- Na de verkiezingen van zondag zijn alle stemmen in Polen geteld.
- De regerende PiS-partij blijft de grootste, maar lijkt geen meerderheid te kunnen vormen.
- De verenigde oppositie onder leiding van Donald Tusk zou dat wel lukken. Dat is goed nieuws voor zowel de Europese Unie als Oekraïne.
- Lees ook: 6 dingen die je moet weten over Donald Tusk, de liberale politicus die Polen een radicaal andere rol kan geven in de EU
Na de verkiezingen van zondag zijn alle stemmen in Polen geteld.
De regerende PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid) blijft de grootste met 35,38 procent van de stemmen, maar haalt zoals verwacht geen meerderheid meer. Zelfs met de theoretische steun van de uiterst rechtse partij Confederatie, die 7,16 procent van de stemmen kreeg, haalt PiS geen meerderheid.
De Burgercoalitie (KO) van voormalig Pools premier en Europees raadsvoorzitter Donald Tusk eindigt op de tweede plaats met 30,7 procent. Samen met twee andere pro-Europese partijen, de middenpartij Derde Weg (14,4 procent) en het Nieuwe Links (8,61 procent), zou Tusk in theorie een meerderheid kunnen vormen.
De partijen hebben ook al hun intentie aangegeven om dat te doen.
De verwachting is wel dat Pools president Andrzej Duda eerst PiS-leider Jaroslaw Kaczynski de kans zal geven om een nieuwe regering proberen te vormen, omdat zijn partij de meeste stemmen haalde. Als Kaczynski daar niet in slaagt, komt vermoedelijk oppositieleider Tusk aan bod.
Het Kremlin reageerde op dinsdagochtend dat wat Rusland betreft de relatie met Polen niet zal veranderen.
Bij meerdere EU-landen klonk de voorbije dagen voorzichtige opluchting over het verkiezingsresultaat. De PiS-partij lag de voorbije jaren vaak dwars in Europese context, en droeg volgens critici bij aan de uitholling van de rechtstaat in Polen.
Verkiezingen Polen ook belangrijk voor Oekraïne
Bij de parlementsverkiezingen in Polen staat ook voor Oekraïne veel op het spel. Vanwege een graanruzie en in een poging om aan de macht te blijven stelde regeringspartij PiS zich de laatste tijd harder op tegen Oekraïne.
Premier Mateusz Morawiecki zei vorige maand geen nieuwe wapens meer naar Oekraïne te sturen en president Andrzej Duda vergeleek Oekraïne met “een drenkeling die alles vastgrijpt om boven water te blijven” en daarmee anderen mee de diepte in kan sleuren.
Polen en Oekraïne hadden voor de oorlog een tamelijk kille relatie, maar nadat Rusland in februari vorig jaar Oekraïne binnenviel ontpopte Polen zich tot grote donor.
Het ving zeker 1,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen op en stuurde honderden tanks, gevechtsvliegtuigen en ander militair materiaal naar Oekraïne. Ook drong Polen er bij andere landen op aan meer materieel te leveren.
Het zou voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky het meest gunstig zijn als de verenigde oppositie onder leiding van de pro-Europese Tusk aan de macht komt.