De bitcoin en andere cryptomunten blijven in november aan waarde verliezen. De hoogtijdagen van een jaar geleden komen op korte termijn waarschijnlijk niet meer terug, stelt technisch analist Omkar Godbole op de nieuwssite Coindesk. Eén recente dip baart bijzonder veel zorgen.
Je kunt een bitcoin dinsdag kopen voor iets meer dan 3.700 dollar. Een prikkie, nietwaar? Een jaar geleden was de belangrijkste digitale munt nog bijna 20.000 dollar waard. Maar kijk uit, want kopen in de hoop dat de waarde weer zal stijgen is uiteraard riskant.
Eén belangrijke graadmeter komt daarbij om de hoek kijken, schrijft analist Godbole: de zogeheten exponential moving average, kortweg EMA. Dit is een voortschrijdend gemiddelde dat gebruikt wordt om iets te zeggen over de trendmatige ontwikkeling van de bitcoin.
Voor het eerst in jaren noteert de koers van de bitcoin onder het gewogen gemiddelde van de voorbije 21 maanden. De recentere maanden worden zwaarder meegewogen dan oudere maanden. Zo zijn de jongste trends dus toonaangevend bij de berekening van de exponential moving average.
Gemeten over de laatste 21 maanden staat dit gemiddelde nu op 5.896 dollar, vooral met dank aan de hoge waarde die bitcoin eind vorig jaar nog had.
De bitcoin leek lang 'veilig' te zijn voor een dramatische keldering, omdat de cryptomunt nog altijd boven de EMA-waarde voor de langere termijn bleef zweven. Beleggers klampten zich vast aan het feit dat de langetermijntrend nog niet leek te suggereren dat de daling aan zou houden.
Hoe anders is dat nu. Eerder deze maand zakte bitcoin al onder de EMA-grens van 5.896 dollar. Op dinsdag kostte één bitcoin met 3.700 dollar fors minder dan dat. Daarmee is de EMA-grens getransformeerd van een psychologische 'bodem' voor beleggers tot een 'weerstandsniveau' dat verdere dalingen waarschijnlijk zal bespoedigen.
Godbole verwacht dat bitcoin de maand november zal afsluiten onder de EMA-grens. Dat is sinds september 2015 niet meer voorgekomen. Vanaf oktober 2016 begon de interesse in cryptomunten fors te groeien en was de trend louter stijgend.
Voorafgaand aan september 2015 verkeerde de cryptomarkt in een dip. Een heel jaar lang schommelde de bitcoin onder de EMA-grens. Volgens analist Godbole kan dat een indicatie zijn van hoelang het kan duren totdat er enig herstel te verwachten is voor de koers van de bitcoin.
In een maand tijd heeft de bitcoin zo’n 33 procent van z’n waarde verloren. De totale marktwaarde van de bitcoin is gezakt tot ongeveer 65 miljard dollar, wat goed is voor ongeveer de helft van de totale waarde van alle cryptomunten.
Ter vergelijking: eind 2017 piekte de bitcoin op een totale waarde van 334 miljard dollar. Sindsdien is er dus zo’n 260 miljard dollar aan virtuele beurswaarde verdampt.
Voor de cryptomarkt als geheel geldt dat die begin dit jaar rond de 800 miljard dollar waard was, terwijl daar maandag nog zo’n 132 miljard dollar van over was.
Omdat veel andere cryptomunten nog harder dalen dan de bitcoin, is de relatieve dominantie van de bitcoin op de cryptomarkt sinds de zomer van 2018 weer toegenomen. De bitcoin is momenteel goed voor ongeveer 54 procent van de totale waarde van alle cryptomunten.