De Chinese internetreus Alibaba heeft de uitgifteprijs van zijn aandelen bij de beursgang in New York vast gesteld op 68 dollar per stuk. Vrijdag gaat Alibaba naar de beurs.
De uitgifteprijs van 68 dollar per aandeel waardeert de Chinese internetwinkel op 168 miljard dollar, omgerekend ongeveer 130 miljard euro. Er zijn 320,1 miljoen aandelen verkocht, zo maakte het Chinese bedrijf vrijdagochtend bekend. Alibaba haalt hiermee 21,8 miljard dollar op.
Als zakenbanken vrijdag besluiten om nog extra nieuwe aandelen uit te geven bij het beursdebuut, kan de beursgang van Alibaba de grootste ooit worden.
Vrijdag krijgt Alibaba zijn eerste notering aan de beurs van New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal wordt het nog spannend of de begeleidende zakenbanken erin slagen om het beursdebuut in goede banen te leiden.
Bijzonder is namelijk dat Alibaba niet al te strikte beperkingen heeft opgelegd aan verkopen door een groep aandeelhouders die eerder al stukken hebben verworven. Normaal gesproken geldt voor alle zittende aandeelhouders gedurende een maanden een verbod op verkoop (lock-up) om te voorkomen dat er bij de beursgang ineens veel aandelen op de markt komen. Dat kan zorgen voor ongewenste koersdruk.
Beursdebuut Alibaba
In het geval van Alibaba gelden de verkooprestricties niet voor een pluk aandelen aandelen met een geschatte waarde van 8 miljard dollar, aldus de WSJ. Bij het bepalen van de openingsprijs van Alibaba hebben zakenbankiers hiermee rekening moeten houden.
Of lukt om een goede balans tussen vraag en aanbod te vinden, zal vrijdagmiddag blijken in de eerste uren van de beurshandel. Als de koersontwikkeling pakweg binnen een bandbreedte van vijf tot tien procent van de introductieprijs blijft, hebben de zakenbankiers het goed gedaan. Als er extremere uitslagen zijn, krijgen de bankiers van Wall Street ongetwijfeld kritiek over zich heen.
Met de beursgang wordt het voor internationale beleggers mogelijk aandeelhouder te worden van het Chinese bedrijf. Maar daarmee krijgen ze geen zeggenschap. Alibaba houdt via juridische constructies vast aan een model waarbij benoemingen en andere belangrijke beslissingen worden genomen door een groep van een kleine dertig 'partners', inclusief oprichter en grootaandeelhouder Jack Ma.
Eén en ander is geregeld via een juridische vestiging van de holding Alibaba op de Kaaiman Eilanden. De gesloten bestuursstructuur was voor de beurs van Hongkong eerder reden om niet akkoord te gaan met een beursnotering van Alibaba.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl