Donald Trump aanvaardde donderdag officieel de Republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap. Tegelijk baarde hij opzien met een interview met de New York Times waarin hij twijfel zaaide over het NAVO-bondgenootschap. Vooral de Baltisch EU-lidstaten zijn bezorgd.

In een interview met The New York Times trok Trump woensdag het belangrijkste principe van de NAVO – dat lidstaten elkaar te allen tijde beschermen als ze worden aangevallen – in twijfel. De presidentskandidaat vindt dat de VS alleen in geval van een Russische dreiging alleen moet beschermen als die “hun verplichtingen aan ons ook vervullen”.

Daarmee doelde hij bijvoorbeeld op de afspraak om minstens 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Veel landen, waaronder Nederland, besteden minder geld aan hun legers.

Minister van Defensie Michael Fallon van NAVO-bondgenoot Groot-Brittannië zei dat het beschermen van anderen “een absolute verplichting” is.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voelde zich geroepen te reageren. ,,Deze regering is net als alle andere Republikeinse en Democratische regeringen sinds 1949 volledig gecommiteerd aan het NAVO-bondgenootschap en aan onze veiligheidsverplichtingen onder artikel 5”, zei hij. In dat artikel staat de afspraak om elkaar te beschermen.

"Dit soort uitspraken maken de wereld gevaarlijker en de VS minder veilig", zei bijvoorbeeld de Republikeinse senator Lindsey Graham. Volgens hem zal vooral de Russische president Vladimir Poetin blij zijn.

De zorg om de NAVO-bescherming leeft vooral sterk bij de Baltische EU-landen Estland, Letland en Litouwen. Die voelen zich sinds de Oekraïne-crisis en de annexatie van de Krim door Rusland minder op hun gemak over de geo-politieke ambities van Poetin.

Trump belooft veiligheid voor de VS

Duidelijk is dat Trumps agenda vooral gericht is op het binnenland. Met beloften over veiligheid en zekerheid aanvaardde de vastgoedmagnaat donderdag de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap.

Op de conventie van de partij in Cleveland kondigde hij aan dat ,,de criminaliteit en het geweld die onze natie teisteren snel ten einde zullen komen''. ,,Vanaf januari 2017 zal de veiligheid worden hersteld'', zei Trump.

De Republikeinse kandidaat zei dat het gedaan is met de politieke correctheid en beloofde de waarheid te zullen spreken. ,,USA, USA'', scandeerde het publiek, waarna Trump fel van leer trok tegen het beleid van huidig president Barack Obama en zijn Democratische rivaal Hillary Clinton.

Hij schetste een zwart beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. ,,President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld tot meer dan 19 biljoen dollar. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in Derde Wereld-toestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen.''

Anti-Clinton

Trump sprak harde woorden over Clinton, die hij verantwoordelijk stelde voor ,,vreselijke misdaden'', waarmee hij doelde op het opslaan van vertrouwelijke e-mails op haar privéserver ten tijde van haar ministerschap. Haar bewind op Buitenlandse Zaken heeft volgens de Republikeinse kandidaat slechts geleid tot ,,dood, vernietiging en zwakte''. Trump suggereerde dat Clinton schuld heeft aan de opkomst van IS, de chaos in Irak en Libië, de Syrische burgeroorlog, de onrust in Egypte van de laatste jaren en het feit dat Iran volgens hem nog steeds op weg is naar een kernwapen.

Trump presenteerde een meer isolationistische koers als alternatief: ,,Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn.'' In regimeveranderingen ziet hij niets, maar het gevecht tegen IS gaat door. ,,We gaan de barbaren van ISIS verslaan'', zei Trump, die zichzelf ook in binnenlands opzicht opwierp als beschermer van het volk tegen ,,de machtigen''. ,,Niemand kent het systeem beter dan ik'', zei Trump. ,,Daarom kan alleen ik het repareren.''

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl