In een open brief aan het kabinet en de Tweede Kamer hebben 64 hoogleraren opgeroepen alle elf werkende kolencentrales in Nederland te sluiten. Volgens de wetenschappers kan Nederland met die beslissing een duidelijk signaal afgeven in aanloop naar de klimaattop in Parijs volgende week.

Dagblad Trouw heeft de brief in de nacht van zondag op maandag op zijn website gepubliceerd. De hoogleraren van universiteiten in onder meer Leiden, Delft, Groningen en Wageningen stellen in hun brief dat er in Nederland genoeg energievoorziening is om de centrales te sluiten.

Volgens de hoogleraren is het sluiten van de kolencentrales ,,de meest effectieve maatregel” die kan worden genomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het kabinet en de Tweede Kamer worden opgeroepen voor 2020 zowel de oude als nieuwe kolencentrales te sluiten.

Kolen niet duurzaam

De wetenschappers schrijven dat het einde van het kolentijdperk onvermijdelijk is. Mede door toedoen van de versnelde opmars van duurzame energie is de wereldwijde kolenindustrie in grote problemen geraakt en economisch niet langer houdbaar.

In de brief wordt daarnaast verwezen naar maatregelen van andere landen. Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld besloten alle kolencentrales voor 2025 te sluiten. In Duitsland gaan de deuren van acht grote bruinkoolcentrales dicht. Ook in de Verenigde Staten en China zijn maatregelen genomen.

De hoogleraren zeggen daarbij dat het sluiten van de centrales niet hoeft te betekenen dat ze buiten werking worden gesteld. In extreme omstandigheden of bij calamiteiten kunnen de centrales weer worden ingezet.

Energiebedrijven weren zich

Energiebedrijven in Nederland kunnen zich niet vereenzelvigen met de oproep van hoogleraren. Zij stellen dat de centrales niet alleen maar vervuilen, maar in sommige gevallen zelfs uitstoot terugdringen.

Volgens de uitbaters van centrales gaan de wetenschappers te kort door de bocht. Onder meer wordt geen rekening gehouden met het verstoken van biomassa, als onderdeel van het klimaatakkoord, dat in kolencentrales gebeurt.

Ook zou Nederland met het sluiten meer afhankelijk worden van gas uit Rusland, hetgeen de overheid juist niet wenselijk acht. Tevens zou het sluiten van relatief schone centrales in Nederland betekenen dat elders juist verouderde, meer vervuilende installaties meer draaien.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl