Jaloersmakend zijn ze.
Types als de Amerikaan Brandon, een jongen die op zijn 34ste met pensioen ging. Hij had zijn extreem vroege pensioen al jaren gepland en had daar goed voor gespaard.
Of de Amerikaanse Ali en Joe, twee jonge leraren die konden stoppen met werken toen ze eenmaal één miljoen dollar hadden gespaard door slim te investeren. Het zijn slechts een paar van de succesverhalen rond stoppen met werken.
Hét recept dat in al deze verhalen terugkomt? Je hoeft niet de wereld te verdienen, zorg gewoon dat je héél zuinig leeft en je geld stopt in een lucratieve nevenactiviteit.
Iets waar ook de Canadees Peter Adeney, alias Mr. Money Mustache, voor pleit, zo schrijft ook Ernst-Jan Pfauth voor de Correspondent. De beste man stopte samen met zijn vrouw op zijn dertigste met werken om fulltime voor hun kind te gaan zorgen. Het plan ontstond toen ze begin twintig waren en begonnen met werken. Binnen tien jaar wilden ze nooit meer de druk voelen om geld te verdienen en meer tijd hebben om iets terug te doen voor de maatschappij.
Volgens Mr. Money Mustache kun je makkelijk uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt om zélf te stoppen met werken: vermenigvuldig je jaaruitgaven met vijfentwintig. Dat is het vermogen dat je nodig hebt om van te kunnen leven, als je vervolgens 4 procent inkomsten per jaar uit dat vermogen haalt via dividend, rente of huuropbrengsten.
Door het geld slim te investeren en jaarlijks niet meer dan vier procent uit te geven, kun je je rekening spekken. Miljoenen op de bank hebben staan, is dus niet nodig.
Naast dat het niet alleen fijn is voor jezelf, is decennia eerder met pensioen gaan ook goed voor de samenleving aldus Adeney.
Drie voorbeelden, zoals Ernst-Jan Pfauth ze ook benoemt in zijn artikel:
1. Beter voor het milieu
Dat je zo zuinig leeft - je moet het kunnen, Adeney ging zelfs voor wasbare luiers - zorgt voor minder consumptiedrift. Minder consumptiedrift betekent minder productie en transport voor spullen. Zo verklein je je ecologische voetafdruk en dan hebben we het nog niet eens over autorijden gehad.
2. Beter voor de samenleving
Door naar de markt te gaan, via Marktplaats spullen te verhandelen en de tweedehandswinkel te bezoeken, ben je niet alleen goedkoper uit: je komt ook in contact met mensen uit alle lagen van de maatschappij. Vraag in het vervolg dus gewoon even aan de buurman of je zijn boormachine mag lenen, in plaats van meteen naar de winkel te rennen. Werk je meteen aan meer cohesie binnen ons land.
3. Meer tijd voor de maatschappij
Adeney is ervan overtuigd dat mensen meer waarde aan de maatschappij toevoegen wanneer ze niet meer afhankelijk zijn van hun salaris. Je hebt ineens tijd voor vrijwilligerswerk en kun je professie inzetten voor mensen die anders geen geld zouden hebben om jouw expertise in te huren.
Natuurlijk is dit leven vooral weggelegd voor mensen die modaal of boven modaal verdienen, maar toch. Hoe minder geld je uitgeeft aan spullen waar je toch niet gelukkig van wordt, hoe meer tijd je hebt voor de mensen die je liefhebt en iets terug te doen voor de maatschappij.