De belegger Osama Bin Laden zette zwaar in op goud. Als de terrorist nog had geleefd, was hij met een flink verlies blijven zitten.

Eind 2010 kreeg Bin Ladens terroristische organisatie Al-Qaeda de beschikking over een som losgeld van 5 miljoen dollar. Daarvan wilde Bin Laden een derde in goudstaven en gouden munten gaan steken, blijkt uit een brief van Bin Laden, waarover de Amerikaanse krant The New York Times de beschikking heeft.

De brief werd gevonden tijdens de missie van de Verenigde Staten waarbij Bin Laden werd gedood. De terroristenleider bleek hoge verwachtingen te hebben van de goudprijs. Daarmee sloeg hij de plank behoorlijk mis.

Verdubbeling goudprijs

Op het moment van schrijven, december 2010, lag de goudprijs rond de 1.400 dollar per ounce (28,3 gram). Bin Laden verwachtte dat dat die prijs in de daarop volgende  jaren meer dan dubbel zo hoog zou worden. Hij zette in op een goudprijs van 3.000 dollar.

Dat had Bin Laden verkeerd gezien. Op de korte termijn leek de terroristenleider nog wel gelijk te krijgen, maar de goudprijs piekte in oktober 2011, vijf maanden na Bin Ladens dood, op 1.900 dollar.

(klik voor uitvergroting)

goudpijs

Vanaf dat punt ging het bergafwaarts en op dit moment zou Bin Laden met zijn investering zelfs op een verlies van zo'n 12,5 procent hebben gestaan. De goudprijs schommelt dezer dagen rond de 1.225 dollar per ounce, na een dieptepunt van zo'n 1.100 dollar eind vorig jaar.

Euro is geen probleem

Bin Laden zocht zijn toevlucht tot goud als een veilig alternatief voor de dollar. Die vertrouwde hij niet, omdat hij bang was dat hij daarmee op de radar van de Amerikaanse inlichtingendiensten zou komen.

Met euro's had Bin Laden geen probleem, daar moest ook een derde van het losgeld ingestoken worden. De rest van het geld werd omgezet in Koeweitse dinars, Chinese yuans en de lokale valuta.

Geldpakhuizen IS gebombardeerd

Islamitische terreurgroepen worstelen met hun vermogensbeheer, schrijft The New York Times. Veel reguliere beleggingskanalen zijn immers afgesloten voor terroristen.

Islamitische Staat werd bijvoorbeeld onder meer rijk door simpelweg geld van mensen af te pakken. Maar de grote hoeveelheden cash hebben de terreurgroep kwetsbaar gemaakt.

Er kwam bij IS zoveel fysiek geld binnen dat het in pakhuizen opgeslagen moest worden. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben inmiddels tien van die cashpakhuizen platgebombardeerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl