Is een work-out ’s ochtends beter dan ’s avonds? En hoelang duurt die work-out idealiter? Werkt die dagelijkse vitaminepil überhaupt? Hoe vaak moet je je bed eigenlijk verschonen?
Vragen die ons dagelijks bezighouden, en die blijkbaar ook door wetenschappers gesteld worden. Gelukkig maar.
Bekijk hieronder hoe je dagelijkse routine er idealiter uitziet, en welke besluiten je op een dag moet nemen. Volgens de wetenschap dan.
Sla de douche over
Gisteren een douche genomen? Dan vandaag die kraan maar beter even dicht laten. Er is steeds meer bewijs dat te vaak douchen slecht is voor je huid en je haar uitdroogt. Je spoelt namelijk niet alleen stof en vuil weg, maar ook essentiële natuurlijke bacteriën en vetten die je huid en haar in goede conditie houden.
"Paradoxaal maar waar, mensen die hun haar vaak wassen omdat het vet is, drogen de hoofdhuid uit waardoor het lichaam weer meer vet gaat produceren om dat te compenseren", aldus dermatoloog Lynne Goldberg tegen Business Insider.
Slecht nieuws voor shampooproducenten. Want ben je bezig je dagelijkse wasbeurt te overpeinzen? Dan zijn twee factoren van belang: hoe droog zijn haar en hoofdhuid? En wat is de textuur van het haar?
Zijn ze geen van beide erg vet of droog, dan volstaat een of tweemaal per week douchen. Is je haar echter dik en krullend, dan moet je nóg minder vaak. Gekrul, dik en ruw haar vertraagt namelijk de verspreiding van vet vanaf je haarwortel naar je haarpunten.
Zet koffie - maar drink 'm pas later
Er gebeurt veel met ons lichaam wanneer we ontwaken. Een van die dingen is dat ons lichaam het cortisonhormoon begint rond te pompen, een soort natuurlijke cafeïne. De cortisonniveaus van de meeste mensen pieken ergens tussen 8 en 9 uur 's morgens.
Koffie draagt echter niet bij aan dit proces van ontwaken. Sterker nog, koffie kan zelfs een dempend effect hebben op het natuurlijke effect van cortisol, aldus Stephen Miller van de Universiteit voor Geneeskundige Wetenschappen in Betheseda, in de Amerikaanse staat Maryland.
Millers advies: laat de cortison zijn werk doen en laat de koffie nog staan. Tot het rond de klok van half elf is.
Op pad!
Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar alles wijst erop dat je met een vroege work-out op een lege maag meer gewicht verliest en meer energie opwekt. Dit komt doordat je lichaam zich dan voorbereidt op een dagje vetverbranding.
Niet alleen draai je je lichaam zo een rad voor ogen, door eerst te sporten 's ochtends spreekt je lichaam vetreserves aan in plaats van dat het de meest recente maaltijd of snack verbrandt.
Vroeg buiten rondrennen zou ook kunnen betekenen dat je meer zonlicht krijgt, wat essentieel is voor je circadiaan ritme (je slaap-waakritme). Uit weer een andere studie blijkt dat mensen die binnen twee uur na het opstaan veel zonlicht krijgen, dunner zijn en beter op gewicht blijven dan proefpersonen die minder zonlicht krijgen, ongeacht wat ze die dag eten.
Laat je hart pompen
Elke beweging is natuurlijk goed om de dag mee te beginnen, maar waar je het meeste baat bij hebt: aerobics of cardio.
"Aerobics is belangrijk voor hoofd en hart", aldus de auteurs van Mind and Mood, een artikel in een blog van de Harvard Medical School blog.
Cardio is de sleutel. Studies wijzen erop dat rennen en zwemmen goed is voor het humeur, het hoofd leegmaken en zelfs cognitieve stoornissen tegengaat die met veroudering samenhangen. Het versterkt het hart en longen en is goed voor de spieren. Kom dus in beweging - het liefst 45 minuten per keer.
Regel je brandstof
Een goed ontbijt bevat proteïnes, vezels en gezonde vetten. Veel ontbijten bevatten echter koolhydraten die ons lichaam eenvoudig omzet in suikers. Pannenkoeken, bagels, muffins en zelfs cornflakes vallen hieronder. Drink er nog een spa'tje bij en je hebt een waarlijke calorieënbom.
Probeer in plaats daarvan een paar eieren met wat avocado, of wat Griekse yogurt. Vullend, en gezond.
Ontbijt gewoon niet
Voor wie gewicht wil kwijtraken maar er niet in slaagt een dieet te volgen, is periodiek vasten misschien een optie. Uiteraard alleen als je huisarts akkoord gaat. Een van de meest populaire varianten hiervan is het 16 uur vasten wat betekent dat je alleen tussen 12 uur 's middags en 8 uur 's avonds eet. Wat effectief neerkomt op niet meer ontbijten.
Uit veel studies blijkt dat periodiek vasten net zo effectief is als een traditioneel dieet. Sommige dierproeven suggereren zelfs een verband tussen vasten en minder kans op sommige kankers en zelfs een langere levensduur - maar die studies moeten nog herhaald worden met mensen.
Dump de multivitamines
Wat er allemaal aan voedzame stoffen zit in multivitaminepillen wordt beter door je lichaam opgenomen wanneer het uit echt voedsel komt. Als je slecht eet, dan haalt een vitaminepil meer of minder ook niets uit. Dit is één van de redenen waarom experts mensen adviseren om helemaal te stoppen met voedingssupplementen. Wat slecht nieuws zou zijn voor een grotendeels niet gereguleerde industrie.
"Consumenten moeten geen hoge verwachtingen hebben van voedingssupplementen omdat we helemaal geen hard bewijs hebben voor hun werking", aldus S. Bryn Austin, professor gedragswetenschappen aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. "Ze zouden moeten weten dat ze mogelijk zelfs risico's lopen", zo verklaarde hij tegenover Business Insider.
Ga rechtop zitten
Hele volksstammen brengen hun werkende bestaan zittend door. Dat klinkt weliswaar comfortabel, maar het is in werkelijkheid natuurlijk heel erg ongezond. Denk hierbij aan slechte of vermoeide ogen door het constant turen in een scherm, gewichtstoename en een verslechterde bloedsomloop.
Mocht je toch een zittend bestaan leiden, zorg dan in elk geval voor een juiste houding.
Sta op en loop. Elk uur
Zelfs wanneer je de juiste houding hebt, is het belangrijk om minstens elk uur te bewegen. Een en ander vloeit voort uit een aantal richtlijnen, opgesteld door een internationale groep wetenschappers in 2015. Een studie onder 4.000 Amerikaanse volwassenen toont aan dat wie elk uur 2 minuten rondwandelt 33 procent minder risico loopt op een vroegtijdige dood dan wie echt de hele dag zit.
Drink veel water
Genoeg water is essentieel. We bestaan voor 60 procent uit water, te weinig water leidt tot hoofdpijn, vermoeidheid en te veel eten. Toch hoef je, anders dan wat veel mensen denken, niet per se 8 glazen water per dag te drinken.
Want de hoeveelheid water die je dagelijks nodig hebt kan fluctueren en hangt af van verschillende factoren. Van hoe lang je die dag werkt tot hoe warm het die dag is.
Sommige voeding bevat al veel water, dus meer daarvan eten betekent dat je minder hoeft te drinken. Bloemkool, aubergine, peper en spinazie bestaan voor 92 procent uit water. Wortel, groene bonen en zelfs witte aardappelen bevatten meer dan 79 procent water.
Hou je koffieverbruik in de gaten
Volwassenen wordt geadviseerd de dagelijkse hoeveelheid cafeïne te beperken tot 400 mg, wat neerkomt op twee tot drie kopjes koffie. De hoeveelheid cafeïne kan echter sterk verschillen, afhankelijk van het soort koffie. Met anderhalve kop bij Starbucks zit je al op je 440-quotum, daarvoor heb je bij McDonald's minstens vier koppen voor nodig.
Te veel cafeïne levert gezondheidsrisico's dan wel ongewenste neveneffecten op zoals migraine, hoofdpijn, maagklachten en tremors. Het is dus belangrijk je inname te monitoren..
Schermpjes uit, minstens een half uur voor het slapen
Schermen worden verlicht met blauw licht. Dat blauwe licht verstoort echter de productie van melatonine, een hormoon dat we nodig hebben om te slapen. Experts adviseren minimaal 30 minuten voor het slapengaan de schermen af te sluiten.
Zorg voor schone lakens
Onze bedden verworden binnen een week tot ware botanische tuinen, tot de nok toe gevuld met bacteriën en schimmels, zo verklaarde microbioloog Philip Terno van de universiteit van New York tegen Business Insider.
De combinatie van zweet, huidschilfers van huisdieren, pollen, aarde, pluisjes, huismijt en wat er nog meer voor akeligs rondzwerft, maakt zelfs mensen die niet allergisch zijn ziek. Het advies is om elke week het bed te verschonen.