- Oprichter Michaël van de Poppe van cryptoadviesbureau Eight Global is erg enthousiast over 3 altcoins, waaronder ether.
- Volgens Van de Poppe kan ether tot 15.000 dollar stijgen.
- De crypto-expert ziet juist niets in Cardano, een platform dat hij ’totaal overgewaardeerd’ noemt.
Ether zal ergens in de komende negen maanden de bitcoin inhalen als grootste cryptomunt ter wereld, denkt oprichter Michaël van de Poppe van cryptoadviesbureau Eight Global. Veel cryptofans noemen het moment dat ether qua marktkapitalisatie groter wordt dan bitcoin ’the flippening’.
“Als we in een ‘bull-cyclus’ blijven, dan gaat dat gebeuren”, zegt Van de Poppe in een interview met Insider. “De grote vraag is of dat tijdelijk zal zijn of voor heel lange tijd.”
“Als ik zou mogen kiezen tussen bitcoin en ether voor de komende twee jaar, dan zou ik ether kiezen”, voegt hij daaraan toe.
Van de Poppe is de baas van Eight Global, een uit 12 medewerkers bestaand kennis- en adviesplatform dat is gevestigd aan Beursplein 5 in Amsterdam. Hij deelt ook koersanalyses met zijn 400.000 volgers op Twitter en 130.000 abonnees van zijn YouTube-kanaal.
“Crypto speelt een belangrijke rol in onze levens, we volgens onze passie en we willen groeien”, zegt hij. “De meeste platforms richten zich op daghandel, maar wij storten ons op vermogensbeheer in bredere zin en gevarieerde portfolio’s.”

Ether naar 15.000 dollar
Van de Poppe baseert zijn koersanalyses op het 'stock-to-flow model' van de Nederlandse cryptoanalist Plan B. Dat model zet de totale hoeveelheid bitcoin die op enig moment in omloop is (stock) af tegen de instroom van nieuw geproduceerde munten (flow). Volgens Plan B is er nog ruimte voor bitcoin om verder te stijgen.
"Ik denk dat we nog zes tot negen maanden een bull-markt houden, met nog een grote break-out", zegt Van de Poppe.
"Ether bevindt zich nog steeds in een bull-cyclus, vergelijkbaar met die van bitcoin in 2017", refereert hij aan de bitcoin-boom in 2017, toen de prijs van de cryptomunt steeg van 998 dollar tot net iets onder de 20.000 dollar aan het eind van het jaar.
Net als alle cryptomunten schommelde de koers van ether hevig in 2021. De munt steeg 440 procent in waarde van 775 dollar naar meer dan 4.000 dollar in mei om daarna weer terug te vallen naar onder de 2.000 dollar. En deze week brak ether weer door de grens van 4.000 dollar. Van de Poppe vertelt tegen Insider dat hij verwacht dat de prijs van de munt bijna zal verviervoudigen tijdens de huidige cyclus.
"Als bitcoin opnieuw een break-out beleeft, zal dat uiteraard ook voor ether het geval zijn", zegt hij. "Met de huidige ontwikkelingen is het erg waarschijnlijk dat ether door zal stijgen naar 12.000 dollar tot 15.000 dollar."
Toch ziet Van de Poppe nog wel een probleem bij de verdere schaalvergroting van het Ethereum-platform. Het in juli dit jaar geïntroduceerde Ethereum Improvement Protocol 1559, oftewel EIP-1559, is ontworpen om de transactiekosten voorspelbaarder te maken en munten te "verbranden" om de totale hoeveelheid ether te beperken.
"EIP-1559 is de eerste stap", zegt hij. "Maar het probleem is daarmee nog niet opgelost. De transactiekosten exploderen momenteel."
"Omdat het nog niet is opgelost zie je andere ecosystemen de concurrentie aangaan, zoals solana en avalanche", zegt Van de Poppe.
Altcoins om te kopen
Naast ether ziet Van de Poppe nog twee andere altcoins die de komende maanden sterk in waarde kunnen stijgen. "Er zijn een paar andere munten die vorderingen maken", zegt hij. "Een aantal layer 1-blockchains ligt flink achter."
Als eerste beveelt Van de Poppe cosmos aan, vanwege de hoogwaardige technische toepassingen. "Cosmos heeft zijn eigen ecosysteem en verbindt andere layer 1-blockchains. Daardoor is het niet afhankelijk van een systeem", legt hij uit. "Ik zeg al een tijdje dat dit de volgende solana kan zijn."
De token van Cosmos heeft dit jaar al sterke groei laten zien van 6,50 dollar aan het begin van het jaar naar een recordhoogte van net onder de 45 dollar op 20 september. Sindsdien is de munt teruggevallen tot ongeveer 35 dollar.
De tweede altcoin die Van de Poppe aanraadt is polkadot, die duidelijk achterblijft in de huidige bull-cyclus en daardoor op het punt staat sterk te gaan stijgen.
"Ik ben er vanwege een aantal technische aspecten dol op en baseer mijn enthousiasme puur op analyse van de koersontwikkeling", legt hij uit. "Het ecosysteem kampt met wat kleine problemen, maar het is een van de weinige layer 1-blockchains die nog helemaal niet bewegen."
De koers van polkadot gaat sterk op en neer. De munt viel terug van een recordhoogte van 48 dollar halverwege mei, naar slechts 11 dollar in juli. Momenteel is polkadot net iets meer dan 44 dollar waard.
"Cosmos en polkadot zijn beiden ondergewaardeerd", zegt Van de Poppe. "Ik denk dat beide munten meer dan 100 dollar waard kunnen worden."
'Cardano is een grap'
Maar Van de Poppe ziet helemaal niks in ada van Cardano. "Het slaat helemaal nergens op dat Cardano momenteel meer dan 100 miljard dollar waard is", zegt hij tegen Insider. "Dat lijkt erop te wijzen dat we al in een bubbel zitten met idiote overwaarderingen."
Ada is dit jaar bijna 1.250 procent in waarde gestegen en is daarmee na bitcoin en ether de derde cryptomunt ter wereld. Maar volgens Van de Poppe is er geen fundamentele basis voor die hoge waardering en ligt het netwerk van Cardano achter op dat van Ethereum en andere platforms, ook al kunnen er sinds vorige maand 'slimme contracten' op worden afgesloten.
"Cardano is een grap", zegt Van de Poppe. "Het ecosysteem dat wordt ontwikkeld is prachtig, maar het is belachelijk dat het nu zo hoog gewaardeerd wordt. Het zijn allemaal grote dromen en sprookjes, maar daar is nog niks van gerealiseerd."
"Als je het vergelijkt met Ethereum, Avalanche of Solana is Cardano sterk overgewaardeerd", stelt hij. "De waarde is onrealistisch in deze fase."
Van de Poppe maakt de vergelijking tussen de huidige markt en de laatste cryptocrash en ziet overeenkomsten tussen Cardano en xrp. De token xrp van Ripple steeg razendsnel tot boven de 3 dollar aan het begin van 2018 en was vier maanden later nog maar minder dan 50 dollarcent waard. De munt heeft daarna nooit meer zijn oude plek als derde cryptomunt ter wereld kunnen heroveren.
"Ada kan de xrp van 2021 worden", zegt Van de Poppe. "Iedereen die weinig met crypto heeft, koopt momenteel Cardano. Dat wijst erop dat de munt ofwel overgewaardeerd is of andere projecten ondergewaardeerd."
[activecampaign form=28]