- Coronabeperkingen in Nederland worden over bijna de hele linie versoepeld, heeft het kabinet dinsdagavond aangekondigd.
- Vanaf woensdag mogen alle locaties weer tussen 05.00 uur en 22.00 uur open, later dan de 20.00 uur die het OMT had geadviseerd.
- Volgens premier Mark Rutte zoekt het kabinet met de versoepelingen “bewust de grenzen van het mogelijke op.”
- Lees ook: Combinatie van vaccinatie en infectie met corona zorgt voor superimmuniteit, volgens Amerikaanse studie
De coronabeperkingen in Nederland worden over bijna de hele linie versoepeld. Vanaf woensdag mogen alle locaties weer tussen 05.00 uur en 22.00 uur open.
Dat hebben premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) dinsdag verklaard tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen in Den Haag.
Het kabinet gaat daarmee verder dan het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat heeft aangeraden openingstijden te verruimen tot 20.00 uur. Het kabinet zoekt zo “bewust de grenzen van het mogelijke op”, aldus Rutte. “We doen vandaag iets heel spannends”, zei hij.
Volgens de premier heeft het kabinet daarvoor gekozen omdat "achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten." Het in stand houden van de geldende strenge coronaregels "beschadigt onze gezondheid en onze samenleving", voegde Kuipers toe.
Voor toegang tot de horeca en de cultuursector is een coronatoegangsbewijs verplicht, evenals voor binnensportlocaties, dierentuinen, pretparken, sauna's en casino's: bezoekers vanaf 13 jaar moeten een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test tonen.
Binnen is het dragen van een mondkapje voor mensen vanaf 13 jaar verplicht bij rondlopen in restaurants en cultuurlocaties als bioscopen en theaters. Op de vaste zitplaats mag het af. Ook in publieke binnenruimtes als winkels en musea is het dragen van een mondkapje verplicht. De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer blijft eveneens van kracht.
Maximale aantallen bezoekers
De quarantainemaatregelen voor scholen worden bovendien versoepeld. Alleen scholieren die klachten hebben of positief zijn getest moeten thuisblijven. Klassen hoeven dus niet meer in quarantaine als er drie of meer besmettingen in de klas zijn. De PO-Raad, de koepelorganisatie voor primair onderwijs, heeft positief gereageerd op die stap.
Bij sportwedstrijden en cultuurevenementen worden maximale aantallen bezoekers gehanteerd. Op doorstroomlocaties, zoals musea, geldt een maximum van één bezoeker per vijf vierkante meter, tot maximaal 1.250 personen per ruimte. Clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen.
Grote evenementen met meer dan 1.250 bezoekers met vaste zitplaats mogen alleen buiten worden gehouden. Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan. Ook het nachtleven kan volgens het kabinet nog niet worden heropend. Nachtclubs en discotheken zijn al maanden dicht. "We moeten die grens leggen", zei Rutte.
Weegmoment over drie weken
Het pakket versoepelingen geldt in principe voor zes weken, verklaarde de premier. Over drie weken is er een weegmoment, "om te kijken hoe de zaak er dan voor staat", zei hij. Hij hoopt dan niet op de rem te hoeven trappen, maar sluit dat niet uit.
Om te voorkomen dat de coronamaatregelen in de komende weken weer moeten worden verscherpt, is het volgens het kabinet van belang dat iedereen zich aan de nog bestaande regels houdt en de basismaatregelen naleeft, zoals anderhalve meter afstand houden, handen wassen, ventileren en thuisblijven en testen bij klachten.
Het hoge aantal besmettingen op dit moment met de Omikron-variant van het coronavirus maakt het "belangrijker dan ooit tevoren" om dat te doen, zei Kuipers. "Ze werken nog steeds het beste om niet besmet te raken en te voorkomen dat we anderen niet besmetten."
'Stap in de richting van volledige heropening'
Het Veiligheidsberaad vindt de versoepelingen "een mooie stap in de richting van volledige heropening". De 25 burgemeesters van het beraad zijn "erg blij" dat het kabinet heeft geluisterd naar "de brede roep om versoepelingen", zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is tevreden dat het kabinet met de nieuw aangekondigde coronamaatregelen heeft geluisterd naar de adviezen van de politie, boa's en burgemeesters. "We hebben indringend geadviseerd dat voor goede handhaving duidelijkheid superbelangrijk is, en dat is beslecht. Om 22.00 uur moet alles dicht", aldus Struijs.
In aanloop naar de persconferentie was er discussie of de cultuursector en de bioscopen in verband met eindtijden die normaliter rond 22.30 uur liggen, langer open zouden mogen blijven dan bijvoorbeeld de horeca. Daar is het kabinet niet in meegegaan. "Dat maakt het ook overzichtelijk voor politie en boa in hun aanwijzingen naar de mensen toe. Er is maar één uitleg", aldus Struijs.