ANALYSE – De Britse premier Boris Johnson bereikte donderdagochtend een Brexit-akkoord met de EU. Maar lukt het hem om dat zaterdag door het Lagerhuis te loodsen? Als het zover komt, wordt het pond een van de grote winnaars.
Kent u Richard Rodriguez? Dat is de wereldkampioen achtbaanrijden. Ooit reed hij 112 dagen achter elkaar tijdens de openingsuren in de Britse achtbaan The Big One. Zo legde hij in bijna drie maanden ruim 32.000 kilometer af en bereikte hij een topsnelheid van 136 kilometer per uur.
De achtbaanrit van het Britse pond begon ruim vier jaar geleden, toen de koers langzaam opliep tot ruim 1,42 euro per pond in de aanloop naar de Brexit-perikelen. Via een serie onverwachte bochten en loopings volgde een daling van 25 procent tot slechts 1,06 euro per pond eerder dit jaar.
Het einde van de Brexit-achtbaan is nu zicht. Wat gebeurt er als het straks weer business as usual wordt voor het pond?
Brexit-akkoord moet nog door Britse Lagerhuis
Voor het zover is, moet Johnson nog één grote horde nemen. Het Britse Lagerhuis komt zaterdag waarschijnlijk bijeen om te stemmen over het akkoord dat Johnson vandaag gesloten heeft met de EU.
De Noord-Ierse DUP-partij heeft al aangekondigd dat ze zich niet achter het plan staan van Johnson om Noord-Ierland voorlopig te laten vasthouden aan de regels van de Europese interne markt.
Zonder de DUP heeft Johnson wel een akkoord met de EU, maar geen meerderheid in het Lagerhuis. Dat is precies de horde waar zijn voorganger Theresa May deze zomer op sneuvelde. Johnson moet nog even alles uit de kast halen om de DUP achter zich te krijgen en zo toch de Brexit-deadline van 31 oktober te halen.
Brexit-akkoord opsteker voor Britse economie
De Britse economie slaakt ongetwijfeld een zucht van opluchting zodra het vertrek uit de EU - in ieder geval op papier - rond is. In het tweede kwartaal tekende zich nog een krimp van 0,2 procent af, terwijl het land volgens de Britse Kamer van Koophandel afstevent op een groei van minder dan 1 procent in 2020.
De zeer matige groeivooruitzichten worden veroorzaakt doordat het consumenten- en bedrijfsvertrouwen is weggesijpeld door de enorme onduidelijkheid over de politieke toekomst. Zodra consumenten en bedrijven weten waar ze aan toe zijn, neemt het vertrouwen weer toe en gaan de groeiprognoses na enkele jaren van dalingen eindelijk weer omhoog.
Normaal gesproken krijgt een munt de wind in de rug als de economische groei van een land accelereert. Een andere steun in de rug is het stilvallen van de kapitaaluitstroom.
Uit een rondgang van financiële consultancyfirma Devere Group langs 740 grote klanten kwam naar voren dat meer dan 60 procent daarvan bezig is om kapitaal naar het buitenland over te hevelen uit vrees voor een no deal-Brexit.
In reactie op het voorlopige Brexit-akkoord steeg het Britse pond donderdagmiddag met 0,5 procent tegenover de euro. Dat is klein bier vergeleken met de opmars die kan volgen, bij een definitief Brexit-akkoord.
Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.