel hangt af van de oprichter en wat die daarvoor heeft gedaan", legt hij uit. "We denken echt dat ondernemers die al eerder iets groots hebben gecreëerd, meer kans hebben om opnieuw succesvolle producten te ontwikkelen."
Momenteel is Ruan erg enthousiast over blockchainstartup StarkWare. Het is Israël gevestigde bedrijf werd recent gewaardeerd op 2 miljard dollar, nadat het 50 miljoen dollar ophaalde in een investeringsronde onder leiding van Sequoia Capital. Zijn Parallel Finance maakt zelf ook gebruik van StarkNet, een van de producten van StarkWare.
Het bouwen van de 'Apple van finance'
Momenteel belegt Ruan niet meer actief in cryptoprojecten. Hij heeft zichzelf als doel gesteld DeFi (gedecentraliseerde financiële diensten die met blockchaintechnologie werken) naar een miljard mensen te brengen en zo van Parallel Finance "de Apple of de Google van de finance" te maken.
Maar de jonge ondernemer heeft nog een flinke weg te gaan.
DeFi verwijst naar geautomatiseerde decentrale financiële diensten, die werken met zogenoemde 'smart contracts'. Dat zijn stukjes computercode waarin afspraken tussen twee partijen worden vastgelegd en automatisch worden uitgevoerd. Het achterliggende idee is dat je zo direct transacties kunt doen, van leningen verstrekken tot handelen in effecten, zonder tussenkomst van een intermediair zoals een bank of broker.
Parallel Finance is al een grote speler op Polkadot, maar wil van 100.000 gebruikers doorgroeien naar maar liefst 1 miljard gebruikers. Daartoe wil Ruan een ecosysteem bouwen waar gebruikers terecht kunnen voor allerlei soorten financiële dienstverlening, van lenen tot beleggen en het handelen in stablecoins.
Het bedrijf zal ook een eigen app store ontwikkelen om fraude en oplichting te voorkomen. "We zullen zelf een selectie maken van applicaties die op ons netwerk mogen draaien, om oplichting en problematische protocollen tegen te gaan", licht hij toe.
Uiteindelijk zal Parallel Finance ook uitbreiden naar andere netwerken dan Polkadot. Maar op dit moment richt Ruan zicht vooral op het gebruiksvriendelijker, efficiënter en meer schaalbaar maken van het platform en zorgen dat het aan de wetten en regels voldoet.
"We willen een allesomvattend ecosysteem bouwen waar gebruikers op kunnen inloggen en dan met één klik alles kunnen doen van betalingen tot het behalen van rendement op derivatenhandel", zegt hij. "De enige manier waarop we een miljard gebruikers kunnen binden is het proces vereenvoudigen in plaats van mensen naar 10 verschillende websites te laten gaan om 10 verschillende dingen te doen."