De Chinese internetreus Alibaba is bij zijn beursdebuut in New York fors boven de introductiekoers geopend. De beurswaarde van het bedrijf ligt rond de 230 miljard dollar.

De Chinese internetwinkel Alibaba is vrijdag bij zijn beursdebuut geopend op een beurskoers van 92,7 dollar, 36 procent meer dan de introductieprijs van 68 dollar. Alibaba is daarmee ongeveer 230 miljard dollar waard. Dat is meer dan de grootste sociale-netwerksite ter wereld Facebook, waarvan de beurswaarde ongeveer 200 miljard dollar is.

De uitgifteprijs van 68 dollar per aandeel waardeerde de Chinese internetwinkel op 168 miljard dollar, omgerekend ongeveer 130 miljard euro. Alibaba haalde 21,8 miljard dollar aan vers kapitaal op voor nieuwe investeringen.

Als zakenbanken besluiten om nog extra nieuwe aandelen uit te geven bij het beursdebuut, kan de beursgang van Alibaba de grootste ooit worden. Het record staat op naam van de Chinese Agricultural Bank of China die bij zijn beursdebuut 22,1 miljard dollar ophaalde.

Alibaba: Chinese internetreus

Onder de paraplu van Alibaba (阿里巴巴) exploiteert topman Jack Ma diverse webwinkels. De twee belangrijkste webwinkels van Alibaba, Taobao.com en Tmall.com, werken als een soort Marktplaats.

Taobao.com fungeert als handelsforum voor particulieren en kleine bedrijven; op TMall.com biedt Alibaba ruimte aan grotere merken om online spullen aan te bieden. Daarnaast is er nog de site Juhuasuan die partijverkopen organiseert à la Groupon. Samen leveren deze drie Chinese sites ruim 80 procent van de omzet van Alibaba.

Voor internationale consumenten is er de site Aliexpress, waar elektronica, kleding en speelgoed wordt aangeboden, veelal van Chinese makelij.

Naast deze consumentenactiviteiten exploiteert Alibaba onder eigen naam in China en internationaal (Alibaba.com) internetfora voor de groothandel. Bedrijven kunnen hier partijen aanbieden en afnemen.

Jack Ma: Alibaba wil kleine ondernemers helpen

“Vijftien jaar geleden geloofde ik dat internet China en de wereld zou veranderen. We willen dat ons ecosysteem kleine bedrijven helpt. Grote jongens kunnen zich goed redden in China, kleine bedrijven hebben hulp nodig. Mijn visie is dat je op de eerste plaats klanten blij moet maken”, zei Ma vrijdag op de beursvloer in New York tegenover Bloomberg TV.

Met de beursgang wordt het voor internationale beleggers mogelijk aandeelhouder te worden van het Chinese bedrijf. Maar daarmee krijgen ze geen zeggenschap. Alibaba houdt via juridische constructies vast aan een model waarbij benoemingen en andere belangrijke beslissingen worden genomen door een selecte groep ‘partners’, inclusief oprichter en grootaandeelhouder Jack Ma.

Eén en ander is geregeld via een juridische vestiging van de holding Alibaba op de Kaaiman Eilanden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl