- De verwachte aanscherping van het monetaire beleid in de VS is geen goed nieuws voor cryptomunten.
- Toch denkt topanalist Gritt Trakulhoon van Titan Asset Management dat de cryptomarkt zich zal herstellen.
- Trakulhoon noemt 6 altcoins die volgens hem goed gaan presteren in de komende drie tot vijf jaar.
- Lees ook: Bitcoin en ether kunnen nog ontsnappen aan een ‘bear market’: dit zijn 3 dingen om in de gaten te houden, volgens experts
Veel cryptofans denken dat de onderliggende blockchaintechnologie – het vastleggen van transacties op een gedecentraliseerd digitaal logboek – voor een revolutie in de financiële wereld zorgt. Dat maakt beleggen in blockchainprojecten en bijbehorende tokens in hun ogen interessant.
Daarnaast zien sommige cryptobeleggers specifiek de bitcoin als een opslag van waarde, mede omdat het de bedoeling is dat er maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop komen, wat een vorm van natuurlijke schaarste creëert.
Critici zeggen juist dat cryptovaluta niks meer zijn dan zeer risicovolle vehikels om te speculeren, die afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van goedkoop geld in het financiële systeem. De bitcoin, ether en vele andere cryptomunten zijn de afgelopen maanden massaal in de uitverkoop gegaan, omdat beleggers negatief gestemd zijn over verwachte renteverhogingen in de VS. Die kunnen ervoor zorgen dat speculeren met geleend geld duurder wordt.
Topanalist Gritt Trakulhoon van Titan Asset Management heeft daar alle begrip voor. “Op een bepaalde manier klopt dat wel”, zegt hij in een interview met Insider.
Tegelijk wijst Trakulhoon erop dat de verwachting van stijgende rentes al een tijdje aanwezig is. In zijn optiek is dit nieuws al grotendeels in de markt verwerkt.
Hij ziet de nodige signalen die erop wijzen dat de bodem van de koersdalingen op de cryptomarkt in zicht is, hoewel Trakulhoon erkent dat het altijd lastig is om een 'bodem' te voorspellen. Maar de koersen van cryptomunten lijken in de afgelopen dagen inderdaad wat te stabiliseren.
Ook vloeit er weer meer geld naar beleggingsfondsen die direct of indirect beleggen in cryptovaluta, zo stelt Trakulhoon op basis van gegevens van CoinShares.

Ook ziet de analist dat eigenaren van grote hoeveelheden bitcoins - zogenoemde 'walvissen' hun posities aanpassen. Volgens Cointelegraph heeft het aantal nieuwe bitcoins per 'walvis' het hoogste niveau in tien jaar bereikt.
Ook verkopen beleggers die al lange tijd bitcoins bezitten minder bitcoins. Dat was volgens Trakulhoon in het verleden altijd een teken voor het opleven van de markt.
Bovendien laat een technische indicator, de Relative Strength Index (RSI) van de bitcoin, zien dat de cryptomunt waarschijnlijk ondergewaardeerd wordt, schrijft hij in een e-mail.
De bitcoin noteerde vrijdag iets boven de 43.000 dollar. Als er nog een verdere terugval komt, zal de bitcoin volgens Trakulhoon niet verder dalen dan 24.000 dollar. Dat komt omdat dat ongeveer het instapniveau is van de gemiddelde bitcoinbelegger.
Als de waarde van de bitcoin zich rond de 30.000 dollar bevindt, betekent dat een aantrekkelijke kans op rendement voor veel beleggers, stelt de analist.
En Trakulhoon ziet ook genoeg positieve signalen voor de lange termijn. Hij kijkt voor zijn beleggingen naar de komende drie tot vijf jaar.
Grote financiële instellingen richten zich steeds meer op crypto en nemen mensen in dienst die bekend zijn met de wereld van digitale beleggingen.
Trakulhoon denkt ook dat er uiteindelijk ETF's (indexfondsen) zullen worden goedgekeurd die zich op bitcoin richten en dat zal nog meer beleggers trekken.
"Onafhankelijk van wat de markt op korte termijn doet, zullen we ontwikkeling blijven zien en zal er progressie worden gemaakt", zegt hij. "Het aantal softwareprogrammeurs en mensen die actief zijn in de cryptosector, is in het afgelopen jaar met een factor 4 of 5 toegenomen. En ik denkt dat de toekomst er heel interessant uitziet, omdat we op het punt staan dat het echt mainstream gaat worden."
6 altcoins om in de gaten te houden
Trakulhoon blijft op de lange termijn positief over de bitcoin, maar hij is ook "behoorlijk enthousiast" over een aantal andere projecten. Het gaat allemaal om 'layer-one blockchains', hetgeen betekent dat ze de basis vormen om andere toepassingen op te bouwen.
De grootste daarvan is Ethereum met de bijbehorende munt ether. Die heeft na de bitcoin de grootste marktwaarde op de cryptomarkt.
"Ik zie ether niet eens meer als altcoin. Het is een 'blue chip, een gevestigde waarde als de grootste blockchain ter wereld en er zijn duizenden toepassingen op te vinden. Ook maakt het Ethereumplatform een behoorlijk ingrijpende verandering door van 'proof of work' naar 'proof of stake'", zegt hij over de blockchain voor slimme contracten.
Maar Ethereum kampt ook met de nodige problemen. Volgens Trakulhoon is er "te veel beloofd op het gebied van veiligheid." Ook ziet hij de hoge energiekosten en problemen met opschaling als zaken die nog opgelost moeten worden.
Daarom verwacht Trakulhoon ook veel van concurrenten van Ethereum, andere 'layer-one blockchains' voor slimme contracten. Daaronder vallen Avalanche, Terra, Solana, Phantom en NEO.
"We zien deze 'layer-one blockchains' als een goede manier om in te spelen op de potentiële groei als gevolg van metaverses, NFT's, gaming en DeFi, omdat al die toepassingen op deze blockchains gebouwd moeten worden."