- Olieprijzen zijn deze week richting de 100 dollar per vat geklommen.
- Die stijging is mede te wijten aan beperkingen van het olie-aanbod door Saudi-Arabië.
- De tactiek om prijzen op te drijven kan zich echter tegen grote olieproducenten keren.
- Lees ook: Futuristische megastad Neon kan $1.000 miljard gaan kosten
Olieprijzen zijn de afgelopen weken fors gestegen in reactie op beperkingen van het olie-aanbod op de wereldmarkt door onder meer Saudi-Arabië. Het is echter goed mogelijk dat de tactiek van de grote olieproducent uit het Midden-Oosten om prijzen op te drijven, zich tegen de Saudi’s keert.
Dat stelde Bob McNally, oprichter van energieconsultant Rapidan Energy Group, donderdag op Bloomberg TV.
Olieprijzen bereikten deze week het hoogste niveau van het jaar, maar namen donderdag wat gas terug. Op vrijdagochtend noteerde een vat Brent-olie op 93 dollar per vat.
Sommige analisten waarschuwen dat olieprijzen kunnen stijgen naar niveaus van 120 dollar tot 150 dollar per vat. Maar volgens McNally leiden aanhoudend hoge olieprijzen tot een daling van de vraag naar energie. Minder vraag naar olie is iets wat Saudi-Arabië zal willen vermijden.
"De kans neemt toe dat de markt inschat dat de Saudi's hun voet eerder van de rem zullen halen", zei MacNally in een verwijzing naar de productiebeperkingen van de leider van de OPEC-landen. "Ze willen de markt niet opzettelijk te strak zetten. Ze willen niet dat de vraag instort."
Saudi-Arabië kan olieproductie ook makkelijk weer opvoeren
Saudi-Arabië heeft als grootste olie-exporteur ter wereld al hints gegeven dat olieproductiebeperkingen worden versoepeld.
McNally verwijst in dit verband naar de recente aankondiging over de verlenging van de productiebeperkingen, waarin Saudi-Arabië benadrukte dat de productieniveaus elke maand opnieuw bekeken worden worden en voor het eerst werd een mogelijke productiestijging aangekondigd. Een besluit om de productiebeperkingen op te heffen kan al in oktober of november worden genomen, denkt de energie-expert.
Saudi-Arabië heeft zijn olieproductie sinds juli beperkt tot een niveau van ongeveer 9 miljoen vaten per dag.
Gegevens van olielandenclub OPEC van deze maand wijzen op een toenemende spanning tussen de vraag naar olie en het aanbod, als gevolg van de productiebeperkingen. Dit leidt in het vierde kwartaal van dit jaar mogelijk tot het grootste olietekort sinds 2007.
Saudi-Arabië heeft er belang bij dat olieprijzen richting de 100 dollar per vat gaan, omdat het land de exportinkomsten wil gebruiken om zijn economie te diversifiëren. Het staatsinvesteringsfonds van het koninkrijk heeft onder meer plannen jaarlijks 40 miljard dollar uit te geven aan binnenlandse investeringen, waaronder de bouw van een futuristische stad genaamd 'Neom'.
Volgens beursstrateeg Ed Yardeni kan een olieprijs van 100 dollar per vat echter de vraag schaden en een wereldwijde recessie veroorzaken, als consumenten hun uitgaven terugschroeven.