Altcoins, ofwel cryptomunten die een alternatief kunnen zijn voor de bitcoin, volgen in het algemeen de bewegingen van de bitcoin.
Als de belangrijkste cryptomunt een piek beleeft, volgen altcoins dat patroon doorgaans ook.
Deze gids benoemt 10 kansrijke altcoins en zet hun technologische toepassingen uiteen.
De cycli van de cryptomarkt doen denken aan de seizoenen die zich afwisselen tijdens het jaar.
Tot nu toe hebben deze cycli een ordelijk patroon gevolgd, dat begint met een piek in de koers van bitcoin en gevolgd wordt door een hoogtepunt in altcoins.
De meeste doorgewinterde beurshandelaren zijn op de hoogte van dit soort bewegingen en spelen daarop in. Ze halen winsten uit de bitcoin en zetten deze in op riskantere posities in altcoins.
In het tweede kwartaal van 2021 stegen veel altcoins hard in waarde, nadat de bitcoin een recordstand bereikte. Na een zomerdip bereikte de bitcoin deze week een nieuw record.
Het laatste kwartaal van 2021 ziet er veelbelovend uit. Ervaren beleggers hebben doorgaans een idee welke altcoins de moeite waard zijn om op in te zetten. En zij houden hun posities vast, als het ze bij een koersdaling niet lukt om snel genoeg uit te stappen.
Maar wat zijn precies deze technologische toepassingen waar beleggers op inzetten en wat kunnen altcoins aanbieden naast het potentieel van een enorme koersstijging?
De wereld van cryptovaluta is divers en bestaat uit disruptieve technologieën in sectoren zoals gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi), fintech en zelfs de entertainmentindustrie.
Insider zette tien belangrijkste altcoins en hun technologische toepassingen op een rijtje:
Solana (SOL)
Solana, of afgekort SOL, is de cryptovaluta die gebruikt wordt om af te rekenen op de Solana blockchain. Blockchain is een digitaal logboek waar transacties door computers worden geregistreerd.
Het Solana-netwerk claimt de snelste blockchain ter wereld te hebben én het snelst groeiende ecosysteem in crypto te zijn. Meer dan 400 projecten in DeFi, NFTs, gaming en Web3 maken gebruik van Solana. Het consensusmechanisme is gebaseerd op 'proof-of-stake' en een uniek 'proof-of-history' proces, dat ervoor zorgt dat alle transacties een tijdsaanduiding krijgen.
Solana's blockchain is vergelijkbaar met die van Ethereum, maar is makkelijker schaalbaar en goedkoper. Het kan tot 50.000 transacties per seconde verwerken, volgens de cryptobeurs Gemini. Gebaseerd op deze schatting is Solana ongeveer 4.000 keer sneller dan Ethereum.
Solana's ecosysteem ondersteunt meerdere projecten. Dat zijn bijvoorbeeld talrijke DeFi-programma's zoals Investin, die fondsbeheerders en handelaren onder meer een dashboard biedt voor alles wat gedecentraliseerde financiën betreft.
Investin heeft ook gedecentraliseerde beurzen zoals 01, een gedecentraliseerd derivatenbeurs om opties op te verhandelen. En, Solana ondersteunt stablecoins zoal Tether en USDC, evenals digitale portemonnees zoals Ledger.
SOL zag zijn prijs met ongeveer 500 procent stijgen tussen augustus en begin september toen NFT's, unieke tokens voor digitale kunst, populair werden. Hoewel Solana momenteel op een lager niveau ligt dan het vorige hoogtepunt, is dat inmiddels ver boven de piek van augustus.
CryptoWendyO, het pseudoniem voor een bekende influencer die zich primair op cryptomunten richt, zoals haar naam impliceert, noemde Solana als een van haar favoriete posities om in te beleggen op dit moment. Ze geeft regelmatig Youtube video's uit waarin ze altcoins en hun toepassingen bespreekt voor haar meer dan 100.000 abonnees. Volgens haar biedt Solana gebruikers lage kosten, wat een van de grootste voordelen ten opzichte van Ethereum is.
Uniswap (UNI)
UNI is de altcoin van de gedecentraliseerde beurs Uniswap. Op dit moment is Uniswap de populairste gedecentraliseerde beurs afgaand op marktwaarde, volgens cryptowebsite CoinMarketCap.com.
Gedecentraliseerde beurzen zijn toepassingen die bovenop blockchains zoals Solana of Ethereum zitten. Ze stellen investeerders in staat om cryptovaluta rechtstreeks tussen twee partijen te verhandelen, zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt om de transactie te registreren. In plaats daarvan wordt de transactie geautomatiseerd door het gebruik van slimme contracten, oftewel stukjes code die automatisch worden uitgevoerd wanneer bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden.
Dit soort valuta zijn recentelijk populair geworden nadat China hardhandig optrad tegen cryptobeurzen.
De tokens van gedecentraliseerde beurzen stegen onlangs na China's hardhandige optreden tegen cryptobeurzen. Handelaren verwachtten dat meer cryptobeleggers zouden overstappen naar gedecentraliseerde beurzen die buiten het blikveld van de toezichthouders liggen en meer privacy en controle bieden.
In juni, heeft directeur van Wave Financial, David Siemer, gewezen op de voordelen van altcoins afkomstig van gedecentraliseerde cryptobeurzen. "Ik denk dat veel van de DeFi munten, ook al zijn ze een hype, nog steeds ondergewaardeerd zijn, zoals SushiSwap en Aave. Ik denk dat ook met Uniswap dit het geval is," zei Siemer.
"De inkomsten op deze platforms, die op een effectieve wijze naar de houders van altcoins vloeien, zijn nu enorm. Uniswap alleen al genereert zo'n 6 miljoen dollar per dag - dus zo'n 2,2 miljard dollar per jaar - en dit groeit heel snel."
Tegelijkertijd denkt directeur van handel Jason Urban van Galaxy Digital dat er wat tegenwind vanuit de toezichthouders verwacht kan worden voor gedecentraliseerde beurzen en gedecentraliseerde financiering.
Polkadot (DOT)
Polkadot (DOT) komt van de Polkadot blockchain. Het consensusmechanisme is gebaseerd op de 'proof-of-stake', een uniek proces dat vereist dat diegene die transacties verifiëren, op een unieke manier worden geselecteerd.
Net als Solana vinden de transacties op Polkadot sneller en efficiënter plaats dan transacties op Ethereum.
Polkadot werkt goed samen met andere blockchains. Door middel van zijn zogeheten parachain-technologie (aangepaste blockchains gemaakt voor specifieke projecten) kan het elk type gegevens overdragen tussen elke blockchain met veiligheidsgaranties.
Dit betekent dat andere blockchains gemakkelijk kunnen worden aangesloten op het netwerk van Polkadot. Het kan ook upgrades ondergaan zonder dat er veel veranderingen nodig zijn, dus de zogeheten hard forks komen minder voor. Het potentieel voor schaalbaarheid en aanpassingsvermogen maakt Polkadot gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk voor softwareprogrammeurs die nieuwe projecten creëren.
Keith Bliss is directeur van Capital2Market, een bedrijf dat technologische oplossingen biedt voor de financiële sector. Hij geeft de voorkeur aan Polkadot vanwege het vermogen om transacties met hoge snelheid te verwerken. Hij noemt het gebruik van parachains en de daarbij horende schaalbaarheid als een ander voordeel.
XRP
Het digitale logboek van XRP dingt mee om dé toepassing te worden die grensoverschrijdende transacties tussen financiële instellingen zoals banken verwerkt.
Met XRP is het mogelijk om real-time financiële transacties uit te voeren, valuta om te wisselen en dit platform biedt een netwerk voor geldtransfer. Het is gebouwd door Ripple Labs, een in de VS gevestigd technologiebedrijf.
Helaas is het moeilijk om aan XRP te komen, omdat diverse cryptobeurzen de token niet meer verhandelen na een rechtszaak met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. De rechtszaak is nog steeds gaande en betreft de vraag of XRP als een op een beurs verhandelbaar effect gezien kan worden.
Influencer Mason Versluis, beter bekend als Crypto Masun heeft bijna 500.000 volgers heeft verzameld op TikTok. Hij is een grote fan van XRP. Hij gelooft dat het de digitale munt zal zijn die de wereld verandert.
Versluis investeert in XRP omdat het een probleem oplost waar hij vaak tegenaan liep, toen hij een bedrijf probeerde te runnen dat betalingen uit andere landen accepteerde: het ontvangen van betalingen van zijn overzeese klanten was een traag en duur proces.
"Hoewel XRP betrokken is bij het bankwezen en de centrale banken, ben ik nog steeds overtuigd dat de munt het traditionele financiële systeem kan helpen over te stappen op het gebruik van digitale activa en blockchaintechnologie," zei Versluis in een e-mail aan Insider.
Hij voegde daaraan toe: "De wereldwijde betalingssystemen zijn sterk verouderd en niet meer geschikt voor de moderne wereld. Alles is nu slim, je hebt slimme telefoons, slimme steden en slimme woningen. Het enige dat nog niet 'slim' is geworden is ons geld, en hoe ons geld beweegt."
Cardano (ADA)
De blockchain van Cardano gebruikt ADA als cryptomunt. Wat Cardano uniek maakt, is dat het een gemeenschappelijk project is dat is opgezet op basis van bijdragen van een gemeenschap van cryptospecialisten.
ADA heeft dezelfde mogelijkheden als Ethereum en Solana als het gaat om het ondersteunen van slimme contracten, en draait op een proof-of-stake consensusmechanisme.
ADA steeg met ongeveer 182 procent tussen juli en september. Recentelijk werd de token iets minder populair, toen andere blockchains, die al NFT's ondersteunden, zeer gewild werden. Begin september voerde de blockchain van Cardano eindelijk een upgrade door, die bekend staat als alonzo, waarmee slimme contracten ingezet konden worden.
Hoewel het ecosysteem van Cardano nog niet zo ontwikkeld is als dat van sommige van zijn concurrenten, zal het in de toekomst in staat zijn om onder meer gedecentraliseerde beurzen en NFT's van externe gegevens te ondersteunen om slimme contracten te activeren.
Tether (USDT)
Tether (USDT) is 's werelds grootste stablecoin met een marktwaarde van ongeveer 68 miljard dollar. Vorig jaar rond deze tijd, was de marktwaarde van Tether nog ongeveer 15 miljard dollar.
Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan een klassieke valuta. Ze worden in theorie gedekt door reserves, zoals kortlopende staatsobligaties en de munt zelf. Deze stabiliteit betekent dat stablecoins een toegankelijke ingang en uitgang bieden tot de cryptowereld.
Sinds de lancering in 2014, is de poging van Tether om een van de meest populaire stablecoins te worden, doorspekt met controverse.
Aanvankelijk beloofde Tether dat elke cryptomunt volledig gedekt is door Amerikaanse dollars die op speciale bankrekeningen zouden liggen. Naarmate de vraag naar Tether groeide, begonnen marktdeelnemers zich af te vragen of dat wel echt het geval was.
Om deze twijfels tegen te gaan heeft Tether verklaringen afgegeven over zijn financiële situatie, maar die zijn door critici in twijfel getrokken. De informatie riep nieuwe vragen op.
De werkelijke stand van zaken wat betreft de reserves van Tether staat weer in de schijnwerpers, nu de op één na grootste Chinese projectontwikkelaar Evergrande op het randje van faillissement balanceert. Reuters beschreef Evergrande als "de grootste emittent van kortlopende bedrijfsleningen."
Tether heeft aanzienlijke belangen in handelspapier, en hoewel het bedrijf bevestigde dat het geen kortlopende leningen van Evergrande bezat, wilde het zijn blootstelling aan de Chinese markt van commercial paper niet vrijgeven.
Meerdere vermogensbeheerders zijn voorzichtig over de cryptomarkt vanwege het risico dat Tether met zich meebrengt. Duncan MacInnes, een handelaar bij Ruffer Investment Company, vertelde Insider in juli dat Tether een reden was om bitcoinposities te verkopen.
Aan de andere kant heeft Tether de steun van veel cryptoberoemheden, waaronder de 29-jarige crypto miljardair Sam-Bankman Fried.
Helium (HNT)
HNT is de cryptomunt van de Helium blockchain. Het doel van het Helium-netwerk is om een door blockchain aangedreven systeem te creëren waarmee Internet of Things (IoT)-apparaten kunnen worden verbonden.
Een IoT-apparaat kan een tv of een koelkast zijn, zolang het 'slim' is - dus kan communiceren via het internet. Een welbekend voorbeeld hiervan is Alexa van Amazon.
Voor een wereld waarin alle apparaten slim zijn, moet het internet op veel locaties continu beschikbaar zijn.
Op dit moment is dit een uitdaging, omdat internetverbindingen door verschillende partijen worden aangeboden en verschillende authenticatiegegevens vereisen.
Dit is een probleem dat Helium kan oplossen. Helium wil een wereldwijd, gedecentraliseerd netwerk creëren dat IoT-apparaten ondersteunt door internethotspots te beheren.
Deze hotspots zijn te koop op de website van Helium. In ruil voor het runnen van de hotspot, worden individuen beloond met HNT-munten. De munten kunnen worden gehouden of overgedragen op beurzen voor klassieke valuta zoals dollars of euro's, of andere cryptovaluta. Op dit moment worden de tokens verhandeld rond de 19 dollar, een stijging van bijna 1.000 procent ten opzichte van een jaar geleden.
JC Parets, de oprichter van AllStarCharts.com, is enthousiast over Helium, omdat de technologische toepassing van de munt er sterk uitzag. Na wat onderzoek te hebben gedaan, besloot hij ook een hotspot te kopen en HNT te delven als een "wetenschappelijk experiment."
De recente waardestijging van HNT en het potentieel om winst te maken dreven de prijs van Helium hotspots op.
Charles Edwards, die de investeringsfirma Capriole oprichtte en de beroemde metric Hash Ribbons creëerde voor het kopen van bitcoin, vindt Helium interessant omdat er een gevestigd protocol gebouwd is dat een draadloze infrastructuur moet helpen groeien.
"Ik raad dit niet per se aan als een waarde-investering, maar ik denk dat de kracht van het wereldwijd kunnen opzetten van fysieke infrastructuur met behulp van een blockchain ongelooflijk krachtig en interessant is en veel potentieel heeft", zei Edwards, in een recent interview.
Elrond (EGLD)
Elrond is de cryptomunt van Elrond blockchain, een publieke blockchain gebouwd om basisstructuur te bieden voor de sectoren die opereren in gedecentraliseerde financiën, fintech, en IoT.
De sterke kanten van Elrond zijn schaalbaarheid, snelheid, veiligheid en flexibiliteit. Deze eigenschappen zijn ook de reden waarom veel andere munten zich linken aan Elrond-ecosysteem. Dit zijn onder meer welbekende beurzen zoals Binance en Kucoin, populaire wallets zoals Crypto.com en Meta Mask, zogeheten oracles als Chainlink, en grote bedrijven zoals Samsung en Huawei.
Een reden waarom crypto-investeerders en influencers zoals Mack Lorden houders zijn van ELGD is dat ze het graag uitlenen aan het netwerk om daarmee een risicovrij rendement te behalen. Het protocol van Elrond biedt een manier om het proces van uitlenen gemakkelijk te maken, zonder het gevaar te lopen de investering te verliezen.
Polygon (MATIC)
Polygon is een protocol dat als een tweede laag gebouwd is bovenop een al bestaand protocol. Het verbindt alle blockchains die passen op het ecosysteem van Ethereum.
De cryptomunt van Polygon is MATIC. Het wordt gebruikt voor het onderhoud en beheer van het Polygon-netwerk. Een van de toepassingen is om vergoedingen te betalen voor de transacties in de applicaties op het Polygon-netwerk, maar ook voor het uitlenen van de munt. Polygon gebruikt een proof-of-stake consensusmechanisme om transacties op het netwerk te valideren.
Dit protocol is bedacht om enkele van de schaalbaarheidsproblemen waarmee de Ethereum-blockchain te kampen heeft, zoals trage snelheden, te verhelpen, en het niveau van veiligheid van Ethereum te behouden.
De Amerikaanse miljardair Mark Cuban heeft veel geïnvesteerd in dit netwerk. David Siemer, de directeur van crypto-investeringsfirma Wave Financial, zei in een recent interview dat ook hij belegd heeft in Polygon. Volgens hem is het een goede oplossing van het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum. Hij waarschuwde wel dat er veel tokens weggegeven worden om het gebruik van het Polygon-netwerk te stimuleren. Dit is iets waar beleggers zich bewust van moeten zijn.
VeChain (VET)
VeChain is een blockchainoplossing die bedrijven in staat wil stellen gedecentraliseerde toepassingen te bouwen op zijn blockchain. Het kerndoel is om een betere samenwerking met bedrijven mogelijk te maken door hen tools te geven voor efficiënte gegevensoverdracht en voor het management van toeleveringsketens.
Aanvankelijk richtte VeChain zich puur op het beheer van de toeleveringsketen, maar sindsdien heeft zijn blockchain uitgebreid om zich te richten op meer algemene dataoplossingen. H&M en Walmart China maken gebruik van VeChain-technologie voor het in de gaten houden van goederenstromen.
VeChain heeft twee munten: de VET-munt is om te stemmen over veranderingen in het protocol, terwijl de VTHO-munt transacties uitvoert. De transacties op de blockchain worden geverifieerd met een proof-of-authority consensusmechanisme.
Om transacties aan de blockchain te kunnen toevoegen, moeten gebruikers minimaal 25 miljoen VET inzetten en verifiërende informatie indienen bij de VeChain Foundation. De kritiek op deze aanpak is dat het te gecentraliseerd is.
De steun van toonaangevende bedrijven voor VeChain gaf David Thomas, medeoprichter van cryptomakelaar GlobalBlock, het vertrouwen om in dit project te investeren voor zijn persoonlijke portefeuille. Hij is risicoavers en richt zich op bekendere cryptoprojecten.