,,In alle landen gaat het nu de goede kant op. In oktober zette die positieve trend door”, stelde bestuursvoorzitter Rob Zandbergen vrijdag. ,,De onderliggende vraag is sterk. Als er niets verschrikkelijks gebeurt, is het herstel bestendig.”
De eerste Nederlandse groei na ruim twee jaar van krimp noemde Zandbergen ,,een belangrijk keerpunt”. Het moederbedrijf van uitzendbureaus Start en Unique haalt circa 40 procent van de omzet op de thuismarkt. Daar loopt de opleving van de uitzendmarkt achter op die in landen als Duitsland en België, waar de vraag uit de industrie een veel grotere rol speelt dan in de Nederlandse diensteneconomie.
Klassiek patroon
Het herstel van de uitzendmarkt verloopt volgens de USG-topman dan ook volgens het klassieke patroon. ,,Eerst nam de vraag uit exporterende bedrijven toe, daarna volgden de algemene industrie en de logistiek, langzaam komen daar nu de administratieve banen bij. Je ziet nu ook de vraag naar ingenieurs en ICT’ers toenemen.”
In Nederland was de kleine opleving in september vooral te danken aan de vraag naar uitzendkrachten in de industrie. In de voor USG belangrijke dienstensector was nog geen sprake van groei. Zandbergen verwacht wel dat daar de komende maanden verandering in komt. ,,Je ziet langzamerhand dat ook de vraag uit gespecialiseerde bedrijven en het midden- en kleinbedrijf gaat aantrekken. In het vierde kwartaal groeit de hele markt.”
Bezuinigingen
Evenals concurrent Randstad verwacht USG People dat de vraag naar uitzendkrachten bij de overheid afneemt door de bezuinigingen. ,,Dat wordt zeker geen groeimarkt. Maar van oudsher valt het effect van deze operaties op uitzenders wel mee. Ook al gaan er mensen weg, het werk moet toch worden gedaan.''
USG People maakte vrijdag bekend dat de omzet in het derde kwartaal uitkwam op 833 miljoen euro, dat was 7 procent hoger dan een jaar eerder. Over het hele kwartaal gezien namen de opbrengsten in Nederland nog met 4 procent af. In andere delen van Europa zag het bedrijf sterke groei. Zo nam de omzet in Duitsland met 43 procent toe en brachten de Oostenrijkse activiteiten 70 procent meer op dan een jaar eerder.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl