- Techmiljardair Elon Musk heeft zich volledig achter Donald Trump geschaard in bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
- De CEO van Tesla zou met een overwinning van Trump mogelijk invloed kunnen krijgen op regelgeving van de overheid in de Verenigde Staten.
- Als Harris wint, is onduidelijk wat dat precies zou betekenen voor Musk en zijn bedrijven.
- Lees ook: Elon Musk steunt Donald Trump: staat socialmediaplatform X ook achter de Republikeinse presidentskandidaat?
Er staat veel op het spel voor techmiljardair Elon Musk en zijn bedrijven. Sinds Musk in juli bekend maakte dat hij achter Donald Trump staat deze verkiezingen, heeft de rijkste man ter wereld zijn steun voor de Republikeinen niet onder stoelen of banken gestoken.
Musk plaatst regelmatig posts op zijn sociale media platform X en heeft al meerdere keren het podium met Trump gedeeld.
De topman van Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX presenteerde een aantal politieke ‘talks‘ en besteedde tot nu toe meer dan 130 miljoen dollar aan de campagne van Trump. Daarnaast heeft dat hij elke dag één miljoen dollar weggeeft aan iemand in een swing-state die de petitie voor vrijheid van meningsuiting en het recht op wapenbezit ondertekent.
Het gedrag van Musk roept een belangrijke vraag op: welk voordeel heeft hij bij een overwinning van Trump?
Musk onder een presidentschap van Trump
Veel van de bedrijven die Musk leidt, leunen op contracten en opdrachten vanuit de overheid. Ook hebben ze veelal te maken met subsidies en regelgeving. Dat laatste is vooral belangrijk voor Musk, want Trump belooft de regeldruk voor bedrijven te verlichten. Daarnaast wil de voormalige president ook de belastingen voor bedrijven en particulieren verlagen.
Als Trump het presidentschap wint, kan Musk profiteren van nauwere banden met "belangrijke mensen binnen de overheid", zegt hoogleraar publiek- en bedrijfsbeleid Francesco Trebbi van de Universiteit van Californië Berkeley tegen Business Insider. Dit zou Musk connecties kunnen opleveren die voor de lange termijn waardevol zijn.
Dat Musk invloed heeft, blijkt nu al uit het feit dat Trump meerdere beleidsvoorstellen van de topman van Tesla in zijn campagne heeft opgenomen. Een daarvan is het opzetten van een toezichthouder die zich richt op efficiëntie van de overheid. Deze zou onder leiding van Musk komen te staan en zou de complete financiële structuur van de landelijke overheid mogen doorlichten en een prestatiebeoordeling hierop geven. De toezichthouder zou ook suggesties voor ingrijpende veranderingen mogen doen.
Musk loopt al op de zaken vooruit en stelde eerder voor om flink te snijden bij regelgevende instanties. "Waarom heb je in godsnaam 428 instanties nodig", zei Musk tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pittsburgh. "Waarom zouden we er zelfs honderd moeten hebben?"
Volgens lector Erik Gordon van de Universiteit van Michigan zou een overwinning van Trump ook kunnen betekenen dat toezichthouders minder streng worden. Dat zou Musk "meer vrijheid geven om geavanceerde technologieën te ontwikkelen - iets wat hij het liefst doet."
Dat laatste zou vooral Tesla goed uitkomen, nu de automaker inzet op zelfrijdende elektrische voertuigen en hiervoor toestemming wil krijgen in Texas en Californië. Daar kan de Amerikaanse toezichthouder voor onder andere verkeersveiligheid roet in gooien met de onderzoeken die het doet naar de zelfrijdende technologie van Tesla.
Musk gaf tijdens een recente bespreking van de kwartaalcijfers van Tesla aan, dat als er een Commissie voor Overheidsefficiëntie zou bestaan, hij het goedkeuringsproces voor autonoom rijdende Tesla's een handje zou helpen.
Volgens hoogleraar Trebbi zou ook ruimtevaartbedrijf SpaceX profijt hebben van een overwinning van Trump. Dit zou volgens hem kunnen leiden tot meer overheidsaanbestedingen bij het ruimtevaartbedrijf.
Musk onder president Harris
De potentiële voordelen voor Musk onder een presidentschap van Trump zijn vrij goed aan te wijzen. Als Harris president wordt, is dat minder evident.
Een van de belangrijkste aanpassingen die Harris wil doen, als ze aan de macht komt, is de vennootschapsbelasting verhogen van 21 procent naar 28 procent. Dat zou, in combinatie met de plannen voor strengere wetgeving, een flinke impact kunnen hebben op de bedrijven van Musk.
Volgens Gordon van de universiteit van Michigan zou Harris nieuwe veiligheidseisen en belastingvoordelen voor elektrische auto's kunnen instellen die vooral voordelig zijn voor concurrenten van Tesla.
Het is in theorie ook mogelijk dat Harris socialemediaplatform X op de korrel neemt door bijvoorbeeld verplichtingen in te stellen over het verwijderen van berichten met het label 'desinformatie'. Al zou dit volgens experts vrij makkelijk kunnen worden aangevochten op basis van artikel 1 uit de grondwet van de VS.
Het lijkt ook niet aannemelijk dat Harris de bedrijven van Musk specifiek dwars gaat zitten. Al zou het wel zo kunnen zijn dat overheidsfunctionarissen onbewust meer aandacht besteden aan Musk en wat hij doet, omdat hij zichzelf in de kijker speelt, zo stelt hoogleraar rechten Joan MacLeod Heminway van de Universiteit van Tennessee.
Het is ook mogelijk dat er helemaal niets verandert voor Musk als Harris wint.